Izbira konja

Izbira konja

4982
0
SHARE

Ne glede na to ali si želite konja za družbo, rejo, tekmovanja ali rekreativno jahanje, se morate zavedati, da s tem ko postanete lastnik konja, nase prevzamete tudi odgovornost za tega konja, ki pa predstavlja trajno obveznost.

Koliko časa vzame lastništvo konja?

Če se odločite imeti svojega konja v popolni oskrbi, potem si lažje določite tudi koliko časa boste preživeli z njim. Zavedati pa se morate, da taki stroški niso ravno nizki in, da bodo z vašim konjem delali tudi drugi ljudje, zato boste verjetno zamudili tudi kak prijeten trenutek, hrati pa vam bo onemogočeno, da bi imeli popolno kontrolo nad konjevimi izkušnjami.{+++}

Foto: Tanja Gobec

Če se odločite imeti konja doma, vam bo skrb zanj vzela več časa, hrati pa to predstavlja tudi veliko odgovornost, saj konj potrebuje oskrbo 365 dni v letu. Konj bo potreboval tudi družbo takega konja, ki mu ni težko preživeti par uric dnevno sam, medtem ko vi jahate. Zavedati se morate tudi koliko zemlje je potrebno imeti za primerno velike in oskrbovane izpuste in pašnike. Velika prednost tukaj je, da o vsem povezanem s konjem odločate vi, kar pa je hkrati tudi velika odgovornost. Če se odločite samo za najem boksa, je celotna oskrba na vaših ramenih. Z lastnikom hleva se lahko dogovarjate o tem kdo priskrbi seno, žaganje, žita in podobno, ter kdo bo dajal konje v izpust in potem spet nazaj v boks. Vse to predstavlja dodaten strošek k osnovni ceni najema boksa. Pri tej oskrbi pa je prednost ta, da imate nekoga, ki bo za plačilo v času vašega dopusta poskrbel za vašega konja. Vsaka od teh možnosti ima svoje prednosti in pomankljivosti, zato je pomembno, da se odločate na podlagi vaših želja, razpoložljivega časa in finančnih sredstev.

Na kaj vse morate pomisliti pri računanju stroškov?

Prvi strošek je nakup konja, ki mu po navadi sledi nakup opreme za jahača in konja. To so začetni stroški, ki jim sledijo redni stroški, ki se pojavljajo enkrat mesečno ali parkrat na leto. Ti stroški zajemajo štalnino (če imate konja v oskrbi), žaganje ali slama, seno, žita, prehrambene mešanice, vitamini, kovanje, cepljenje in veterinarske storitve, ter občasno dokupovanje opreme in zavarovanje (če se odločite zanj).

Ali imate dovolj izkušenj?

Poleg vsega ostalega je pomembno, da znate:

– sami poskrbeti za konja

– mu sami sestaviti primeren jedilnik

– pravilno izbrati in namestiti oglavnico/aftro, uzdo, sedlo in razne odeje

– ga pravilno negovati

– obvladate osnove jahanja ali vožnje

– določiti kdaj je zdrav in kdaj ni

– oceniti kdaj poklicati veterinarja

– primerno skrbeti za njegova kopita

Kako najdete primernega konja zase?

Preden se odločite za konja, morate upoštevati naslednje dejavnike:

– koliko izkušenj imate

– koliko finančnih sredstev imate na voljo

– kaj bi s konjem radi počeli

– koliko časa mu lahko namenite

– kakšna je primerna višina in konstrukcija konja za vas

– katerega spola naj bo konj

– si želite čistokrvnega konja ali mešanca

Ko ste zgoraj naštete dejavnike dodobra pretuhtali, se lahko odpravite iskati konja, ki ustreza vašim željam in potrebam. Priporočljivo je, da o nakupu konja obvestite čim večji krog ljudi, saj novice hitro potujejo in kdo ve morda naletijo na nekoga, ki ima ustreznega konja za vas. Redno sledite oglasom v konjskih revijah, na konjskih internetnih straneh in v ostalih oglasnikih. Pri nakupu se posvetujte z osebo, ki ima več izkušenj kot vi, predvsem pa si vzemite čas in zadeve dobro premislite. Pri nakupi je pomembno, da poznate najpogostejše napake, ki jih prodajalci ponavadi skušajo zamolčati. Zavedati se morate, da ko enkrat konja kupite, ga boste težko vrnili, zato je pomembno, da v kupo-prodajno pogodbo vključite rok in pogoje za vrnitev in se tako izognete marsikateri nevšečnosti.

Na kaj morate biti pozorni pri ogledu konja, ki je naprodaj?

Najprej je pomembno, da si ogledae veliko konj in si pridobite občutek kakšen konj vam v resnici ustreza. Naše želje in pričakovanja znajo biti v nasprotju z realno oceno naših potreb. Če konja kupujete prvič ali pa preprosto niste dovolj prepričani vase, vzemite s seboj osebo, ki ima več izkušenj. To je lahko npr. inštruktor jahanja, ki se zaveda vašega znanja in želja. Preden se dokončno odločite za konja bodite pozorni na naslednje stvari:

– kako se konja obnaša pri vodenju, delu, v hlevu, na pašniku in pri krtačenju

– opazujte, če se v izpustu pusti ujeti in voditi

– določite kakšno je njegovo splošno zdravstveno stanje

– dobro preglejte njegove noge (sklepe, tetive, kopita)

– pretipajte ga po telesu

– opazujte kakšen je pod sedlom (tu naj ga jaha nekdo, ki ga konj pozna)

– tudi sami zajahajte konja

Če vas po vsem tem konj še vedno zanima, se še večkrat vrnite in konja še nekajkrat zajahajte, da dobite res pravi občutek o konju. Dobro razmislite tudi o stvareh, ki so za vas resnično pomembne in ne odstopajte od njih. Ne kupite konja, ki ima probleme, ki jih zaradi pomanjkanja časa ali znanja ne morete rešiti.

Kaj sledi?

Ko ste se odločili, da boste konja kupili, je priporočljivo, da poiščete veterinarja, ki bo pred nakupom opravil temeljit pregled konja. Tak pregled vam bo prihranil marsikatero skrb, potrdilo pa lahko predložite tudi zavarovali agenciji, če se odločite zavarovati konja. Tak pregled ni poceni, dolgoročno pa vam lahko prihrani marsikateri strošek, ki ga predstavlja konj z zdravstvenimi problemi. Če naletite na poštenega prodajalca, se lahko dogovorite, da pregled plačate vi, če pa veterinar odkrije kaj, kar je prodajalec zavestno zamolčal, pa tak pregled plača on. Če to omenite prodajalcu, lahko veliko sklepate iz njegove reakcije. Veterinarski pregled poteka v 5h fazah:

– predhodni pregled

– opazovanje konja v gibanju

– opazovanje konja pri delu

– opazovanje konja pri počitku po delu

– ponoven pregled konja v gibanju in natančen pregled nog

Skozi teh 5 faz se pregleda različne vidike konjevega zdravstvenega stanja, še posebej dihalni in mišično-skeletni sestav v gibanju in mirovanju. Tak pregled pokaže zdravstveno stanje konja in primernost za delo. Veterinar bo prav tako izprašal prodajalca o rednem cepljenju, splošnem obnašanju, obnašanju med cepljenjem, britjem, potovanjem itd. Veterinar lahko na vašo željo opravi tud pregled krvi, endoskopijo in rentgen določenih delov telesa. Vse to je dodaten strošek zato je priporočljiv samo pri konjih najvišjega plačilnega razreda. Razni tekmovalni konji in konji za rejo. Po pregledu se dobro posvetujte z veterinarjem, ki je opravil pregled, ter si zapomnite informacije, ki vam jih bo dal, saj noben konj ni popoln. Vprašajte ga vse kar vas zanima in teži. Zavedajte pa se, da pregled ni nobeno zagotovilo, da tudi v prihodnjosti ne bo prišlo do zdravstvenih problemov.

Prevedeno in povzeto po: www.allaboutpets.org.uk/horseintro.html -> HORSE 1

BREZ KOMENTARJEV