PAINT KONJI – barvna igra narave

PAINT KONJI – barvna igra narave

1929
0
SHARE
Barvni vzorci dlake – coat patterns 

Ameriški paint konji imajo zgodovino, ki je edinstvena med pasmami konjev vsega sveta. Nekdaj nepriznani značilni vzorci pogojujejo neponovljivost posameznega paint konja oz. njegovega barvnega vzorca dlake. Dandanes je reja ameriških paint konjev ena najhitreje rastočih na svetu. Če smo se pripravljeni naučiti kaj več o paint konjih, kaj kmalu spoznamo, da imajo ti konji nekaj več kot le lepo telesno konstrukcijo in zanimivo barvo dlake, kar naj bi jih naredilo za eno izmed najbolj priljubljenih pasem konj.
Register paint konjev vodi American Paint horse Association – APHA. Uradno zapisana zgodovina združenja sega v leto 1962. Iz samo nekaj sto paint konjev, ki so bili registrirani do konca 1962. leta, je število konjev danes naraslo na preko 800.000.

Vzorci paint konjev:

 

TOBIANO (tow be yah’ no): lise na glavi so enako izrazite kot pri enobarvnih konjih: glava je lahko enobarvna ali pa ima konj na čelu belo liso, zvezdo, ozko črto ali poljubno belo liso. Pri tobiano vzorcu ima konj vse štiri noge bele, vsaj podkolenice. Lise so pogosto ovalne in zaokrožene, raztegajoče se navzdol po vratu in prsnem delu. Razporeditev vzorca daje videz oklepa, ščita. Ponavadi ima tobiano temno barvo po eni ali obeh bočnih straneh, čeprav lahko prevladuje temna ali bela barva. Rep je pogosto dvobarven.

OVERO (oh vairoh): vzorec je lahko prevladujoče temen ali bel. Vsekakor pa je za tobiano vzorec tipično, da bela barva ne preide preko konjevega hrbta med vihrom in repom. Običajno je ena ali vse štiri noge temne. Pomembno je tudi, da ima konj lahko značilno belo znamenje na glavi, npr. belolisast »obraz«. Večinoma imajo overo vzorčasti konji neenake, nepravilne in razpršene lise. Rep je ponavadi enobarven

TOVERO (tow vairoh): vzorec ima značilnosti obeh zgoraj opisanih: tobiano in overo. Nekatere barvne vzorce paint konjev ni bilo mogoče umestiti v prvega ali drugega, ker so imeli značilnosti obeh, zato so v APHA pred leti poimenovali še tretjega – tovero. Običajno ima takšen konj več belega kot obarvanega območja, nekatera skoraj popolnoma bela. Kontrastne lise so izrazite, ovalne in zaokrožene, ki se podaljšujejo navzdol po vratu in prsnem delu v obliki oklepa. Ponavadi imajo tovero vzorčeni konji temno pigmentacijo okoli ušes, ki se lahko razteza na sprednji del glave ali/in okoli oči. Pogosto ima kontrastno obarvano eno ali obe bočni strani. Možna so obarvanja z različno velikimi lisami na korenu repa.

Barvna tabela:

 

Zanimivo je, da imata izraza tobiano in overo španski izvor, prepoznavno povezavo s Cortezom in konvistadorji, ki so pripeljali paint konje v Severno Ameriko v letu 1400.
Generacijsko je potrjeno, da eden ali več dominantnih genov določi overo vzorec. Včasih se ta gen minimalno izrazi, npr. kot belolisast »obraz« ali visoko bele noge, zato lahko zanesljivo trdimo, da je overo izrazit.
Ker je dejavnik tobiano gena dominanten, ima tobiano vzorčen konj vsaj enega od staršev, nosilca tobiano gena.

Opisane vzorce sestavljajo osnovne barve, ki jih APHA označuje z:
bay, black, brown, sorrel, chestnut, dun, red dun, grullo, buckskin, palomino, gray, red roan, blue road, bay roan, cremello in perlino.

Vprašanje je: Paint konji ali Pinto?

Paint konji se pojavljajo v raznovrstnih barvah in neštetih vzorcih. Njihova dlaka je ponavadi kombinacija bele barve z osnovnim barvami, ki so skupne tudi drugim konjem: black, bay, brown, chestnut, dun, drullo, sorrel, palomino, gray, cremello, perlino in roan. Vsak paint konj ima svoj vzorec in znamenja in ni enak nobenemu drugemu barvnemu vzorcu.
Verjetno ste že slišali oba termina: Paint in Pinto, izmenjaje uporabljena za konja s posebno obarvano dlako. Zamenjava je posledica španskega izraza »caballos Pintos«, ki se pravilno prevede v »Paint«.
Starejša določila APHA so začasno dovoljevala poimenovanje pisanih konj z angleškim izrazom »Paint« ali s špansko besedo »Pinto«.
Dandanes obstajata oba registra: register paint konjev in register pinto konjev. Ta različna termina označujeta dva povsem različna tipa konjev, zato enačenje ni dopustno. Uprava združenja Pinto Horse Association (PtHA) dovoljuje registracijo konj, ki imajo minimalno obarvanost priznano v registru. American Paint Horse Association – APHA priznava za paint le tiste konje, ki imajo ustrezni barvni vzorec v osnovnih barvah in registriran rod v enem od treh priznanih registrih: APHA, AQHA in Jockey Club (polnokrvni konji).
Nekateri obarvani konji so lahko dvojno registrirani v APHA in PtHA, če izpolnjujejo rejske standarde, ki jih določata obe organizaciji. Kakorkoli registra nikakor nista sorodna, vsak deluje s svojim vodstvom, z ločenima upravama in raznolikimi pravili ter registracijskimi zahtevami.

Paint konji so višine: 150 – 160 cm in teže do 550 kg. Pinto konji so višine 140 – 145 cm in teže 400 – 480 kg.

Povzeto po American Paint Horse Association’s Guide to Membership & Programs.

Rejca paint in quarter konjev
Tatjana in Sandi Gombač
Loška 4
1270 LITIJA

http://www.gombac-horses.com

BREZ KOMENTARJEV