Jezdec in njegovi dve veličastni bitji!

Jezdec in njegovi dve veličastni bitji!

4675
0
SHARE

V eni roki drži vajeti v drugi pa veličastnega orla, ki potrpežljivo čaka da ga izpusti in se požene na lov za svojim plenom.

Whitley, 49, je iz Mongolije, v divjino Dartmoorja pripeljal poseben šport, ki ima 4000 letno tradicijo. Jezdec na konju v roki drži orla s katerim lovi hrano za preživetje. Včasih je bil to način preživljanja danes pa je to šport, ki je razvit predvsem v gorovju zahodne Mongolijie med nomadi Kazakhstana.

Mongolski lovci imajo v ta namen oblečena tradicionalna oblačila, na katerih so prišita krzna ujetega plena; volkov, lisic in svizcev.

 

Čeprav so tradicionalna oblačila lovcev prešita s krznom, pa Whitley vseeno prisega na bolj britanski in klasičen stil oblačenja, ko se s svojim orlom Artemisom poda na lov za vranami, zajci in divjimi petelini.

 

Artemis je dobil ime po grški bohinji Artedmidi, ki je bila boginja lova. Ime se mu poda, saj je tako velik, da je njegov razpon kril 214 centimetrov, tehta 5 kilogramov in najvišja hitrost ki jo pri lovu doseže pa je kar okrog 320 kilometrov na uro. Pri tem za njem z vrtoglavo hitrostjo drvi Whitley na enem izmed svojih upokojenih dirkalnih konjev.

 

Preden se je Whithley začel ukvarjati z lovom z orli, se je pred tem že 20 let ukvarjal s sokoli. Dolgoletne izkušnje s tem hobijem so privedle ljudi do te točke, da se je odločil svoje znanje prenesti na širšo množico. Njegovega tečaja se ne udeležujejo le stranke iz domačega pa k njem Združenega Kraljestva, temveč tudi iz Severne Amerike in Evrope, saj je to edini kraj izven meja Mongolije, kjer se je športa mogoče naučiti.

Whitley pravi, da se je najprej potrebno naučiti kako ravnati s sokolom in šele nato z orlom. Pravi tudi, da če bi radi videli kako to poteka in doživeli neverjetni občutek tega, je za to potrebno iti v Mongolijo, kjer to počno že 4000 let in so v tem pravi mojstri!

Vir: Mail Online, 2017: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4531362/Britain-s-got-talons-Rider-golden-eagle.html