Delo s konji

Delo s konji

4642
0
SHARE

(Avtor: Špela, Jager, Nuša, Teja, N.D., Sandi)

“Strečing” po konjsko

Vsak dober športnik ve, da se skoparjenje pri ogrevanju ne obrestuje najbolje. Telo hitro lahko zaračuna dvojne obresti: boleče mišice, poškodbe vezi, sklepov… Znanje, ki že dolgo pomaga človeškim atletom dosegati in presegati cilje, pri tem pa ohranjati njihovo zdravje in fizično pripravljenost, je dolgo služilo le ljudem. Konjski atleti so enako, če ne še bolj obremenjeni. Od njih zahtevamo hitrost, moč, gibčnost… In edino prav je, da poskrbimo, da njihove napore spremlja čim manj bolečin, poškodb in stresa.

Z redno raztezno rutino povečamo sposobnost gibljivosti posameznih mišičnih skupin, kar se odraža v voljnosti in elastičnosti ter očitno zmanjšanem tveganju da bi pri treningu »šli predaleč«.

Raztezanje pred delom je verjetno najenostavnejši in najbolj učinkovit način preprečevanja poškodb, kar jih lastnik lahko nudi svojemu konju. Ne zahteva dosti znanja, niti časa, in kot večina vsega, kar je posledica zdravega razuma, ne stane nič, razen nekaj minutk vašega časa in nekaj volje :) . Raztezanje lahko tudi pomaga pri odkrivanju morebitnih nepravilnosti in bolečin. Spremembe v konjevi sposobnosti oz. voljnost premikanja nog, vratu ali repa, so lahko pomemben pokazatelj njegovega zdravstvenega stanja.

Pa gremo, korak za korakom. Najprej nekaj osnovnih vodil:

JA
NE
Vsaj na začetku naj vam konja drži zanesljiv človek, ki ima izkušnje z delom s konji. Kasneje boste lahko vse opravili sami, z začetek pa je pametno, da imate ob sebi še nekoga, dokler se konj ne privadi na nove prijeme.
Ne uporabljajte sukajočih gibov in gibov, ki so izven normalnega gibalnega območja sklepa ali izven območja gibanja, ki je konju še udobno.
Konja raztezajte pred in po delu. »Ohlajevalno« raztezanje lahko do 70% zmanjša možnost mišičnih krčev, ki lahko ovirajo normalen pretok krvi in s tem odvajanje mlečne kisline, ki povzročajo zategnjenost mišic in bolečine.
Posameznega raztega ne držite tako dolgo, kot bi ga, če bi raztezne vaje izvajali na sebi. V naravi konj podobne gibe zadržuje le sekundo ali dve, vse kar je več, mu povzroča neugodje.
Ne uporabljajte sunkovitih potegov in ekstremnih gibov levo-desno. Nekateri konji bodo vaše prve poskuse raztezanja sprejeli bolj zadržano, zaradi česar je še bolj pomembno, da nam pomaga miren in zanesljiv človek. Gibe izvajamo počasi in mirno. Naj vam služita vztrajnost in pasiven upor. Cilj ni najpomembnejši. Še posebno, če gre za konja, ki se na raztezanje šele privaja. Mladi konji so nagnjeni k odmikanju in upiranju, zato je pri njih potrebna dodatna mera potrpljenja in pozornosti. Izogibajte se prerivanju s konjem, ki hoče »vzeti« nogo, ker: 1. je veliko težji od vas in smatra, da noga, ki jo držite PRIPADA njemu in 2. ko vleče nogo proti sebi krči i napenja natančno tiste mišice, ki jih poskušate sprostiti.

Posameznega raztega ne držite tako dolgo, kot bi ga, če bi raztezne vaje izvajali na sebi. V naravi konj podobne gibe zadržuje le sekundo ali dve, vse kar je več, mu povzroča neugodje.

Ne uporabljajte sunkovitih potegov in ekstremnih gibov levo-desno. Nekateri konji bodo vaše prve poskuse raztezanja sprejeli bolj zadržano, zaradi česar je še bolj pomembno, da nam pomaga miren in zanesljiv človek. Gibe izvajamo počasi in mirno. Naj vam služita vztrajnost in pasiven upor. Cilj ni najpomembnejši. Še posebno, če gre za konja, ki se na raztezanje šele privaja. Mladi konji so nagnjeni k odmikanju in upiranju, zato je pri njih potrebna dodatna mera potrpljenja in pozornosti. Izogibajte se prerivanju s konjem, ki hoče »vzeti« nogo, ker: 1. je veliko težji od vas in smatra, da noga, ki jo držite PRIPADA njemu in 2. ko vleče nogo proti sebi krči i napenja natančno tiste mišice, ki jih poskušate sprostiti.

Prednje noge

 

Prednje noge raztezamo od spodaj navzgor. Najprej dvignite nogo in nežno trikrat ali štirikrat raztegnite gleženj. Eno roko držite na sprednji strani gležnja, da občutite morebitno trenje ali pokanje v sklepu. Potem počasi pomaknite roko proti kolenu in skrčite celoten spodnji del noge z gibanjem gor-dol, ob tem pa naj bo sklep zravnan (gleženj in koleno morata biti vzporedna s komolcem ). Spet pretipajte sklep, če je mogoče občutiti karkoli nenavadnega. Potrebno bo nekaj časa, a kmalu boste znali po otipu oceniti, kaj pomeni »normalno« pri posameznem konju.

Pomaknite se pred konja in z obema rokama primite njegovo nogo pod gležnjem, potegnite proti sebi in navzdol. Mnogi konji se bodo se bodo v tem trenutku sami od sebe naslonili nazaj in pretegnili vse mišice od prednjih nog, pred hrbta, do zadnjih nog. Iz tega položaja se z rahlim polkrožnim gibom navzven (stran od konja) počasi premikajte nazaj in ob konju is sproti skrčite spodnji del konjeve noge nazaj proti komolcu. Iztegnite spodnji del konjeve noge in nežno pritisnite na koleno, da iztegne nogo navzdol in nazaj proti zadnji nogi. S tem zaključimo štiri raztege za prednji nogi. Nekje tu boste tudi ugotovili, da se ne razteza samo vaš konj ;) .

Zadnje noge

No, tu lahko stvari postanejo zanimive ;) . Konji so veliko bolj odzivni s svojimi zadnjimi nogami, zato nikakor ne hitite, ko raztezate zadnje noge. Začnite z raztezanjem gležnja kot pri prednjih nogah. Lahko da boste opazili manjšo gibljivost kot pri gležnjih na prednjih nogah, kar je normalno. Potem, podobno kot pri prednjih nogah, raztegnite nogo naprej in navzdol, v smeri pete na prvi nogi.

Nežno popustite prijem in nogo premaknite naokoli in nazaj (tako, ste obrnjeni proti konjevim zadnjim nogam). Z desno roko primite konjevo levo nogo in nogo iztegnite nazaj, stran od konja, z levo roko nežno podprite konjevo »koleno«. Pazite, da gleženj, »koleno« in kolk ostanejo v ravni liniji in se izogibajte kakršnim koli stranskim gibom, ki bi lahko povzročili nevaren pritisk na kolčni sklep. Pogosto lahko vidite konje, ki se na tak način pretegujejo po spanju ali ko po daljšem počitku zapustijo hlev.

Zadnji raztezni gib za zadnje noge je »križni razteg«. Ker boste morali seči pod konja in dvigniti nogo na nasprotni strani, je morda lažje če prvih nekajkrat pomočnik dvigne konjevo nogo in vam jo poda. Tako bo konj manj zmeden, pa tudi vam bo lažje. Nogo nežno primite in jo pomaknite diagonalno proti peti nasprotnega kopita.

Hrbet

Počasno raztezanje od korena repa, tako da konj sprosti rep in hrbtenico lahko pokaže zdravstveno stanje konjeve hrbtenice. Konji, ki jih boli hrbet ali imajo težave z živčno prevodnostjo, pogosto stiskajo rep k telesu in n dovolijo dviganja repa, saj jim le-to povzroča bolečino.

daj primite rep tik nad koncem repnega dela hrbtenice in postopoma vlecite naravnost nazaj, med tem pa postopno stopnjujte težo, ki jo nosi rep in s tem konja primorajte, da bo prenesel težo naprej (se nasloni proti sili vlečenja). Počasi popuščajte prijem, dokler konj spet sam ne poišče svojega ravnotežja. Nenadno spuščanje repa je neprijetno za zdravega konj, in presneto boleče za konja, ki ima težave s hrbtenico. Opazujte konja, če med raztezanjem hrbtenice kaže kake znake nelagodja ali bolečine.

Okrog vogala

Konji se po naravi stegujejo k trebuhu, kadar se praskajo ali odganjajo muhe. Pri raztezanju lahko uporabimo različne prijeme, da izzovemo takšen gib. Konja postavite bočno ob zid, da ne bo mogel odstopati v stran. Potem se postavite ob konjev bok, tik za njegovim komolcem in ga prosite, naj skloni glavo proti vam. Zrnje, korenček, jabolko in drugi priboljški so lahko dober razlog, da razmisli o vaši prošnji ;) . Če se skloni proti tlom ali se na kak drug način izogne stegovanju glave nazaj v višini svojega trebuha, lahko to pomeni, da ima bolečine v vratu ali ramenih.

Cilj predzadnje vaje je zaokrožiti konjev hrbet, s čimer raztegnemo hrbtne mišice, ki potekajo ob hrbtenici. Te mišice so pogosto boleče in zategnjene zaradi nepravilnega jahanja. Z rahlim pritiskom na konjev trebuh, v predelu popka, bomo konja pripravili do tega, da bo »zravnal« trebuh in izbočil hrbet. Pri tej vaji ne čakajte in ne iščite velikega odziva. Preveliko drezanje in zbadanje bo privedlo le do nezaupanja in bolečine. Že komaj opazno izbočenje hrbta je dovolj.

Priklon

Pri zadnji vaji vzpodbudimo konja, da iztegne in zaokroži vrat navzdol, s čimer raztegne mišice, ki potekajo po vrhu vratu, pa vse do vihra. Konju pokažite korenje ali pest zrnja. N nosom naj sledi vaši roki, ko jo pomikate navzdol, dokler ni njegov nos med njegovimi koleni. Večina konj bo vsaj delno izvedla ta gib. Nekateri z večjim predklonom, drugi z manjšim. To, kako globoko se konj skloni, lahko kaže konjevo zaupanje ali motivacijo (kako zelo si želi korenje ;) ), ali pa morebitno togost v predelu vratu in prednjega dela hrbta. Če se med priklanjanjem pomika nazaj, ga postavite tako, da bo za njim zid in se ne bo mogel umikati ritensko, morate pa se zavedati, da mora biti tovrstno raztezanje popolnoma prostovoljno. Konja nikakor ne smete s fizično silo (vlečenje povodca, pritiskanje z roko…) siliti, da spusti glavo.

Če vaje izvajate redno in dosledno, bo tudi konj kmalu ugotovil, da se po raztezanju bolje počuti in bo začel pri vajah bolj aktivno sodelovati. Ko si boste pridobili samozavest in boste spoznali gibalne sposobnosti vsakega posameznega konja, boste zaznali komaj opazne spremembe, kar je lahko v veliko pomoč pri nadaljnjih preiskavah, če se nepravilnost nadaljuje. Kot lastnik ali trener konj, ste lahko prepričani, da redno raztezanje, skupaj z rednim in pravilnim treningom in veterinarsko pomočjo, kadar je le-ta potrebna, predstavljajo najboljšo možno preventivo pred poškodbami.

Prevedeno in prirejeno s strani:
www.theequinecenter.com
www.equisearch.com

Foto: Špela
Fotomodela: Evi-Bevi in Georgie-Porgie

BREZ KOMENTARJEV