MAJHEN KORAK ZA PLUTKA, VELIK KORAK ZA ZGODOVINO!

MAJHEN KORAK ZA PLUTKA, VELIK KORAK ZA ZGODOVINO!

3436
0
SHARE

Naj žrebiček lanske generacije lipicancev slovenske zasebne reje, Pluto Valdamora III, je v ponedeljek, 9.1.2017, postal član dragocene črede lipicancev Kobilarne Lipica.

Kobilarna Lipica je po dolgem času prvič sprejela v svojo čredo žrebička iz slovenske zasebne reje. Tako  mu je omogočila odraščanje pod enakimi pogoji, kot jih imajo v Lipici rojena žrebeta.

Žrebiček Pluto Valdamora III, ki je pred kratkim dopolnil devet mesecev, je v ponedeljek, 9.1.2017, postal 330. član dragocene črede lipicancev Kobilarne Lipica. Rejec Milojko Strajnar, ki ga je vzredil v vasi Gorenje pri Divači, mu je zjutraj zaželel vse dobro na žrebetišču Ravne v okolici Pivke, kjer odraščajo žrebički Kobilarne Lipica.

Na prostranih zelenih pašnikih žrebetišča bo Pluto Valdamora III, skupaj s še 11 vrstniki, naslednja tri leta užival vso svobodo. Najpomembnejše pa je, da bo imel v tem času na voljo enake pogoje kot vsa moška žrebeta, ki so se rodila v Kobilarni Lipica.

Tako bo lahko do polnosti razvil svoj potencial, pri štirih letih starosti začel z rednim šolanjem in opravil test delovnih sposobnosti. Ta mu bo – če se bo dobro izkazal – odprl vrata v skupino lipicanskih žrebcev, ki nastopajo na predstavah Lipiške šole klasičnega jahanja, ali celo v skupino plemenskih žrebcev, očetov bodočih generacij lipicanskih žrebet.

Moška žrebeta, ki pridejo na svet v zasebni reji, večinoma nimajo družbe črede vrstnikov, ki bi jim omogočila socializacijo in s tem optimalen razvoj. Zato se rejec Milojko Strajnar veseli, da se je Pluto Valdamora III pridružil čredi Kobilarne Lipica: »Bil bi zelo zadovoljen in vesel, če bi Pluto odrasel v dobrega dresurnega konja. Zanj sem dobil tudi ponudbe iz tujine. Rejka iz Španije, ki ima 40 lipicancev, je zanj ponudila pošteno ceno, vendar raje vidim, da gre v Lipico in ostane v Sloveniji.«

Novega, izjemno pomembnega koraka pri sodelovanju med Kobilarno Lipica in Združenjem rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj, se veseli tudi predsednik združenja, Marko Avšič: »S tem se poglablja že tako dobro sodelovanje med Kobilarno Lipica in Združenjem, z željo dati najboljšim potomcem slovenskih lipicancev priložnost za nadaljnji razvoj. Interes zasebnih rejcev in Kobilarne Lipica je, da najboljša žrebeta – nosilci reje lipicanske pasme – pridejo v Lipico. Tako bodo vsi dobili priložnost za nadaljnji razvoj pod enakimi pogoji.«

V Kobilarni Lipica so zadovoljni, da bo genetski potencial najbolje ocenjenega lanskega žrebeta iz črede Združenja rejcev lipicanca Slovenije ostal v Sloveniji. V zameno za žrebička Pluto Valdamora III bo Milojko Strajnar prejel mlado kobilo iz črede Kobilarne Lipica, s katero bo lahko nadaljeval kakovostno rejo. Kobilarna Lipica bo tudi v prihodnjih letih pripravljena sprejeti najbolje ocenjena žrebeta iz črede Združenja rejcev lipicanca Slovenije in tako skrbeti za kakovost slovenske reje lipicanca.