Poletna nadloga

Poletna nadloga

2661
0
SHARE

Naredimo si repelent za mrčes

Vsakemu od nas se smilijo konji, ko se morajo v poletnem času ukvarjati z najrazličnejšo letečo nadlego. Muhe, mušice, obadi, komarji in podoben mrčes zna popestriti vroče dni do skrajnih meja živcev. Nekateri kraji jih imajo več, drugi manj, a prisotni so povsod. Eden izmed ukrepov, ki konjem olajša tovrstne muke je, da vzamemo denarnico in se odpravimo v trgovino po razpršilec proti mrčesu. Hitro ugotovimo dvoje: konj ima precej veliko površino, zato je dragocene tekočine kmalu konec ter da tovrstni izdelki niso poceni. Za odganjanje tega letečega cirkusa tako vsako leto potrošimo kar zajeten kupček kovancev.

Po več letih ubadanja z omenjeno nadlego sem se odločil, da si izdelam svojo razpršilno tekočino, ki bi bila vsaj pol toliko dobra, kot tista v prodaji, a za veliko manj denarja. Po obširnem iskanju na internetu in več poskusih, sem prišel do precej učinkovitega recepta. Poskusil sem vse, kar je splet ponujal in kar se je dalo kupiti za dovolj nizko ceno. Nekateri recepti so bili uspešni, drugi zabavni, večina pa ni imela vidnih posledic. Spoznal sem, da je glavna sestavina tekočine, ki odganja mrčes, eterično olje. Pa ne katerokoli, saj nekatera odganjajo bolj, druga manj. Kratek seznam olj, ki služijo namenu, je sledeč:

Citronela (citronella)
Sivka (lavander)
Krvomočnica (geranium)
Čajevec (tea tree)
Poprova meta (pippermint)
Evkalipt (Eucalyptus)
Nim (neem)

Seznam je še daljši in prepričan sem, da bo vsak dodal še katero, a je za začetek dovolj. Daleč najbolje učinkuje eterično olje citronele, tako na mušice, muhe kot na obade. Pridobivajo jo iz različnih vrst limonine trave (Cymbopogon) in je znana po naravnem repelentnem učinku. Sivko in čajevec sovražijo predvsem komarji, medtem ko se muham viha nos pri poprovi meti.

Eterično olje raztopimo v tekočini, ki jo bo prenašala iz plastenke na konja. To je seveda voda, ki pa ima rahlo pomanjkljivost: olje in voda se ne mešata. Da postane naša zmes homogena, moramo dodati sredstvo, ki veže olje in vodo. V ta namen lahko uporabimo kakšno pralno sredstvo, vendar moramo poskrbeti, da tekočina ne postane moteča ali celo škodljiva za konja. Zato pa je šampon kot nalašč.

Dobili smo mešanico, torej vodo z eteričnim oljem in šamponom. Tudi ta ima še vedno manjšo pomanjkljivost: voda, ki jo v poletnem času pošpricamo po konju, kaj hitro izhlapi in je zato učinek kratkotrajen. Tu nastopi še zadnja sestavina, olje, saj ostane na koži konja veliko dlje, kot voda. Sam uporabljam najraje olje namenjeno za dojenčke, v sili lahko uporabimo tudi oljčno olje. Gostejše kot je olje, manj ga je treba (se pa v tekočini težje zmeša in je zato potrebno močnejše pralno sredstvo). V trgovini najdemo kar nekaj izdelkov za nego, ki vsebujejo olje ali pa so zelo oljnata. Nekatera vsebujejo že pralna sredstva, tako da je v tem primeru šampon odveč. Okvirne vrednosti, ki jih uporabim za 1 liter tekočine, so sledeče:

850 ml vode
30 ml eteričnih olj (najmanj, predvsem citronele)
5 ml šampona (ena žlica)
150 ml olja (za olje po kopanju, sicer odvisno od gostote olja)

Vsebino večkrat premešamo, da se eterično olje razširi po vsej tekočini. Po nekaj dneh je pripravljena za uporabo. Posodo za špricanje napolnimo največ do polovice, saj moramo vsebino vsakokrat pred uporabo dobro premešati. Cenovno se vse skupaj lepo izide. Eterično olje lahko nabavimo preko spleta že za 10 do 15 EUR za 100 ml, kar pomeni, da za 1 liter zvarka porabimo za 5 do 6 EUR vseh sestavin. Vedeti pa moramo, da je eteričnih olj več vrst in so v različnih koncentracijah. Nekatera bodo delovala bolj, druga manj (tudi citronele je več vrst). Naloga vsakega je, da najde primernejše izdelke in najboljšo mešanico za lokalni mrčes. Odganjanje nadlege lahko v vročih poletnih mesecih postane še zabavno.

Nenazadnje še majhen nasvet. Ko se v okolici konjeniškega kluba ali posesti s hlevi odločamo o okrasitvi z rastlinami, se raje odločimo za tiste, ki odganjajo mrčes. To so predvsem lovor, bazilika, sivka, meta in druge, ki oddajajo muham nadležen vonj. Če ravno ni za pričakovati veliko, je pa to dober izgovor za polepšanje okolice.

Vir: Robert Lorencon