Koraki k boljšemu odnosu s konjem 3

Koraki k boljšemu odnosu s konjem 3

1541
0
SHARE

Delo na tleh: lonžiranje

Video posnetek kot dodatek k prispevku v Reviji o konjih, julij 2009

 

Konj naj bi se odzival enako, če delamo z njim na tleh ali pa sedimo na njegovem hrbtu.
Lonžiranje je lahko zabaven način ogrevanja, pri katerem konj uporabi svojo energijo na ustvarjalen način. Ena od mnogih prednosti, ki jih tako delo prinaša je, da naučimo konja, da nam zaupa, nas spoštuje in pridobi na samozavesti. Kasneje se te lastnosti prenašajo tudi na delo pod sedlom.

… Proučeval sem klasično metodo Španske jahalne šole, kjer sta enega konja lonžirali dve osebi. Ena je s pomočjo biča vzdrževala tempo, druga pa je bila povsem osredotočena na komunikacijo preko lonžirnega traku. Konj je nosil zvezne vajeti ali kar je bilo pač potrebno, da se je nosil pravilno. Vsi vpleteni so bili zbrani in takšno delo je pravi podvig. Primerjajmo to z dokaj pogostimi prizori iz jahalnic, ko trener govori po mobilnem telefonu, lonžirno vrv pa menja iz roke v roko za hrbtom, ne da bi konja sploh spremljal, ne s pogledom, kaj šele s telesom. Konji tečejo neskončne kroge, prihaja do izpada zunanje plečke in borbe za ravnotežje v premajhnem krogu. Pri takem brezciljnem in neplodnem delu pogosto preprosto »pobegnejo«, postanejo psihično odsotni in nezbrani, … Curt Pate (več v RoK 07/09)

 

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/QA6K_MNX33E" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

 

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV