Konjev seznam vragolij

Konjev seznam vragolij

5296
0
SHARE

1.

Ob srečanju z drugim konjem si ga najprej od blizu oglej. Približaj se mu tako, da lahko stakneta glavi in se podrobno prevohata. Če nosiš jezdeca, ki temu postopku nasprotuje, ga vsekakor popolnoma ignoriraj, saj si je sam kriv, če ni seznanjen s konjskim bontonom. Po natančnem preučevanjem vonjav je čas, da preizkusiš psiho. Začni s prefinjenim grizljanjem nasprotnikovega vratu ali z vlečenjem njegove uzde. Pri tem intenzivno glej naokoli, kot da se te vsa stvar sploh ne tiče in ne razumeš, zakaj tvoj jahač vpije in skače po tebi. Če je tvoj konjski nasprotnik nedovzeten za tvoje ravnanje in ne pokaže jeze ali strahu ali se celo izkaže, da je v tej veščini bolje podkovan, takoj preidi na neposredno ustrahovanje. Jezno zamahuj z glavo in medtem čim večkrat ugrizni nasprotnika. Da bo stvar še bolj dramatična, hkrati topotaj z nogami in občasno presunljivo zacvili (predvsem za kobile). Če pa tudi to ne zaleže, se hitro začni obračati in brcati okoli, pri tem pa pazi, da nasprotnikove brce čim večkrat zadenejo noge tvojega jahača. Če se izkaže, da je nasprotnik močnejši od tebe, se delaj, kot da te je jahaču končno uspelo odvleči stran od njega. Obenem mu daj vedeti, da bi mu že pokazal, kaj znaš, če le ne bi imel tega nadležnega bitja na hrbtu.

2.
Postopek seznanjanja na pašniku je zelo podoben kot pri prvi točki, vendar se pred postopkom nujno prepričaj, ali je pašnik dovolj velik za hiter pobeg v primeru nasprotnikove premoči. Takrat se namreč ne moreš izgovoriti na jahača.

3.
V hlevu je vedenje bolj sproščeno, saj te pred sosednjim konjem varuje pregrada. Zelo pomembno je, da čimprej ugotoviš, kaj tvojega soseda najbolj živcira. To boš kasneje s pridom uporabljal, da se boš zabaval med dolgimi urami čakanja na naslednji obrok. Če se boš vseeno dolgočasil, si oglej vedenje drugih konj v hlevu, da se hitro priučiš vseh neumnosti in kasneje z veseljem pokažeš svojemu oskrbniku.

4.
Posebna pravila veljajo pri vedenju do oskrbnika. Če se ti zdi, da je prišel prepozno, mu čim večkrat pobegni iz hleva, kadar za trenutek ni pozoren. Ko te krtači, poskakuj okoli in opletaj z nogami, saj je splošno znano, da so konji žgečkljivi. Pri tem večkrat pristani na njegovem stopalu in se delaj, da tega sploh nisi opazil. Če si dobre volje in oskrbniku nočeš preveč otežiti dela, mu samo spuščaj vetrove, ko se bo sukal okoli tvoje zadnje plati. Samo toliko, da bo vedel, da ti njegova dejanja niso popolnoma pogodu.

5.
Po zuzdanju in sedlanju, ki poteka po podobnih pravilih kot pri četrti točki, začni takoj, ko prideš ven, rahlo poplesavati in cepetati, saj je zunaj vedno kaj takega, kar bi te lahko splašilo. Takoj ko se začne jahač dvigovati v sedlo, začni hoditi ali teči ali se obračati. Ko te končno zajaha, začni kmalu preizkušati njegovo znanje jahanja in oceni trdnost njegove volje. Jahača ubogaj svoji oceni primerno. V najslabšem primeru, ko je jahač dobro izurjen za delo s konji, počakaj na trenutek, ko bo preveč sproščen in se smrtno prestraši mimo letečega vrabčka. Če jahača pri tem izgubiš, uživaj v hitrem diru nazaj v hlev. Kadar je pot domov dolga, si lahko vmes postrežeš s slastno travo in se, tik preden te jahač dohiti, spet poženeš v dir. Pri tem je zelo pomembno, da si videti na smrt prestrašen in se skušaš jahaču kljub njegovi jezi zasmiliti.

6.
Če tvoj oskrbnik še vedno ne razume, kdo od vaju je glavni, mu daj lažni občutek prevlade, vendar mu ga od časa do časa poskušaj porušiti, saj bo prej ali slej moral spoznati resnico.

7.
Kadar te sveže očiščenega izpustijo iz hleva v izpust, takoj poišči največje blato ali največjo lužo in se v njej čim bolj temeljito povaljaj. To velja še posebej za bele konje na katerih se blato najbolje vidi.

8.
Kadar je pašnik ograjen z leseno ogrado, preveri vse deske, saj je gotovo kje kakšna razmajana. Ko jo najdeš, se z vso silo zarini podnjo, dokler ne pade na tla, potem pa hitro teci na sosednji travnik, na katerem nedvomno raste boljša trava. Če je tvoj pašnik ograjen z električno ograjo, vsak dan preveri, ali je v trakovih elektrika, saj ni mogoče, da je oskrbnik kdaj ne bi pozabil prižgati.