DSLD – degenerativni sindrom

DSLD – degenerativni sindrom

2272
0
SHARE

DSLD ( Degenerative Suspensory Ligament Desmitis) je degenerativni sindrom pri konjih, pri katerem se pojavi t.i. degenerativno vnetje biceljnega sklepa. Bolezen je zelo pomanjkljivo raziskana, zato le nekaj osnovnih podatkov:
{+++}
Bolezenski znaki

DSLD povzroči pohabljenost biceljnega sklepa pri konjih. Bolezen označujejo kot degenerativno, ker sčasoma povzroči kronično vnetje v biceljnem sklepu (Desmitis). Prizadeta sta bodisi sprednja, bodisi zadnja biceljna sklepa, pri pasmi Paso Peruano pa so diagnosticirali tudi obolelost na vseh 4ih okončinah.

Raziskovalci izhajajo iz predpostavke, da DSLD uničuje/spreminja določeno tkivo in tako prihaja do kroničnega vnetja biceljnega sklepa. Procesu bi lahko rekli tudi razgradnja tkiva.

Domnevajo, da DSLD lahko negativno vpliva tudi na notranje organe. Pri posameznih konjih s DSLD so lahko na notranjih organih opazili tumorje, a gotove povezanosti s DSLD niso mogli potrditi.

Najpogostejši znaki: nizki biclji, povečani biceljni sklep, v kasu se biceljni sklep tako zniža, da skorajda doseže tla, itd.

Potek bolezni

DSLD se razvija dlje časa in zato lahko določimo več stadijev.

Začetni stadij:
Na začetku se bolezen rado spregleda, saj simptome kot so bolečine v hrbtu, sprememba obnašanja in splošna zatrdelost pri pomanjkanju gibanja zamenjujemo z drugimi vplivi na konjevo zdravje. Diagnosticiranje v tem stadiju je izjemno redko.

Srednji stadij:

Konji le s težavo stojijo na treh nogah (npr. pri obisku kovača), poveča se otrdelost, ki pa se sprosti, če se konj giba. V tem stadiju se bolezen pogosto zamenja s artritisom.

Napredovani stadij:

Pokaže se otrdelost in povečanje biceljnega sklepa na vseh prizadetih okončinah. Nekateri konji v hodih že zašepajo. Praviloma se zmanjša volja do gibanja.

Končni stadij:

V končnem stadiju konji stojijo v razbremenilni stoji, v kateri močno obremenjujejo zdrave noge. Veliko konj lahko samo še leži, saj jim vsako gibanje povzroča hude bolečine.

Zdravljenje

Trenutno še ni potrjenih metod zdravljenja. Prav tako ni mogoče napovedati ali bo kak konj zbolel, ali ne. Akupunktura in protibolečinska sredstva lahko pomagajo, izločitev bolečine pa trajno lahko opravi samo prekinitev živca, ki povzroča bolečino. Kljub prekinitvi živca pa se s tem DSLD ne odpravi. Konj je morda brez bolečin, a nikakor ni zdrav.

Ogrožene pasme

Najbolj ogrožena pasma je Paso Peruano. Pri ostalih pasmah obolevajo posamezne živali, najbolj ogrožene pa so živali, katerih predniki so oboleli za tem sindromom.

Domnevajo, da sindrom sloni na okvari gena in se zato deduje!

Obstajajo živali, ki obolijo zaradi prekomerne obremenitve (dirkalni konji) ali zaradi poškodb biceljnega sklepa, v teh primerih pa za pojav sindroma ni kriva genska napaka.

Prvi je sindrom opisal Dr. Jan Young iz Arizone, konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Še nekaj fotografij za lažjo predstavo

Tipična stoja zadnjih okončin:

Več fotografij in informacij: DSLD.

BREZ KOMENTARJEV