Iztezanje konja (HR)

Iztezanje konja (HR)

2106
0
SHARE

Za ogled prispevka slovenskem jeziku klikni tukaj.

Istegnimo konju mišiće

 

Istezanje prije i poslije rada

 

Pravilnim i redovitim izvođenjem vježbi povećavaju se opseg i elastičnost pokreta, lakoća kretanja, bolje su koordinacija pokreta i radne karakteristike, a znatno je manji rizik od ozljeda

Lead: Nikad ne smijemo prijeći granicu boli i vježbu treba prekinuti na prvi znak nelagode

Vježbe istezanja (stretching) jedan su od načina održavanja mišića u dobroj kondiciji i sprečavanja ozljeda. Pravilnim i redovitim izvođenjem vježbi brzo se vide pozitivni učinci: povećavaju se opseg i elastičnost pokreta, lakoća kretanja, bolje su koordinacija pokreta i radne karakteristike, a znatno je manji rizik od ozljeda. Za maksimalne rezultate istezanje bi trebalo raditi prije i poslije treninga.

Najprije zagrijavanje

Ako vježbamo prije rada, važno je prije istezanja konja zagrijati desetak minuta šetnjom ili masažom. Tijekom vježbi istezanja dolazi do kontroliranog istezanja mišića, ubrzava se metabolizam i povećava protok krvi, bolja je opskrbljenost mišića kisikom i hranjivim tvarima. Tetive su krajevi mišića kojima su oni učvršćeni za kosti. Zagrijani i pripremljeni mišići štite i tetive od prenaprezanja, te omogućuju zglobovima i zglobnim ligamentima postizanje maksimuma pokreta. Tako pripremljeni mišići znatno prije postignu radnu temperaturu. Istezanjem mišića poslije treninga, pak, brže se uklanjaju otpadni produkti i mišići se kontrolirano postupno hlade bez opasnosti od stvaranja spazma.

Vježbe istezanja izvode se za cijelo tijelo i sve skupine mišića: glavu, vrat, leđa, noge. Vježbe dijelimo na aktivne i pasivne. Aktivne vježbe potiču konja da sam izvodi vježbu – primjerice, isteže vrat, pružajući ga za ponuđenom poslasticom. Tijekom pasivnih vježbi pomažemo konju u izvođenju pokreta ili mu dio tijela pridržavamo u određenom položaju.

Važna je anatomija

Iako se čini jednostavno i bezopasno, prije nego što odlučimo uvesti istezanje u svakodnevnu rutinu, trebamo se upoznati s osnovama anatomije i biomehanike konja i pridržavati se pravila, kako ne bismo postigli suprotni učinak i izazvali ozljedu. Naime, opasnost se javlja ako ne poštujemo anatomska i fiziološka ograničenja konjskoga tijela i istežemo skupine mišića koje imaju suprotni zadatak, tzv. antagoniste. Pomoći će nam knjige s detaljnim opisom i fotografijama konjskoga tijela ili iskusni jahači koji su svladali tehniku istezanja.

Pravila:

  • Uvijek treba vježbati s konjem kojeg smo prethodno zagrijali.
  • Vježbe treba izvoditi polako i oprezno.
  • Nikad ne smijemo prijeći granicu boli i vježbu treba prekinuti na prvi znak nelagode.
  • Vraćanje dijela tijela koji istežemo u prvobitan položaj također treba izvesti polako.
  • Tijekom vježbanja ni konj niti osoba ne smiju osjećati napor ili bol; ako se pojave znakovi napora ili boli, vježbu izvodimo pogrešno.
  • Istezanje treba početi laganim vježbama, pa postupno uvoditi zahtjevnije.
  • Istu vježbu treba ponoviti dva do pet puta, a u jednom se pokretu zadržati pet do 15 sekundi.

Istezanje vrata

Stanite ispred konja i ponudite mu poslasticu tako da mora istegnuti glavu i vrat prema vama. Poslastica neka bude u visini grebena. Zadržite konja u tom položaju pet do deset sekundi. Vježbu ponovite pet puta.

Napisala: Deana Basar, dr. vet. med.

BREZ KOMENTARJEV