Kako konju nuditi čim bolj naravno okolje?

Kako konju nuditi čim bolj naravno okolje?

3696
0
SHARE

Uvod

V tem članku boste spoznali kakšni so idealni pogoji za bivanje naših konj, kakor tudi alternative temu, če nam je to iz različnih razlogov onemogočeno.

V divjini živijo konji v čredah in se prosto gibljejo. Konji v čredi so različne starosti in spola. Za razliko od divjih konj pa živi velika večina njihovih udomačenih kolegov čisto drugače.

Okolje v katerem živi konj je nemalokrat tudi vzrok stresa in posledično raznih vedenjskih motenj. Na to lahko vplivamo z velikim številom majhnih sprememb, ki konjem nudijo bolj naravne pogoje.{+++}

Izpust

Najbolj idealno bi bilo, če bi lahko bili konji 24 ur na dan zunaj vse leto. Večini udomačenih konj tako življenje ustreza in ugodno vpliva na njihovo psihično počutje in zdravje. Za tako življenje morajo imeti konji vedno na voljo zavetje in vodo, ter dovolj paše ali sena.

Družba

Konji se v izpustu ponavadi povežejo v pare in tako prijateljstvo lahko traja celo življenje, zato je pomembno, da ima konj v čredi družbo vsaj enega konja približno enake starosti in konstrukcije. V čredi je več takih parov, zato je pomembno, da se konji pred vstopom novega člana dobro medsebojno spoznajo.

Posebej pomembno je, da so mladi konji v čredah s kobilami in kastrati različnih starosti, da se lahko primerno socializerajo in spoznajo pravila znotraj črede.

Zavetja, hlev in skedenj

Zavetja so pomembna saj se tja konji poleti umaknejo pred vročino, muhami ter ostalimi insekti, pozimi pa pred mrazom, vetrom in dežjem. Zavetja v izpustu naj bodo dobro grajena in prostorna. Konjem naj bo omogočeno, da prosto izbirajo kje bodo. Tam kjer imate tako zavetje lahko v primeru večdnevnega slabega vremena, izpust pregradite in tako preprečite, da bi konji povzročili preveliko škodo. Druga altrnativa pa so naravna zavetja kot so gozd in visoko grmičevje, ki tudi nudijo zadostno zaščito. Gozd naj bo, če se le da, vsaj malo iglast, saj listnatemu drevju na jesen odpade listje in se s tem zmanjša zaščita pred vetrom in dežjem.

Vredno je razmisliti tudi o postavitvi skednja kot možnosti zaščite pred naravnimi dejavniki. Večina skednjev ima sicer bokse, vendar se da skedenj preoblikovati tudi tako, da nudi zavetje čredi konj. (op. -> skednji so bolj pogosti v tujini, predvsem ZDA in Kanada, tudi VB, pri nas pa mislim, da pravega skednja še nisem opazila). Pri takem sistemu je tudi manj dela in kidanja.

Odeje

Večina konj, ki so celo leto 24 ur na dan zunaj, ne potrebuje odeje. Če pa je to prvo leto, ki ga bo vaš konj preživel zunaj bo morda potreboval kako lahko odejo tipa pelerine, posebej izdelane za konja. Ta ga bo ščitila pred naravnimi vplivi kot so dež, sneg, hkrati pa mu omogočila, da mu kljub dejstvu, da je pokrit, zraste dolga dlaka. V naslednjih letih pa boste opazili, da mu bo zrasla še bolj gosta dlaka in sploh ne bo potreboval pregrinjala.

Konji se s hudimi naravnimi pogoji (mraz, veter) zelo dobro soočajo, če imajo na voljo zavetje, pitno vodo in dovolj hrane. Bolj pogosto se zgodi, da se konj zaradi odeje pregreje, kot pa, da bi ga zeblo brez nje.

Griva, rep, britje in porezovanje

Griva in rep ščitita konja pred nadležnimi insekti, hkrati pa ga tudi grejeta. Dlaka na gobcu/nosu je pomembna za čutenje in komuniciranje, dlaka na biclju pa ščiti nogo. Če grivo, rep in dlako na bicljih namažete z otroškim oljem, se bo blato težje prijelo kar vam bo prihranilo čas pri krtačenju in kopanju. Če je konj med zimo v rednem treningu, ga bo mogoče potrebno pobriti. Vedno pobrijte le toliko dlake kot je to nujno potrebno. Če je konj pobrit, bo verjetno potreboval odejo.

Kovanje

S svojim kovačem se posvetujete o možnosti, da bi bil konj nepodkovan. Na to ali je konj lahko »bos« vpliva mnogo dejavnikov in sicer kvaliteta kopit, teren po katerem jahate in kako pogosto jahate. Če imate konja samo na pašniku ni potrebno, da je kovan, potrebno je samo, da kopita redno spodrezujete. Včasih je dovolj, da je konj podkovan samo na prvih nogah, ki so ponavadi tudi bolj obremenjene.

Še opozorilo: pri nekovanem konju se kopita obrezujejo drugače, kot pri kovanem, zato je potrebno, da imate izkušenega kovača.

Hranjenje

Konji so prilagojeni, da preživijo od vlakninske hrane, torej paše, zelišč in raznih koreninc. Njihov prebavni sistem jim narekuje, da se prehranjujejo kat 15-16 ur dnevno (v naravi je tako), kar pa se razlikuje od možnosti, ki jo imajo konji, ki so zunaj le par ur dnevno.

Idealno bi seveda bilo, če bi konji imeli 24 urni dostop do paše ali sena. Če jim morate zagotoviti še dodatni hrano se poslužujte še ostalih vlaknin. O prehrani vam bodo svetovali tudi v konjeniških trgovinah.

Če je vaš konj predebel, nagnjen k liminitisu ali je v veterinarski oskrbi, se o spremembi jedilnika posvetujte z veterinarjem.
Kompromisi in nasveti

  • če nimate možnosti, da bi bil konj ves čas zunaj na prostem, imate še vedno nekaj možnosti kako mu ponuditi čim več svobode. Raziskave so pokazale, da se pri konjih, ki imajo možnost odločanja kje bodo, zunaj ali notri, zmanjša stres. Mogoče imate možnost pred boksom urediti manjši prostor, da bo konj lahko prosto izbiral. Če tudi te možnosti nimate, naj bo konj redno zunaj s svojimi vrstniki. Po možnosti naj bo na paši, drugače v navadnem izpustu, kot zadnja možnost pa v maneži.
  • ko je v boksu je pomembno, da mu nudite dovolj sena, da zadovolji svojo potrebo po žvečenju. Če konj preveč hrane potepta, se lahko poslužite tudi mreže za seno, kjer se bo za seno moral bolj potruditi, kar ga bo dodatno zaposlilo. (op. predlagam da si preberete tudi forum, ki je potekal na tematiko mrež). Na tržišču je tudi veliko igrač za konje, ki se jih namesti v boks in s katerimi se konji kratkočasijo.
  • če imate na voljo skedenj ali večji boks, lahko date v tak prostor dva konja, ki se med seboj razumeta. To naj bota konja, ki tudi v izpustu večino časa preživita skupaj. V tak režim jih uvajajte postopoma, na začetku je že par minut dnevno dovolj. Konj ima tako več prostora, hkrati pa družbo in partnerja za igro in čohanje.
  • v hlevu z boksi naj bodo konji, ki se v izpustu ali pašniku držijo skupaj, v sosednjih boksih, da se lahko dotikajo vsaj z nosovi, lahko pa naredite tudi večjo odprtino v rešetkah, da se lahko tudi čohata
  • če ima vaš konj kake slabe navade kot je npr. hlapanje, ga od tega ne poskušajte odvrniti z raznimi pasovi in mazilom proti hlapanju, ker to samo povečuje stres. Raje poiščite vzroke takemu vedenju in jih odstranite. (op. velikokrat pa so te navade že tako daleč, da jih le stežka odpravite zato je treba ukrepati takoj!)
  • boks naj bo zadosti velik, vsaj toliko, da se konj lahko normalno obrne in uleže
  • hlev naj bo dobro prezračen, svetel, brez pajčevin in prahu

Prevedeno in povzeto po: www.allaboutpets.org.uk

BREZ KOMENTARJEV