Nekdo se je okrutno spravil na kobili

Nekdo se je okrutno spravil na kobili

1863
0
SHARE
Foto: arhiv DOPPS
Vir / Avtor:  STA

Koper.Konec prejšnjega tedna se je nekdo v zaščitenem krajinskem parku Škocjanski zatok pri Kopru brutalno znesel nad dvema kobilama, ki ju je poškodoval z neznanim ostrim predmetom in jima zadal več globokih ran. Ena od kobil naj bi imela hude rane predvsem po glavi in nogah, druga pa je najhujše poškodbe utrpela po trupu. Iz krajinskega parka so o nezaslišanem dogodku obvestili policiste, ranjeni živali pa so prepeljali na kliniko Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so jima uspeli zašiti rane.

Neznani storilci so izkoristili popoldansko vročino, ko je za celotni rezervat čas počitka. Z neznanim ostrim predmetom so dvema kobilama zadali številne globoke rane, tako da sta bili ob prihodu oskrbnika povsem krvavi. Bolj je bila poškodovana mala kobila Cabidoule, ki so jo porezali privezano in je utrpela hude poškodbe glave.

Po 19. uri, ko je poškodovani kobili našel oskrbnik, je stekla hitra reševalna akcija ter policijska preiskava. Na pomoč so prišli veterinarji in bližnji rejci živali. Okoli 1. ure ponoči sta bili obe kobili že na kliniki Veterinarske fakultete v Ljubljani, kjer so ju najprej nekaj ur spirali, potem pa jima je Vesna Kadunc Kos ob lokalnih anestezijah do jutra zašila rane.

Strokovnjaki so potrdili, da gre nedvomno za vrezne rane, situacija na kraju dogodka pa kaže, da je rane nedvomno povzročil človek z ostrim orodjem. Ob tem so izključili napad divje živali, spopad med samimi konji ali poškodbe na ograji in drugi pašni infrastrukturi.

Dogodek se je zgodil na območju državnega naravnega rezervata, namenjenega varstvu narave, s katerim upravlja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). “V preteklosti smo bili zaradi dela že deležni manjših groženj. Ta dogodek doživljamo kot napad na naše delo – delo civilne družbe na področju varstva narave,” je povedal direktor DOPPS Damijan Denac.

Kamarški konji in podolsko govedo v naravnem rezervatu Škocjanski zatok s pašo pomagajo vzdrževati vegetacijsko ravnovesje sladkovodnega dela rezervata. Prosto se pasejo na območju Bertoške bonifike, ki je v ta namen ograjena s pašno ograjo in električnim pastirjem.

“Sredi junija smo v rezervat naselili še dve novi kamarški kobili, žrebičko Cabidoule in Falisco, ki sta bili od dogodku še v fazi privajanja na novi dom, zato ju tudi še nismo predstavili javnosti. Trenutno je potekala socializacija vseh treh kobil, ki so bile v ta namen zaprte v ogradi, oskrbnik pa je z njimi delal pet do šest ur na dan,” še piše v sporočilu, ki so ga posredovali iz DOPPS.

BREZ KOMENTARJEV