Če bi konji lahko govorili … (3)

Če bi konji lahko govorili … (3)

1929
0
SHARE

 

… bi postavili svojih 12 pravil za treniranje nekako takole:

3. Ravnaj z mano kot s konjem.

Sem konj in na to sem ponosen. Vendar, čeprav sva lahko zelo dobra prijatelja, nisem človek in nisem tvoj psiček!

Cherry Hill, How to Think Like a Horse (Storey Publishing, 2006)

Slovenski prevod te odlične  knjige izide v oktobru 2011 pri Tehniški založbi Slovenije!

tzs1

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/K0-waqOcmQM" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

Za dober odnos s konjem moramo spoznati njegovo osebnost in specifičnosti, ki so vtisnjene v genetskem zapisu vsakega konja. Konji želijo in potrebujejo, da z njimi ravnamo na njihov način, saj je to edini način, ki ga poznajo in so ga sposobni razumeti. Želijo in potrebujejo, da jih vodimo mirno, odločno in dosledno, vedno in kot konje. Zavedati se moramo, da odrasel konjtehta nekajkrat več kot mi, ima neprimerno hitrejše odzive kot mi in če ni pravilno, po »konjsko« vzgojen, če niso izpolnjene njegove osnovne prirojene in prvinske potrebe, je tudi nevaren in kot tak neprimeren za družabnika človeku.

Žrebec (na posnetku) ne živi kot konj. Od odstavitve naprej je odraščal sam, drugega konja lahko vidi samo čez ogrado. Lastniki s svojimi (ne)izkušnjami niso kos niti zagotoviti izpolnitve osnovnih pogojev za zdrav psihofizični razvoj (socializacija, življenje v čredi, spoštujoč odnos do vodje oziroma odnos do človeka nasploh, spoštovanje osebnega prostora drugega živega bitja, postavljanje meja sprejemljivega obnašanja…), kaj šele obvladovati njegov temperament in nagon, zato je žrebec dejansko nevaren.

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

Vašcer Quarter Horses

BREZ KOMENTARJEV