Jahanje v damskem sedlu

Jahanje v damskem sedlu

4292
0
SHARE

Jahanje v damskem ali stranskem sedlu je dandanes večinoma veščina, ki je smatrana kot stvar preteklosti, vendar pa to ni res. Jahanje v damskem sedlu ali pa jahanje po strani, je zelo razvito predvsem v zahodnem delu naše zemeljske poloble (Amerika, Kanada…). Predvsem je smatrano kot nekaj kar je težko in prve asociacije, ki se pojavijo ob misli na ta podvig so: nestabilnost, nesproščenost in nesigurnost. Pa je to res ali s to samo miti?

  1. Kadar jahamo “po strani”, kot temu pravimo, smo dejsnako prisiljeni, da sedimo zelo vzravnano. Sedlo, ki je narejeno po konjevih in jahačevih merah je zelo stabilno.
  2. Veliko jahačev, ki se je preizkusilo v s transkem sedlu, veliko raje jahajo tako, saj pravijo, da je občutek stabilnosti veliko boljši, kot pa v “navadnem “sedlu.
  3. Damsko ali stransko sedlo se veliko uporablja v terapevtskem jahanju z osebami, ki so gibalno omejene ali pa imajo težave z motoriko.
  4. Sedlo ni namenjeno le ženskam. Če bi svet bil bolj logičen, bi veliko oseb moškega spola jahalo v stranskem sedlu. Hmmm, si morete misliti zakaj? 😉
  5. Katera koli disciplina se lahko jaha v stranskem sedlu. Naj bo to dresura, preskakovanje ovir, steeple chase dirke ipd…
  6. Skok čez ovire je bil postavljen v stranskem sedlu in sicer ga je izvedla Susan Oakes leta 2013, ko je v nejm preskočila višino 2.023m visoko oviro.

  1. Stransko ali damsko sedlo je veliko lažje najti (beri v Ameriki, Kanadi…), kot pa si lahko mislimo. (No se strinjam delno, saj pri nas še nisem zasledila, da bi kdo med ponudniki jahanja dejansko nudil učne ure iz te veščine.)
  2. Konji, ki so jahani v the sedlih nimajo asimetričnih hib, kot bi si nepoznavalci sprva mislili. Veterinarji, ki pregledujejo konje so velikokrat presenečeni, ko jim lastniki konj po veterinarskem plregledu konja povedo, da konja jahajo v stranskem sedlu.
  3. Tako kot v “navadnem” sedlu lahko tudi s stranskim seldom jahamo skoraj katerege koli konja. To so lahko polnokvni angleži, poniji itd…
  4. Jahanje v stranskem sedlu ni nič težje kot v “navadnem” pa še zabavno je.

Je koga premamilo, da bi poizkusil ali pa je med vami kdo ki je to neverjetno izkušnjo doživel? Kontaktirajte nas preko facebooka ali pa elektronske pošte: info@konji.com in vašo izkušnjo delite z nami.

Vir: The salt lick, 2017: http://saltlickequine.com/post/164095459390/sidesaddle