Konji in hrana

Konji in hrana

2919
0
SHARE

Tako konji kot ljudje smo med seboj vsi različni, tako po karakterju kot po potrebah, ki jih imamo. Vsi imamo radi konje, vsak svojega najbolje pozna in ve kaj je zanj najboljše, pa vendar je potrebno sploh pri hrani biti zelo pazljiv.

KVALITETA SENA: Konjev obrok je večinoma sestavljen iz sena in malo zobanja. Kar se mnogi ne zavedajo je, da kvaliteta sena, ki ga hranimo konjem igra eno glavnih vlog pri konjevem zdravju. Seno je konjeva osnovna hrana katerega mora imeti vedno na razpolago in je eden glavnih faktorjev pri pridobivanju telesene mase. Slaba kvaliteta sena pomeni, da ga mora konj dobiti in pojesti več, da njegovo telo dobi toliko hranilnih snovi in kalorij kot ga potrebuje.

Torej kako vemo, da smo kupili seno, ki je kvalitetno in vsebuje vse potrebne sestavine, ki so konju potrebne? Pri slabi kvaliteti sena, bo ostanek sena velik, saj bo konj pojedel in izbral le tisto kar vsebuje kalorije, kadar pa je seno kvalitetno bo konj pojedel vse do zadnjega.

Vedno poglejmo katero seno ima manj stebel, ter da seno ni preveč rumeno. Stebla ne vsebujejo hranilnih snovi, rumeno seno pa pomeni, da ne vsebuje vlaknin.

PREVEČ ZOBANJA: Zobanje predstavlja vir energije. Koliko zobanja konj potrebuje je odvisno od tega koliko energije konj porabi čez dan. Če konj tekmuje, in ima naporne treninge, potem potrebuje več zobanja kot pa konj, ki je večinoma na paši in ga zajahamo le kadar imamo čas. Količina zobanja, mora biti dnevno razdeljena na manjše odmerke. Prevelika količina zobanja pa na dolgi rok lahko povzroči resne zdravstvene probleme.

HRANIMO VSEM KONJEM ENAKO HRANO: Konji v različnih starostnih obdobjih potrebujejo različno hrano. Mlad konj potrebuje drugačno vsebnost kalorij v hrani kot odrasel konj. Konj ki je dnevno v treningu priprav na tekmovanja potrebuje drugačno hrano kot pa konj ki je dnevno na pašniku in ne dela veliko. Napačna hrana lahko povzorči ogromno škode. Če mlademu konju ne zagotovimo prave hrane se pojavijo težave pri fizičnem razvoju in rasti konja in s tem veliko zdravstvenih težav.

PREVELIKA KOLIČINA VITAMINOV IN MINERALOV:  Preveč vsega ni nikoli dobro. Preden dodajamo dodatno količino hranilnih snovi v konjevo hrano, je vedno potrebno preveriti in preračunati, koliko in katere hranilne snovi njegova hrana že vsebuje in koliko dodati, če je to sploh potrebno.  Dodatne hranilne snovi ponavadi potrebujejo mladi konji, ki se še razvijajo, breje kobile in starejši konji. Mineral in vitamin kot so selen in vitamin A, igrata ključno vlogo pri konjevem zdravju, vendar pa sta v prevelikoh količinah za konja lahko tudi strupena.

Preden dodajamo dodatno količino vitaminov in mineralov konjevi prehrani, se moramo vedno najprej prepričati, da le teh ne dobiva dovolj. Hrana, ki jo dajemo konju z nekim posebnim namenom ponavadi že vsebuje vse potrebne vitamine in minerale. Pred dodajanjem le teh se pred tem posvetujte z veterinarjem, da bodo vaši štirinožni velikani vedno zdravi.

 

Vir: Horse Tribute, 2017; http://horsetribute.com/common-horse-feeding-mistakes/