Menjave galopa

Menjave galopa

3757
0
SHARE
Benjo: Nikjer ne piše, da so vsi konji in jahači enako dojemljivi. Zato vprašanje za nekoliko bolj izkušene in sicer potek menjave galopa. Nekateri konji se enostavno ne odzivajo na komande jahača in izignorirajo dejstva, in hladno galopirajo kontra galop. Ravno tako nastajajo težave pri štartu galopa, ob nekaj pravilnih, pride na vrsto tudi nepravilen galop.
Jahači se vsak po svoje trudi odpraviti in pravilno odjahati vaje, vendar včasih enostavno ne gre, pa ne gre.
Da vaja dela mojstra je znano vsem, ampak, včasih mora mojster z pravilno vajo izpiliti zahtevano. Kaj predlagate?Na kakšen način tudi bolj trde konje pripraviti do tega, da je treba menjati? 

Sodelujoči: Benjo, Nuša, Smrdula, Vanja, Sandi

Smrdula: Če konj ni ujahan, ne razume dejstev!
Ravno tako kot odlično ujahan konj ne bo menjal galopa, če bo na njem sedel začetnik, ki ga ne ve do tega pripraviti…
Konja bo treba preujahati. Če imaš dovolj znanja, poskušaj!

Benjo: zdele bom rekla kot večina, naučiti se je treba tudi brati…(ne zamert). Nekdo, naj prosim razloži, pa po domače, kako konja pripraviti (s čim, noge, teža,…) da bo (se naučil) zamenjal nogo. Mislim, da je to kar koristna zadeva, samo vprašanje pa je če jo kdo izmed nas tudi toliko obvlada, da bi to znal razložiti drugim – Vanja mogoče?

Nuša: Verjetno bi bilo fajn, da konjiča zajaha nekdo, ki zadevo obvlada. Predvsem, da ga malo “popravi”, da postane bolj prepusten na dejstva. Če na kratko odgovorim glede galopa…jahač naj da konju dejstva, ki bodo pravilna in razumljiva. Govorim o dresurnem jahanju, v western pa se ne bi spuščala, ker imam premalo znanja.
Naj še omenim, da noben prehod ne uspe pravilno, če predhodno ne naredimo polparade.

Torej, dejstva za npr. levi galop: z desno nogo sežeš nekoliko nazaj in jo pritisneš ob konja, rahlo ga previješ v levo, obremeniš svoj levi bok, ki ga s križem potisneš naprej. Obe nogi delujeta na konja, s tem da leva stisne nekoliko močneje in tik za sedelnim pasom, desna pa nekoliko bolj zadaj in blažje. Leva vajet je manj napeta, z desno zadržiš konja v naslonu.
Če konj zaštarta v kontra galopu (bodi pozorna tudi na križen galop, kjer konj s prednjimi nogami zagrabi pravilen galop, z zadnjimi pa kontra), ga nemudoma ustaviš. Poskusiš še enkrat od začetka- ne ga poskušat zamenjat z letečo menjavo!

Pri menjavi galopa iz levega v desnega je potrebno konja s polparado privesti v kas in šele nato, po nekaj čistih korakih pognati v galop na drugo roko. To se najlažje dela v diagonali – v levem galopu galopiraš preko sredine diagonale, par korakov pred koncem ga privedeš v kas in v začetku naslednjega ovinka spet poženeš v galop. Dejstva za desni galop so seveda enaka, vendar ravno obratna.

Ko s konjem tako menjavo izvedeta čisto, lahko pozneje delata navadno menjavo galopa tako, da ga na enak način privedeš v korak in po nekaj čistih vmesnih korakih ponovno preideš v galop.

Glavna napaka pri navadni menjavi galopa je, da se konj navadi prekiniti galop na prednje noge. Težo vrže na prednje noge, kar mu popolnoma poruši težišče. Napaka je navadno jahačeva in sicer premočno delovanje na brzdo.
V takem primeru je potrebno konja priganjati predvsem z nogami in križem in tako doseči, da seže z zadnjimi nogami daleč pod sebe.

Sandi: Najprej je treba znat jahat, potem lahko učiš konja. Najprej mora teči v ritmu, z zamahom, izravnano, v jahalnem ravnotežju in v naslonu, potem bo šele ob pravilnih dejstvih prijel pravi galop. Potem pride na vrsto navadna menjava, ki se jaha s prehodom v korak. Ko bo to znal suvereno in mirno, pa počasi lahko začnete sanjat o letečih menjavah galopa.

Sicer je bilo pa o tem govora že v večih temah, med drugim tule: http://www.konji.com/viewtopic.php?topic=1716&forum=58

Vanja: Poznamo navadno menjavo galopa in letečo menjavo galopa.
Če hočemo, da bo konj pravilno izvedel letečo menjavo galopa, mora biti najprej dobro ujahan in zbalansiran pod jahačem. To pomeni, da z lahkoto izvaja navadno menjavo galopa, je siguren v kontra galopu, obvlada kratek galop, se pusti skrajšati v galopu,…Mora biti dobro v dejstvih, propusten, izravnan,..
M dresure in to ne slučajno.
Torej, če hočeš to konja naučiti, ti mora biti marsikaj še dosti bolj jasno. Brez zamere, a drugače ne gre.
Če so problemi že pri zagalopiranju iz hoda, se nikakor ne moreš lotiti menjav. Izpili osnove, potem bo vse ostalo lažje. Tisti konji, ki niso tako dojemljivi: a si se že vprašala zakaj? So trdi! Mogoče jih je pa kdo napravil trde!
OSNOVE !!!! osnove morajo štimat!
In zakaj ne gre in ne gre? Saj si sama povedala, ker: jahači se vsak po svoje trudijo.
Tako ne gre. Za jahanje in šolanje konj obstajajo točno določena pravila. Mnogi iščejo bližnjice, a se na koncu vedno vrnejo na staro, a že preverjeno resnico.
Aja, po domače se tega res ne da razložit.

BREZ KOMENTARJEV