Kaj lahko povedo spremembe v obnašanju konja?

Kaj lahko povedo spremembe v obnašanju konja?

5102
441
SHARE

Članek objavljen v Reviji o konjih, december 2007, ČZD Kmečki glas, d.o.o., 1001 Ljubljana, Železna c. 14, avtor: mag. Jože Starič, dr. vet. med.

Lastniki konj se pogosto sprašujejo, ali so določene spremembe v vedenju konja posledica prikritega obolenja ali so samo del normalnega obnašanja. Določene spremembe v obnašanju konja vsekakor zahtevajo našo pozornost ali pomoč veterinarja, saj so lahko vzrok resne zdravstvene težave. Najbolje lahko spremembe v vedenju konj analiziramo, če jih posnamemo s kamero med tem, ko so nemoteni v svojem okolju (boks, izpust), brez navzočnosti ljudi.

Skoraj vsako neprijetno počutje konja lahko privede do sprememb v njegovem obnašanju, ki pa jih lahko hitro pripišemo k normalnemu vedenju ali neprimernemu vedenju (razvada). Primeri takih sprememb v obnašanju so negativen odnos do dela ali zmanjšanje delovne uspešnosti brez kakršnega koli očitnega vzroka, različne vrste preveč intenzivnega reagiranja, prestrašenosti ali navideznih napadov panike z beganjem ali okamenelostjo ter kakršnokoli nezaželeno vedenje, kot npr. brcanje, kopanje ali udarjanje z nogami ob tla, grizenje, mahanje z repom, škrtanje z zobmi, suvanje z glavo ali grizenje sebe med delom in/ali med počitkom, brez očitnega vzroka neugodja.{+}

Namen prispevka je dati osnovne praktične nasvete za izključitev stanj, ki povzročajo pri konju telesno neugodje in imajo za posledico nastanek neželenih vedenjskih sprememb. Pogosto se te vedenjske spremembe štejejo za normalne ali kot posledica psiholoških motenj. Pri tem je potrebno pregledati zdravstveno zgodovino, zgodovino same reje, treninga, uspešnosti na tekmovanjih in obnašanja. Priporočljivo je, da konja pregleda veterinar, ki bo ocenil obnašanje in verjeten izvor konjevega telesnega neugodja.

Zgodovina stanja

Pri spremembah v obnašanju konja je pomembno, da lastnik oziroma skrbnik konja poda veterinarju natančno anamnezo o boleznih, zmogljivosti in življenju konja. Veterinar mora dobiti objektiven opis konjevega obnašanja (na primer: žrebec obrača glavo nazaj k telesu, povoha prepucij, se ugrizne v stegno, zaječi, brcne in se vrti v krogu), ne pa subjektivne ocene in presoje obnašanja (na primer: hoče pozornost, zato divja, je maščevalen, zraven pa poškoduje tudi sebe). Zelo pomagajo tudi posnetki, ki jasno pokažejo dogajanje. Pomembno je natančno določiti, kdaj se spremembe obnašanja začnejo, kdaj končajo, kako se razvijajo, kdaj in kje se pojavijo, kako pogosto se pojavljajo in če jih je mogoče napovedati in sprožiti. Skrbniki, ki razumejo konja in njegovo obnašanje, bistveno pripomorejo k razumevanju problema in uspešnemu odpravljanju težav.

Drugi cilj je opisati razmere in dogodke, pri katerih se sproži problematično obnašanje ali ga celo vzdržuje. Pomembno je, da to oceno poda tisti, ki se ukvarja s problematičnim konjem. Če je izvor predvsem psihološki, ga sprožajo predvsem določene socialne ali nastanitvene razmere. Ali se je konj tega obnašanja naučil in ga izvaja namenoma, na primer s ciljem, da se izogne delu? Mogoče je konj pogosto s svojim vedenjem dosegel svoj cilj. Zato je pomembno, kako se odzivamo, ko opazimo moteče vedenje, in če ga lahko zmotimo.

Zelo koristen pripomoček pri obravnavanju takih primerov je video posnetek problematičnega obnašanja. Pogosto je potrebno za dosego tega cilja opraviti dlje časa trajajoče snemanje konja in izvajanje sprožitvenih dejavnikov.

Prednosti video posnetkov konjevega obnašanja pred opazovanjem v živo so:

 • razkritje redkih vedenjskih sekvenc;
 • dolgotrajno snemanje omogoča odkrivanje ponavljajočih, težko opaznih znakov neugodja;
 • možnost večkratnega opazovanja period nezaželenega vedenja in tudi počasnih posnetkov omogoča lažjo analizo in diskusijo;
 • določeni vedenjski vzorci se lažje opazijo, če gledamo hitri posnetek, npr. razbremenjevanje okončin zaradi bolečine v okončini, hrbtu ali trebuhu;
 • zaznavanje dražljajev iz okolja, ki sprožijo, poslabšajo ali zmanjšajo neželeno vedenje (npr. med hranjenjem, pred /po delu …);
 • pri opazovanju ni prisoten človek, ki bi lahko konja motil pri njegovih aktivnostih;
 • časovna primerjava vedenja po določenem času;
 • spremljanje normalnega in splošnega počutja konja v njegovem okolju.
spremembe_01
Foto: Jaka Vinšek

Tabela 1: Primeri neželenega vedenja, ki so posledica telesnega neugodja oz. bolezni konja, ugotovljeni z videoposnetki konj.

spremembe_02
Foto: Jaka Vinšek

Ob sumu na prisotnost omenjenih vedenjskih motenj sta nujna osnovni in specialni klinični pregled konja (npr. rentgenska diagnostika, ultrazvok, endoskopija …), ki bosta težavo ovrgla ali dokazala.

Za prepoznavanje patoloških vedenjskih vzorcev je pomembno poznati pogostost in trajanje normalnih konjevih aktivnosti v boksu ali izpustu.

Tabela 2: Normalno obnašanje konja, ki je sam v boksu ali manjšem izpustu.

Primeri pogostejših vedenjskih motenj so spremembe v odnosu do dela in storilnosti konja, izbruhi nenavadnega obnašanja, samopoškodovanje.

Spremembe v odnosu do dela in storilnosti konja

Psihološko stresno ravnanje, treniranje in delovni program ali samo socialno okolje lahko povzročijo spremembo odnosa do dela in storilnosti pri fizično zdravem konju. To lahko povzroči fizično obolenje pri konju (npr. ulkus na želodcu). Pogosto se razume, da je slab odnos do dela psihološke narave, kasneje pa se ugotovi, da je primarni vzrok fizično obolenje.

Oglejmo si dva primera spremembe v odnosu do dela in storilnosti:

 • Kobila je morala zaradi slabe storilnosti in agresivnosti pri delu in kasneje popolnega zavračanja dela prenehati s športnim udejstvovanjem. Ko so jo hoteli uporabiti za razplod, so pri pregledu rodil ugotovili tumor jajčnika, težak skoraj 30 kg.
 • Kobili, ki je kazala podobne znake kot prva (kadarkoli so jo pripravljali za delo, se je nevarno upirala delu in pokazala samoagresijo), dodatno pa še znake blage kolike, so na koncu ugotovili absces v ozkem črevesu.

Izbruhi nenavadnega obnašanja

Primeri teh izbruhov so: napadi panike, pretirana plašnost, okamenelost in podobno. Tako obnašanje je pogosto interpretirano kot zavračanje dela, slabo vedenje. Pri tem nam lahko zelo pomagajo video posnetki konja, ki pogosto razkrijejo, da se ti vzorci obnašanja pojavljajo tudi, ko nas ni zraven. V primerih, ko se žival tako obnaša tudi, kadar nas ni zraven, gre najverjetneje za fizično obolenje.

Samopoškodovanje

Primeri samopoškodovanja so grizenje bokov, okončin, brcanje v steno, v trebuh in podobno. Pri kobilah gre v takšnih primerih najpogosteje za fizično neugodje, pri žrebcih in kastratih pa lahko govorimo o dveh vzrokih takega obnašanja. Prvi je bolečina in draženje, drugi pa proti sebi usmerjena agresija do drugih žrebcev. Kadar gre za slednjo, se pred samo poškodovanjem žrebec obnaša, kot bi se obnašal do drugih žrebcev v naravnem okolju.

spremembe_05
Foto: U.B.

Žrebec tipično voha svoje boke, dimlje, iztrebke ali umazanijo na steni, vratih, prehodih in se nato ugrizne v bok, prsi, trebuh, rame, okončine ali moda. Pri tem tudi spušča razne zvoke in brca, kot bi bil prisoten še drug žrebec. Žrebec lahko lovi tudi svoj rep. Tako obnašanje lahko postane stereotipno in se lahko ritmično ponavlja. Pogosto je posledica dolgočasja in frustriranosti, ker se rado ponavlja v času dneva, ko konj nima zaposlitve in socialnih stikov. Motnje se lahko začnejo počasi in napredujejo do rednega ponavljanja in močne intenzivnosti. Pri fizični bolečini in draženju praviloma ni ovohavanja in oglašanja, epizode se začnejo brez opozorila in pogosto prekinejo neko smiselno obnašanje, npr. pašo, počitek. Epizode se lahko začnejo nenadno in eksplozivno pri ostri bolečini, kot bi konja pičila čebela ali osa. Med epizodami takega vedenja lahko konj kaže tudi druge subtilne znake neugodja, ki jih lahko opazimo na dlje časa trajajočih video posnetkih, kot npr. dvigovanje noge, brcanje pod trebuh. Primer takega obnašanja je bil ugotovljen pri žrebcu, za katerega se je izkazalo, da ima ledvične kamne.

Zaključek

Nezaželeno vedenje se pogosto poslabša ali izboljša v novem okolju. Ni redko, da se nezaželeno vedenje zaradi fizičnega vzroka začne ravno pri delu konja, socialnih interakcijah z drugimi konji (kadar je v bližini kobila, drug žrebec, med spolnimi interakcijami …) ali ob aktivnostih v okolici konja (priprava na delo …). To daje vtis, da je problem najverjetneje psihološke narave, vendar pa se neredko izkaže, da ga v resnici povzroči fizično neugodje. Po drugi strani pa lahko prav socialne interakcije in aktivnosti v okolici konja le-tega zamotijo in zabrišejo problem. Tak primer je, da konj izraža količne bolečine, dokler ne dobi krme.

Včasih ima konj več manjših fizičnih težav, ki jim posamezno ne bi pripisali, da so zmožne spremeniti vedenje, skupaj pa ga lahko. Nekateri konji so tudi zelo stoični in lahko prenašajo znatne fizične bolečine pri delu. Posledica tega je, da lahko hitro spregledamo fizični problem oz. obolenje. Večina konj je odkritih v svojem obnašanju, kar pomeni, da se praviloma nezaželeno vedenje zaradi fizičnega vzroka prekine, ko ga odpravimo.

mag. Jože Starič, dr. vet. med.

441 KOMENTARJI

 1. Click Here

  […]just beneath, are numerous completely not connected sites to ours, having said that, they are surely worth going over[…]

 2. Click Here

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to mainly because we assume they’re worth visiting[…]

 3. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 4. Click Here

  […]we like to honor numerous other world-wide-web internet sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 5. Click Here

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are actually worth a go as a result of, so possess a look[…]

 6. Click Here

  […]please take a look at the internet sites we adhere to, like this 1, as it represents our picks from the web[…]

 7. Click Here

  […]always a large fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a good deal of link love from[…]

 8. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a appear, whoa did a single discover about Mid East has got much more problerms too […]

 9. Click Here

  […]check below, are some absolutely unrelated web sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 10. Click Here

  […]we prefer to honor lots of other world wide web web-sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 11. Click Here

  […]although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they may be essentially worth a go by way of, so possess a look[…]

 12. Click Here

  […]we prefer to honor lots of other internet web pages on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 13. Click Here

  […]we like to honor numerous other world wide web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 14. Click Here

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially worth a go by, so have a look[…]

 15. Click Here

  […]check below, are some totally unrelated websites to ours, however, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 16. Click Here

  […]that will be the finish of this write-up. Right here you will come across some internet sites that we feel you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 17. Click Here

  […]we like to honor a lot of other world wide web web-sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 18. Click Here

  […]very handful of websites that take place to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 19. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did one particular understand about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 20. Click Here

  […]we like to honor many other online web-sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 21. Click Here

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be in fact really worth a go by way of, so possess a look[…]

 22. Reputation Defenders

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be basically really worth a go by way of, so possess a look[…]

 23. Click Here

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but do not get a good deal of link appreciate from[…]

 24. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless truly worth taking a look, whoa did a single master about Mid East has got extra problerms as well […]

 25. Click Here

  […]Every after inside a even though we pick out blogs that we read. Listed below are the most recent web sites that we opt for […]

 26. Click Here

  […]just beneath, are quite a few entirely not connected sites to ours, however, they’re surely worth going over[…]

 27. Click Here

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I like but do not get a lot of link really like from[…]

 28. Click Here

  […]that will be the finish of this report. Right here you’ll locate some web-sites that we assume you’ll value, just click the links over[…]

 29. Click Here

  […]we prefer to honor numerous other world wide web web pages on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 30. Click Here

  […]always a large fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a great deal of link appreciate from[…]

 31. Click Here

  […]that is the finish of this write-up. Here you’ll find some web sites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 32. Click Here

  […]check beneath, are some completely unrelated internet websites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 33. grand rapids teeth whitening

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually worth taking a search, whoa did one learn about Mid East has got much more problerms also […]

 34. Click Here

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 35. Click Here

  […]we like to honor several other internet internet sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 36. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did 1 discover about Mid East has got more problerms as well […]

 37. Click Here

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a good deal of link appreciate from[…]

 38. Click Here

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, however, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 39. Click Here

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get a good deal of link adore from[…]

 40. Click Here

  […]check beneath, are some entirely unrelated internet websites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 41. Click Here

  […]please go to the web sites we stick to, like this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 42. Click Here

  […]the time to read or take a look at the subject material or web-sites we’ve linked to beneath the[…]

 43. Click Here

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a great deal of link like from[…]

 44. Click Here

  […]here are some links to web-sites that we link to due to the fact we consider they’re worth visiting[…]

 45. Click Here

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to simply because we think they’re worth visiting[…]

 46. Click Here

  […]that will be the end of this write-up. Here you’ll locate some websites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 47. Click Here

  […]Every the moment inside a when we pick blogs that we read. Listed beneath are the most recent web sites that we pick […]

 48. Click Here

  […]check beneath, are some entirely unrelated internet sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 49. Click Here

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless actually worth taking a look, whoa did 1 master about Mid East has got a lot more problerms also […]

 50. Click Here

  […]check beneath, are some completely unrelated internet websites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 51. reputation defenders

  […]very handful of websites that transpire to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 52. 2023 Books

  […]very couple of sites that occur to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 53. betting free tips football

  […]we like to honor a lot of other world wide web web-sites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 54. Career services

  […]Every after inside a although we select blogs that we read. Listed beneath would be the most recent web-sites that we choose […]

 55. top university in egypt

  […]we prefer to honor a lot of other online websites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 56. public administration degree

  […]we prefer to honor quite a few other world-wide-web web sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 57. Community impact

  […]very couple of web sites that happen to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 58. Maillot de football

  […]very couple of internet sites that occur to become in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 59. Maillot de football

  […]just beneath, are numerous completely not related internet sites to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]

 60. Maillot de football

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did 1 discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 61. Maillot de football

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are really really worth a go via, so have a look[…]

 62. Maillot de football

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are actually worth a go as a result of, so have a look[…]

 63. Maillot de football

  […]very few websites that take place to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 64. Maillot de football

  […]very handful of internet sites that take place to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 65. Luce lineare LED

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 66. pulleys machine

  […]Every when in a when we select blogs that we read. Listed below are the most up-to-date internet sites that we choose […]

 67. Fiverr Earn

  […]Every the moment inside a while we pick out blogs that we read. Listed beneath would be the most up-to-date sites that we decide on […]

 68. Fiverr Earn

  […]Every when inside a although we select blogs that we read. Listed below would be the most current internet sites that we opt for […]

 69. Fiverr Earn

  […]Every as soon as in a whilst we select blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date web-sites that we pick out […]

 70. Fiverr Earn

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless really worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got a lot more problerms also […]

 71. Fiverr Earn

  […]we like to honor quite a few other web web sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 72. fiverrearn.com

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless truly worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 73. fiverrearn.com

  […]we prefer to honor many other web web-sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 74. fiverrearn.com

  […]just beneath, are various entirely not related web pages to ours, even so, they may be certainly worth going over[…]

 75. ikaria juice

  […]Every as soon as inside a while we select blogs that we read. Listed beneath are the most current internet sites that we opt for […]

 76. TMS System

  […]please stop by the internet sites we adhere to, like this one, because it represents our picks from the web[…]

 77. prostadine buy

  […]that would be the end of this report. Right here you’ll obtain some web-sites that we consider you will appreciate, just click the links over[…]

 78. TMS System

  […]just beneath, are several absolutely not connected websites to ours, having said that, they are surely worth going over[…]

 79. French bulldogs for sale

  […]that would be the finish of this write-up. Right here you’ll obtain some web pages that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 80. clima para hoy

  […]that could be the end of this article. Here you’ll discover some websites that we consider you will value, just click the links over[…]

 81. fiverrearn.com

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless truly really worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got more problerms as well […]

 82. fiverrearn.com

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless definitely really worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got additional problerms also […]

 83. french bulldog puppies

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet websites to ours, on the other hand, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 84. fiverrearn.com

  […]just beneath, are a lot of entirely not associated web pages to ours, on the other hand, they are surely worth going over[…]

 85. whale shark tour isla mujeres

  […]we like to honor lots of other online web pages around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 86. jute vs sisal rug

  […]very couple of sites that transpire to become detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 87. Seo marketing

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless definitely really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms as well […]

 88. London Piano Movers

  […]check below, are some totally unrelated internet sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 89. Private universities in Egypt

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 90. pitbull mix french bulldog

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re truly really worth a go by way of, so possess a look[…]

 91. mini frenchie

  […]although web sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be really worth a go through, so have a look[…]

 92. future university

  […]that is the end of this article. Here you will come across some websites that we think you will value, just click the links over[…]

 93. future university

  […]that is the end of this post. Right here you will obtain some websites that we assume you will enjoy, just click the links over[…]

 94. future university

  […]that could be the end of this report. Here you’ll obtain some web sites that we assume you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 95. frenchie puppies

  […]that would be the finish of this write-up. Right here you’ll find some web pages that we feel you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 96. Fiverr

  […]here are some links to web-sites that we link to simply because we assume they may be really worth visiting[…]

 97. Fiverr

  […]the time to study or pay a visit to the material or web pages we’ve linked to beneath the[…]

 98. Fiverr.Com

  […]here are some links to web pages that we link to due to the fact we believe they may be really worth visiting[…]

 99. Fiverr.Com

  […]very handful of web-sites that come about to be detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 100. grey french bulldog

  […]we like to honor many other web websites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 101. best university Egypt

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got more problerms as well […]

 102. Lean

  […]we came across a cool web-site that you may get pleasure from. Take a appear should you want[…]

 103. FUE

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did a single understand about Mid East has got more problerms too […]

 104. FUE

  […]Every once inside a when we select blogs that we read. Listed below are the most current web sites that we select […]

 105. FUE

  […]we came across a cool web-site that you simply may possibly get pleasure from. Take a search for those who want[…]

 106. FUE

  […]the time to read or pay a visit to the content material or internet sites we’ve linked to below the[…]

 107. FiverrEarn

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are truly worth a go as a result of, so have a look[…]

 108. FiverrEarn

  […]just beneath, are quite a few absolutely not related web sites to ours, nonetheless, they may be certainly really worth going over[…]

 109. FiverrEarn

  […]please visit the web pages we comply with, which includes this 1, because it represents our picks through the web[…]

 110. FiverrEarn

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless actually worth taking a search, whoa did one particular discover about Mid East has got far more problerms too […]

 111. FiverrEarn

  […]we prefer to honor many other net websites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 112. FiverrEarn

  […]that would be the end of this article. Right here you’ll uncover some web sites that we assume you’ll appreciate, just click the links over[…]

 113. pupuk organik terbaik

  […]very few internet websites that occur to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 114. Unique Design Apparel/Clothing

  […]we prefer to honor lots of other world wide web internet sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 115. IMMIGRATION CONSULTANTS IN THIRUVALLA

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless definitely worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 116. flowforce

  […]that will be the finish of this report. Right here you will find some web-sites that we assume you will appreciate, just click the links over[…]

 117. glucotrust

  […]very couple of web-sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 118. french bulldog puppies

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they may be truly worth a go by way of, so possess a look[…]

 119. french bulldogs

  […]that may be the end of this write-up. Right here you will locate some web pages that we believe you will value, just click the links over[…]

 120. Tips

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web-sites to ours, on the other hand, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 121. FiverrEarn

  […]very couple of web sites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 122. FiverrEarn

  […]please go to the web-sites we follow, which includes this 1, because it represents our picks from the web[…]

 123. FiverrEarn

  […]check below, are some completely unrelated web sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 124. FiverrEarn

  […]check beneath, are some completely unrelated internet sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 125. live sex cams

  […]very few web-sites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 126. live sex cams

  […]check beneath, are some totally unrelated web-sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 127. live sex cams

  […]very couple of web-sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 128. live sex cams

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re truly worth a go by way of, so have a look[…]

 129. FiverrEarn

  […]Every once in a while we select blogs that we study. Listed below are the newest web-sites that we opt for […]

 130. texas french bulldogs

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be truly worth a go as a result of, so have a look[…]

 131. FiverrEarn

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I love but really don’t get lots of link really like from[…]

 132. FiverrEarn

  […]Every once in a although we decide on blogs that we read. Listed beneath are the latest sites that we pick […]

 133. FiverrEarn

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re essentially worth a go by means of, so have a look[…]

 134. FiverrEarn

  […]very few internet sites that happen to be in depth below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 135. FiverrEarn

  […]here are some links to web sites that we link to due to the fact we consider they are really worth visiting[…]

 136. FiverrEarn

  […]always a major fan of linking to bloggers that I like but do not get a whole lot of link adore from[…]

 137. FiverrEarn

  […]please take a look at the web-sites we stick to, like this a single, because it represents our picks from the web[…]

 138. FiverrEarn

  […]check below, are some absolutely unrelated internet websites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 139. preset filters for lightroom

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re really really worth a go through, so possess a look[…]

 140. seo company johannesburg

  […]we like to honor lots of other world wide web internet sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 141. seo company pennsylvania

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are essentially worth a go by way of, so possess a look[…]

 142. graphic design

  […]Every once in a although we decide on blogs that we read. Listed below would be the newest sites that we decide on […]

 143. Scientific Research

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be truly worth a go by, so have a look[…]

 144. FiverrEarn

  […]we came across a cool website that you simply could possibly take pleasure in. Take a search for those who want[…]

 145. FiverrEarn

  […]always a big fan of linking to bloggers that I like but really don’t get lots of link really like from[…]

 146. FiverrEarn

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did 1 understand about Mid East has got extra problerms as well […]

 147. FiverrEarn

  […]Every once in a although we choose blogs that we read. Listed beneath are the most recent websites that we choose […]

 148. FiverrEarn

  […]we came across a cool web-site that you just may possibly delight in. Take a look in the event you want[…]

 149. canine probiotics

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be really worth a go via, so possess a look[…]

 150. dehydrated water

  […]Every once in a even though we decide on blogs that we read. Listed beneath would be the most recent internet sites that we opt for […]

 151. frt trigger

  […]we prefer to honor lots of other internet web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 152. superslot

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be really really worth a go by, so possess a look[…]

 153. allgame

  […]just beneath, are a lot of totally not related web-sites to ours, however, they’re certainly really worth going over[…]

 154. 918kiss

  […]that is the finish of this article. Here you’ll locate some web-sites that we assume you’ll appreciate, just click the links over[…]

 155. หวย24

  […]we like to honor quite a few other online internet sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 156. leak detection london

  […]that will be the end of this post. Right here you will uncover some web sites that we assume you will enjoy, just click the links over[…]

 157. AI Lawyer

  […]just beneath, are many totally not related sites to ours, on the other hand, they are surely really worth going over[…]

 158. regles 421

  […]check beneath, are some absolutely unrelated websites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 159. cybersécurité

  […]that is the finish of this article. Here you will find some sites that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 160. Raahe Guide

  […]check below, are some totally unrelated web sites to ours, nevertheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 161. Raahe Guide

  […]Every as soon as in a while we pick blogs that we read. Listed beneath would be the most up-to-date sites that we pick out […]

 162. apk admin slot

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 163. resort lake placid

  […]very few internet sites that occur to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 164. evisa

  […]just beneath, are a lot of absolutely not related web sites to ours, even so, they’re surely really worth going over[…]

 165. drops to lose weight

  […]very handful of sites that take place to become detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 166. 44 mag ammo

  […]we like to honor lots of other online internet sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 167. contratar sicario

  […]we like to honor many other online websites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 168. itsMasum.Com

  […]just beneath, are many completely not connected web-sites to ours, nonetheless, they’re certainly really worth going over[…]

 169. livre broche

  […]very few web sites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 170. Skywhip tanks

  […]very couple of web-sites that occur to become detailed below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 171. more

  […]very handful of sites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 172. talk to random people

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a appear, whoa did one particular master about Mid East has got more problerms at the same time […]

 173. anonymous chat rooms

  […]we like to honor a lot of other web web sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 174. stranger chat

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms too […]

 175. joker gaming

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet websites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 176. istanbul jobs

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got more problerms as well […]

 177. 918kiss

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re essentially worth a go by means of, so possess a look[…]

Comments are closed.