Agility s konjem

Agility s konjem

3345
0
SHARE

Kaj je agility s konji in zakaj je dober za konja in jahača?

Agility s konji je nova konjeniška disciplina, v kateri že potekajo tekmovanja, tudi na mednarodnem nivoju. Konj in vodnik, oba na tleh, premagujeta postavljene ovire (parkur), oba pa sta pri tem osredotočena na jasno komunikacijo in pozitiven odnos.S partnersko komunikacijo in prijateljskim odnosom se med konjem in vodnikom gradi medsebojno zaupanje, konj postane zanesljiv, samozavesten, bolje koordinira svoje gibanje in lažje premaguje svoje strahove. Vse te izkušnje imajo se prenašajo tudi na samo jahanje – konj ima več zaupanja v jahača in postane bolj motiviran za trening, jahač pa bolje razume konja.

Agility je odličen za vzdrževanje konjeve fizične in emocionalne kondicije. Varnost je pri treningu agilityja zelo pomembna, zato pomaga graditi zaupanje in tesne odnose med konjem in vodnikom. Primeren je za vsakega konja, ne glede na pasmo, velikost, predhodno usposobljenost za ježo in podobno. Prav tako se kot vodnik lahko poskusi vsak – tako otroci, kot odrasli. Pomembna je ljubezen do živali in volja ter vztrajnost pri treningu.

agility5

Kako začeti?

Za začetek ne potrebujete dragih rekvizitov ali kupljenih ovir. Redna vadba je tisto, kar konja najbolje pripravi za premagovanje ovir: ko je konj pripravljen sodelovati, je obvladljiv in razume povelja (določene gibe, povezane s premagovanjem ovire), lahko poskusimo z enostavni parkurji. Pri začetnih vajah je potrebno veliko pozornost posvetiti telesni govorici in glasovnim poveljem – ta morajo biti vedno enaka za določeno vajo. Vadimo najprej s konjem na povodcu, cilj pa je, da bo lahko konj s pravilnim treningom vse vaje izvedel tudi brez povodca in se bomo z njim sporazumevali le s kratkimi glasovnimi povelji ter telesno govorico.

Če vas je zamikalo, da bi tudi se sami poskusili v agilitiyu, je najbolje, da si v živo ogledate katerega od seminarjev in tečajev. Veliko koristnih informacij pa lahko dobite tudi na spletni strani Mednarodnega kluba za agility s konji.

agility2   agility3

 agility1

BREZ KOMENTARJEV