Konjeva molitev

Konjeva molitev

1851
0
SHARE

(Avtor: KK Medljan)

Obračam se k tebi, dragi moj gospodar

Večkrat mi daj jesti in piti; ko je moj delovni dan končan, poskrbi za udobno in suho ležišče ter primerno velik prostor (box), tako bom lahko mirno počival.

Vsak dan mi poglej noge in me očedi z vlažno gobo. Ko odklanjam hrano, mi poglej zobe: lahko imam želodčne težave in zato ne morem jesti.{+++}

Ker ti ne morem povedati, kdaj sem žejen, daj mi večkrat piti hladne in čiste vode, tudi ko opravljam svoje delo, to odganja trebušne krče in ostale bolezni.

Pogovarjaj se z menoj: tvoj glas bolj zaleže kot bič ali vajeti. Večkrat me pobožaj, tako te bom vzljubil in ti še bolje služil.

Ne veži moje glave z vrvjo v višino, povzroča bolečine v vratu in v ustih in me ovira, da razvijem vso svojo silo in me rešuje pred padci. Ne odreži mi repa, saj se tako ne morem najbolj uspešno braniti pred nadležnimi muhami in sršeni.

Ne poteguj sunkovito vajeti in, ko se vzpenjam, ne uporabljaj biča.

Ne brcaj me in ne pretepaj, ko ne razumem, kaj želiš: vedi se tako, da te bom lahko razumel.

Če se upiram, preglej, če so brzda v redu nastavljena, mogoče pa je kaj v kopitih, kar mi povzroča bolečine.

Če se splašim, me ne pretepaj: raje pomisli, če niso za tako obnašanje krivi plašnici, ki mi ovirata pogled, ali pa nekaj ni v redu z mojimi očmi.

Ne prisili me, da vlečem pretežak tovor za svojo moč in niti, da hitro hodim po spolzkih cestah.

Ko padem, imej potrpljenje in mi pomagaj, saj sem jaz napravil vse, kar je v mojih močeh, da bi ostal na nogah; če se spotaknem, vedi, da jaz tega nisem kriv in ne dodajaj mojemu strahu, ker sem se izognil padcu, še bolečine od udarcev, vse to še poveča mojo prestrašenost in postanem živčen.

Napravi vse, da me zaščitiš pred soncem. Ko je mraz, pokrij me z odejo, toda ne takrat ko delam, ampak ko mirujem.

In, končno, moj dragi gospodar, ko se bom postaral in ti ne bom več koristil, ne dopusti, da bom bedno in žalostno končal pod rokami kakšnega suroveža, raje me pokončaj ti sam tako, da ne bom trpel in to ti bo poplačano.

Avtor: Markiz Granafei

Prevod iz italijanskega jezika: KK Medljan

BREZ KOMENTARJEV