Uspeh Gaja Riossse

Uspeh Gaja Riossse

1528
0
SHARE
Foto: Arhiv ekipe Ugar Equestrian Team

Vir: Jure Gregorič, Planet Siol.Net

Mladi slovenski jahač Gaj Riossa je po enomesečnem regeneracijskem tekmovalnem premoru na turnirju v Linzu začel sklepno fazo priprav za nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v Španiji. V baražu je Gaj s kirurško natančnim in zares hitrim jahanjem Unaniema prek vseh zaprek pognal brez dotika, brez podrte zapreke, brez napake torej.

Z Unaniemom sta dobesedno poletela v baražu

Slovenska konjeniška ekipa Ugar Equestrian Team je torej še pred odhodom na mladinsko evropsko prvenstvo odpotovala v avstrijski Linz, kjer se bo ob koncu tedna odvil še drugi izmed dveh štiridnevnih mednarodnih turnirjev v preskakovanju ovir za mladince CSICh. Prvega, ki se je sklenil v nedeljo, sta Gaj Riossa in njegov najbolj prepričljivi konj Unaniem končala z odliko, z veliko zmago na Grand Prixu, na ovirah, visokih 1,30 metra.

Petkov uvod v turnir je Gaj sicer po tekmovalnem premoru začel nekoliko zadržano in previdno, a kljub temu se jima je s spočitim Unaniemom uspelo zavihteti na stopničke, na 3. mesto. V soboto pa sta že napadla v svojem slogu in zmagala. Odlični uvrstitvi sta ju brez sence dvoma popeljali v nedeljski finalni nastop. Osnovni parkur grand prixa sta Gaj in Unaniem preskakala brez napake in se tako uvrstila v baraž (ožje tekmovanje). V tehnično precej zahtevnem baražu pa je Gaj znova dokazal, zakaj spada med najbolj perspektivne mlade evropske jahače. V parkurju je s kirurško natančnim in zares hitrim jahanjem Unaniema prek vseh zaprek pognal brez dotika, brez podrte zapreke, brez napake torej. Suvereno zmago sta tako kronala s prednostjo dveh sekund in tekmecem pokazala, da bo na evropskem prvenstvu na njiju vsekakor treba računati.

Turnir v Linzu namreč šteje tudi za kvalifikacije na prvenstvo, a Gaj si je vstopnico za nastop med evropsko elito priboril že prej in tokrat s suvereno zmago znova le še potrdil, da tja nedvomno spada.

Pred mesecem dni v Italiji šokiral člane, na stopničkah tudi Lidija Grum

Prva dva konca tedna v maju sta bila v mondenem italijanskem San Giovanni in Marignanu dva mednarodna turnirja v preskakovanju ovir s skupnim nagradnim skladom kar 275.000 evrov. V močni članski evropski konkurenci, saj je turnir štel tudi kot del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, pa je še pred odhodom na regeneracijski odmor odlično nastopil tudi naš mladi jahač. Kljub temu da je parkur finalnega grand prixa tam postavil sam Uliano Vezzani, ki je letos med drugim že postavljal finale svetovnega pokala v Goteborgu, to Gaja ni prestrašilo. Zapleteno tehnično mojstrovino slavnega postavljača je tam premagal brez podrte zapreke. To je takrat na tistem turnirju v ožjem tekmovanju uspelo samo še enemu jahaču, a je bil Gaj od njega hitrejši in je zato članske kolega šokiral z zmago.

Na majskem turnirju v San Giovanni in Marignanu je uspešno nastopila tudi slovenska jahačica Lidija Grum, ki je v konkurenci mladih, sedemletnih konj osvojila odlično 3. mesto. 

V Andaluzijo po prvo slovensko konjeniško kolajno?

V športu, sploh konjeniškem, nikakor ni dobro prehitevati dogodkov in jasno je, da prihodnosti oziroma rezultatov z gotovostjo pač ni mogoče napovedovati.  A dejstvo je, da Gaj Riossa iz leta v leto postaja vse bolj suveren tekmovalec, ki je v mednarodnem merilu že prepoznaven kot trenutno najboljši mladi slovenski jahač.

Lani je evropsko prvenstvo končal na odličnem petem mestu, čeprav se je vse do zadnje preizkušnje bojeval celo za najžlahtnejše odličje. Prihodnji mesec pa se mladenič odpravlja na mladinsko evropsko prvenstvo v Španijo, kjer ga čaka nova priložnost.  Le upamo lahko, da mu bo sredi Andaluzije v mestecu Jerez De La Frontera na žlahtni podlagi parkurja kraljeve šole konjeniške umetnosti boginja Fortuna naklonjena. Motiva, volje, znanja in talenta mladeniču ne manjka.

Trdo trenira in nedvomno si zasluži tako želeno kolajno z velikega tekmovanja, ki je slovenski konjeniški šport še nima.

 

BREZ KOMENTARJEV