10 razlogov zakaj konji niso za nič!

10 razlogov zakaj konji niso za nič!

10964
0
SHARE

Zakaj konji niso za nič??

Poznate koga ki je čisto nor na konje, vam pa nikoli ni bilo jasno zakaj in kaj je tu poteben tak pom pom? Saj je konj pač samo žival in po vrhu je še veliko dela z njo!

Res je s konji je veliko dela in marsikdo, ki se na tematiko ne spozna bi rekel, da so konji popolnoma nekoristni. Pa je to res? Hmmm…čisto odvisno od človeka bi rekla. Nekomu, ki mu konji nikoli niso bili vešč ali pa se jih na smrt boji verejetno res, za ostale pa, ki ste bolj »open minded« pa je tukaj 10 razlogov zakaj je jahanje in druženje s konji lahko zelo koristno predvsem za zdravje – tako fizično kot duševno.

KONJI NAM POMAGAJO OSTATI FIT
Jahanje in ostale aktivnosti, ki jih konj od vas zahteva, pomeni, da ste v konstantem gibanju in na svežem zraku ne glede na vremenske pogoje. Čiščenje boksov, premetavanje bal, štreglanje konja, hranjenje, jahanje …. – vse te »štalske« aktivnosti zahtevajo gibanje, ki kurijo kalorije in razvijajo mišice.

SAMOZAVEST
Jahanje ni individualni šport! »Kako da ne, če pa jahaš sam in je v paru«? Ni res! Če želimo uspešno odjahati nalogo naj bo to doma, na treningu ali pa na tekmovanju, zato potrebujemo tudi sodelovanje štirinožnega velikana, ki se je odločil, da nam zaupa in v tem primeru je on naš »team mate« oz soigralec. Tu se vse začne in konča s samozavestjo.

Naj vam to razložim na primeru: Konj je kot človek in ima včasih dober včasih slab dan. Vi imate »srečo« in ravno danes, ko je potrebno, da se bolj posvetite konjevem treningu njemu to ne ustreza. Že ko ga peljete iz boksa obrača ušesa nazaj, nemirno se prestopa na mestu in vam kar naprej hodi po nogah in vas na vsak način preizkuša kaj boste stroili. Kaj storite vi? Na voljo sta vam 2 opciji:

  1. a) »Ojoj, mene je strah, danes greš nazaj v boks,« pri tem pa upate, da bo vaš konjič naslednji dan boljše volje. – s tem ste mu dali vedeti »mene je strah, delaj kar želiš«.
  2. b)Odločno pristopiš do njega in ne glede na njegove poskuse nadvlade nad teboj, mirno in odločno odreagiraš in mu daš vedeti, da to otročje cepetanje in jezni frisi, ki ti jih nameni vsakič ko te pogleda ne bodo prav nič pomagali.

Ste prebrali do tu? Dobro, potem se odločite katero črko boste obkrožili! Ste se odločili za prvo opcijo?… Zdaj pa se vprašajte kako se počutite. Vam je samozavest padla ali zrasla? Ste poklapani in jezni bolj nase kot pa na konja saj veste, da ste naredili narobe.

Zaključek: Samozavest je potrebna z delo z velikimi živalmi, če je nimaš te poteptajo…lahko, bog ne daj, tudi dobesedno.

ZAMNJŠUJEJO STRES
Nedavne študije so pokazale, da kakršno koli druženje s konji pozitivno vpliva na zmanjševanje stresa. Druženje z živalmi in športanje znižuje krvni pristisk in uravnava hormonsko stanje povezano s stresnimi reakcijami. Konji v tem primeru tako za nas poskrbijo fizično in duševno.

KONSTANTA SOCIALIZACIJA Z LJUDMI
Obiskovanje učnih ur jahanja pozitivno vpliva na naova spoznanstva s posamezniki, ki imajo podobne interese. V konjskem hlevu skoraj vedno spoznaš doživljenjskega prijatelja s katerim lahko deliš svoje nore prigode s konji, ki so za »ta normalne« ljudi nerazumljive.

GIBALNO OMEJENIM POMAGA PRI REKREACIJI
Jahanje pozitivno vpliva na psihosocialne funkcije in dinamično zdravljenje. Ni usmerjeno le na odpravljanje ali zmanjševanje bolezni in motenj, ampak tudi na razvoj potencialov, samouresničenja in tako pripomore ne le k izboljšanju fizičnega stanja, temveč tudi duševnega.

KREATIVNO RAZMIŠLJANJE
Vsakodnevno treniranje konj ni lahka naloga. Včasih se je potrebno zateči h kreativnosti ali pa se celo postaviti v kožo konja in skozi njegove oči videti situacijo, da lahko odpravimo problem. Če je neka tehnika uspešno delovala prejšno učno uro, danes pa ne, je potrebno poiskati izvor problema skozi kreativno razmišljanje.

IZBOBLIKOVANJE KARAKTRA
Kadar se ukvarjamo s konji, je izgradnja karaktra vsakodnevni proces. Konji nas naučijo potrpežljivosti, odgovornosti, točnosti, varčnosti, samospoštovanja, samozavesti, športnega vedenja in občutek za obveznosti.

SOŽITJE Z NARAVO
Prežvljanje prostega časa v naravi in na svežem zraku lahko ogromno pripomore k boljšemu počutju in zdravstvenemu stanju, sončni žarki pa so tudi doza vitamina D, ki je pomemben za delovanje telesa.

VZDRŽEVANJE KOSTNE MASE
Opravljanje vseh dolžnosti v hlevu (hranjenje, premetavanje bal sena in slame, nošenje vode in dedel….) poleg jahanja konj pripomorejo k ohranjanju kostne mase, ki je nadvse pomemben zdravstveni faktor pri straranju. Ohranjanje kostne mase preprečuje osteoporozo.

DOBER METABOLIZEM
Jahanje konj v koraku stimulira delovanje notranjih organov, ravno tako kot dnevni sprehodi. S tem pripomoremo k delovanju jeter in metabolizma.

Nauk tega članka je, da konji niso nekoristni in niso za nič 😉 !

Vir:Health fitnes revolution, 2017 http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-owning-horse/