Ameriški kasač

Ameriški kasač

4148
0
SHARE

Zgodovina:

Zaradi ekonomskih potreb, pošte in potniškega prometa so v Ameriki potrebovali hitrega vprežnega konja. S križanjem konj pasme morgan, cleveland bay, hacknej, norfolški kasač in kanadski kljusač z angleškima polnokrvnima žrebcema Messengerjem in Bellfuonderjem jim ga je uspelo vzgojiti.{+++} {+++}Messenger je bil ožrebljen leta 1780 v Angliji. Bil je 180 cm visok masiven sivec. Njegov oče Mambrio je bil izreden tekač, on sam pa ne, vendar je nasledil čudovito akcijo v kasu. Kot osem letnika ga je lastnik John Prat prodal v Philadelphijo, kjer je več kot 20 let, do smrti leta 1808, rabil za razplod. Pokopan je bil z vsemi vojaškimi častmi. Pri nastanku ameriškega kasača je sodeloval tudi Bellfounder, ki je bil v Ameriko pripeljan leta 1822. Poleg angleškega polnokrvnega konja so za oplemenjevanje uporabljali tudi berberske žrebce iz Maroka ter Kanade in nizozemskega kasača.
Sistemska vzgoja kasačev v Ameriki se je začela sredi 19. stoletja, ko je bil ožrebljen Hamblendonian 10. (leta 1849). Združeval je kri Messengerja in Bellfounderja. Sam ni nikoli dirkal, saj je bil že dveleten izbran za pleme. Plemenil je 24 let. V tem času je dal 1331 potomcev, od tega 150 bodočih pepinjerjev ( plemenskih žrebcev). Kar 99% kasačev in kljusačev (konji, ki premikajo hkrati sprednjo in zadnjo nogo na isti strani) v ZDA ima njegovo kri. Trije od njegovih sinov so prek svojih potomcev utemeljili krvne linije.

Danes so najpomembnejši liniji Peter the Grat in Axworthy. Danes ga uporabljajo na kasaških dirkah vprežene v sulkije, jahanje ali vprege.

http://img185.echo.cx/img185/5656/nps5ua.jpg

Kratek opis konja:

Kratek opis konja: Je srednje velik, ima precej suho glavo z živahnimi očmi, precej dolga ušesa, grob, dolg lep in mišičast vrat, ozka prsa, položno, dolgo in mišičasto pleče ter dolgo plečnico. Strm križ je pogosto višji od vihra. Prednji biclji so strmi, zadnji mehki, ima kratko piščal in zelo razvite zadnje noge. Skočna sklepa sta si preblizu, zaradi česar ima ta konj pogosto kravjo stojo. Hodi so izdatni, a povsem nizki. Visok je 142 – 163 cm, obseg prsi je 170 cm, obseg piščali 19 – 20 cm, težak pa je 410 – 550 kg. Najpogostejši so rjavci.
Posebnost: Ameriški kasači so odličnega karakterja in temperamenta, zelo inteligentni, trdni in vzdržljivi. Imajo tudi dobre lastnosti vprežnih konj.

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Konji (Pasme, nega, šolanje, šport) – Heidrum Werner
http://img185.echo.cx/img185/5656/nps5ua.jpg

SHARE
Prejšnji članekAlter real
Naslednji članekIzbira brzde

BREZ KOMENTARJEV