IAK in Cogginsov test

IAK in Cogginsov test

3484
0
SHARE

Tisti, ki se s svojim konjem udeležujete tekmovanj, razstav ali drugih prireditev, kjer se zbira večje število konj, ste prav gotovo že slišali za IAK. Test na IAK se navadno zahteva za sodelovanje na tekmah, včasih pa tudi za prevoz konj v nov hlev, kadar konj zamenja lastnika…

Pa veste kaj kratica IAK pomeni in zakaj je tako pomembno, da s testom dokažemo, da konj ni okužen?

Uvod
IAK je kratica za infekciozno anemijo konj, virusno obolenje, ki je v mnogih pogledih sorodno obolenju, ki ga poznamo pod imenom AIDS.

V obeh primerih gre za virusno obolenje, za katerega ni cepiva, niti zdravila. Čeprav večina okuženih konj hitro podleže bolezni, si majhen odstotek obolelih konji vsaj navidezno opomore, ti isti konji pa v sebi še vedno nosijo virus in ob večjih naporih ali stresu ponovno zbolijo. Prav zato, ker nekateri konji igledajo zdravi kljub temu, da nosijo v sebi virus, je potrebno testiranje, ki pokaže dejansko sliko konjevega zdravja. S tem zagotovimo varnost tudi vsem konjem v istem hlevu, na istem pašniku…

Prenašanje okužbe
Nedavno so raziskave pokazale nova odkritja s področja prenašanja te bolezni. Bolezen se prenaša predvsem s pomočjo krvosesih žuželk (obadov, muh, komarjev…). Če naprimer obad ugrizne okuženega konja in nato še zdravega, se bolezen prenese z enega na drugega. Virus preživi v obadu le kratek čas (15 – 30 minut), zato se navadno bolezen širi med konji, ki so nastanjeni blizu eden drugemu npr. v istem hlevu ali na istem pašniku. Bolezen se pojavlja povsod, kjer se nahajajo konji in krvosese žuželke.

Klinični znaki
Pri infekciozni anemiji konj se pojavljajo tri skupine simptomov: akutni simptomi, kronični simptomi in simptomi pri latentnem prenašalcu, ki so komaj opazni, ali pa jih sploh ni.

Akutni simptomi so vročina, brezvolja, pomanjkanje teka. Akutnega konja je težko diagnosticirati, saj so simptomi splošni, IAK test pa ne bo pozitiven še mesec in pol po okužbi. Približno tretjina okuženih konj z akutnimi znaki pogine v roku enega meseca.

Kronični simptomi so ponavljajoča se krajša akutna obdobja z izgubo telesne teže, otečen trebuh in noge in slabokrvnost. Pri the konjih bo IAK test pozitiven. V takšnem stanju lahko konj zdrži celo nekaj let preden ga bolezen dokončno izčrpa.

Večina asimptomatskih okuženih konj ne kaže nobenih prepoznavnih znakov okužbe, a bodo pozitivni na Cogginsovem testu.

Cogginsov test
Da bi zagotovili da konj ne prenaša IAK virusa, se opravi preprost test, ki ga imenujemo Cogginsov test. S tem testom preverimo če so v konjevi krvi prisotna protitelesa za IAK. Vzorce krvi mora pregledati pooblaščen laboratorij. Takšen test je pogosto potreben na tekmovanjih, pri prevozih in je najpreprostejši dokaz, da je vaš konj zdrav in ne ogroža zdravja drugih konj na prireditvi.

Ko enkrat opravite Cogginsov test, ga ni treba več ponavljati samo zato da bi bili mirni. Vaš konj ne bo IAK pozitiven, razen če kaže resne znake obolenja po stiku z drugim konjem, katerega IAK stanja ne poznate. Nadaljnji testi na IAK se opravljajo le za potrebe zgoraj opisanih situacij (tekmovanja, razstave, prevozi…).

Preprečevanje
S programom testiranja krvi in zahtevanimi testi na večjih prireditvah, se je število primerov okužb drastično zmanjšalo. Ko so začeli s programom testiranja, so verjeli, da bo takšenpristop celo popolnoma izkoreninil bolezen, a je vsako leto ravno toliko prenašalcev brez simptomov, da se bolezen še vedno pojavlja.
Za IAK ni cepiva. Zato je pomembno da zagotovite, da so vaš konj in konji s katerimi je v stiku, testirani in da je njihov test negativen. Vedno več ponudnikov nastanitve za konje zahteva IAK test za vse novoprišle konje, kar vsekakor veliko pripomore k preprečevanju širjenja bolezni. Če imate konje v oskrbi v hlevu ali na paši, zahtevajte IAK test od vseh novih konj, ki prihajajo v oskrbo.

Še informacija za vse, ki jih zanima opravljanje testa na IAK:
Cogginsov test opravljajo na Veterinarski kliniki za kopitarje v Ljubljani, cena hitrega testa (rezultati v enem dnevu) je 25 EUR, običajni test (rezultati v šestih dneh), pa stane nekaj manj.
IAK test je v Sloveniji veljaven eno leto.

Še povezava do dopisa o IAK na strani KZS: Uradno obvestilo – pregled na IAK.

BREZ KOMENTARJEV