Pravila terenskog jahanja (HR)

Pravila terenskog jahanja (HR)

2206
0
SHARE

Članek objavljen v Konji (HR), december/januar 20010, HRVATSKI KONJIČKI POOL Radoslava Cimermana 5, 10000 Zagreb, avtor: Petra Gospodnetić

Je li jahanje na terenu bespotrebna zabava ili put prema kvalitetnijem konju?
Potrudili smo se dati vam opširan odgovor na to pitanje…
{+}

Solucija za monotoniju i stres

Kada vam se posljednji put dogodilo da ste nešto radili iz dana u dan, pa ste, nakon nekog vremena, trebali promjenu? Bilo vam je dosta monotonije i jednostavno više niste imali volje, snage ni živaca nastaviti dalje? Što ste tada napravili? Postoje dvije mogućnosti.  Jedna  je da  ste “pregrizli”  sve  i nastavili dalje poštopoto, a druga  je da ste uzeli odmor, odmak od posla  ili obaveza…  Što da napravi konj kada mu je dosta monotonije, kada mu je dosta treninga, manježa, istog puta i okoline koju svaki dan gleda? Može li on otići u  turističku  agenciju  i uplatiti  si  skijanje u Alpama  ili otići na kupanje kako bi se riješio stresa? Dosta teško – životinjama uglavnom ne dozvoljavaju uplaćivanje odmora. Kada konj upadne u monotoniju, on reagira na dva načina.  Postane bezvoljan ili pak postane agresivan  i pretjerano temperamentan. U svakom slučaju, smanjuje mjeru u kojoj  izvršava naše zahtjeve, a time naše jahanje i šansu napredovanja uvelike otežava.

Kako da našem ljubimcu i sportašu omogućimo pravilnu  relaksaciju  i  razonodu?  Kao  i mi,  i  konji  su  skloni  upadanju  u rutinu, kada im je sve već otprije pozna-to te  im više ništa ne predstavlja  izazov.  Ponestaje im srčanosti te želje za radom i aktivnim sudjelovanjem. Kako bismo to spriječili, moramo se pobrinuti da mu u program  aktivnosti,  između monotonih treninga u manježu, ubacimo nešto drugačije. Nešto poput jahanja na terenu što ga izvlači iz rutine. Isprva će biti uplašen, možda čak i prestravljen – više nije u svojoj sigurnoj zoni. Ipak, nakon našeg ohrabrivanja  i pažljivog  vođenja, naučiti  će  se  opustiti  i uživati u promjeni okoliša. Mjesto straha zauzeti će samouvjerenost, a ona će mu dati novu snagu i u sportu te donijeti i bolje rezultate.

Zašto baš teren?

Razlika  između  terena  i manježa  je  jednostavna.  Jahanje  u  prirodi zahtijeva preispitavanje svakog koraka, predviđanje situacije. Naime, u manježu krivo napravljeni korak ne čini razliku, ali na terenu može značiti ozljedu, ili barem neugodu. Jahanje u prirodi konja uči stalnoj procjeni situacije te povezivanju iste s već otprije poznatim situacijama, zbog čega se plašljivost postepeno smanjuje, što pak vodi lakšoj koncentriranosti na rad jer ga neće omesti svaki šum. Nadalje, osim što  je dobro  za konja, dobro  je  i  za  jahača  te njegov odnos prema konju.  Jahač uči “slušati”  svoga konja, umjesto  samo mu naređivati. Od jahača i konja zahtijeva se jaka suradnja i međusobno povjerenje kako bi se svladale prepreke. Jahač prestaje biti vođa, kao što je u manježu, a postaje  ravnopravni partner. Mora unaprijed znati moguće reakcije konja kojeg jaši, mora ga bolje upoznati. Takvo “upoznavanje” kasnije, u  sportskom  treningu, dovodi do bolje komunikacije  i međusobnog razumijevanja, tj. jahaču će biti lakše prepoznati  značenje  signala koje mu konj  šalje – da se boji, da ga boli nešto, da mu smeta određena vježba…. U  principu  su  ti  signali  kod  svih  konja isti, no  imajte na umu da, kao što ne postoje dva ista čovjeka, nema ni dva jednaka konja.

Prije izlaska…

Kao  i uvijek –  sigurnost prije  svega. Nećemo  se zavaravati, puno je jahača koji odbijaju nositi kacigu dok rade s konjem u manježu. Oni to rade na vlastitu odgovornost, misleći da im je tako bolje, no manjak zaštite nikada nije bolji, može  eventualno biti  jednostavniji.  Ipak,  čak ni ti  jahači na  teren ne  izlaze bez kacige. Zašto? Uslijed većeg broja situacija kojih bi se konj mogao preplašiti, rizik od pada na terenu se  povećava.

Nadalje,  ako  ikako možete,  uvijek  je  dobro  odjahati par krugova u manježu, zagrijati konja da dobijete osjećaj kako vam  je  konj  danas  raspoložen. Time  si  omogućavate  bolju prilagodbu konju i jasnije očekivanje njegovih reakcija.

Na terenu, konačno!

Na terenu možete naići na kakvu neravninu ili dio puta koji vam se čini sumnjiv ili vam ne ulijeva sigurnost da biste prošli tuda s konjem. Ne riskirajte, ako imate ikakve dvojbe, idite sigurnijim putem.
Gledajte… Na terenu možete naići na kakvu neravninu ili dio puta koji vam se čini sumnjiv ili vam ne ulijeva sigurnost da biste prošli tuda s konjem. Ne riskirajte, ako imate ikakve dvojbe, idite sigurnijim putem.

Pravila jahanja na terenu nisu komplicirana. Najvažnije od svega je dobro  gledati  oko  sebe, ali  i  ispod  sebe. Naime,  ako  je  konj naviknut na manjež i mekanu  podlogu,  tada mu  je smanjena pažnja na podlogu kojom korača,  što znači da ćete vi morati obaviti taj dio za njega. Na  terenu možete naići na kakvu neravninu  ili  dio  koji  vam  se  čini  sumnjiv za prelazak. Ne riskirajte, ako  imate ikakve  dvojbe,  idite  sigurnijim  putem.

Nadalje,  uvijek  pratite  signale  koje  vam konj šalje: u kakvom su mu položaju uši, je li “na iglama” ili je miran, kuda okreće glavu (što ga posebno zanima)… Na prve znakove uzbuđivanja, dubokim i mirnim glasom dajte konju do znanja da je sve u redu, te ga potapšajte po vratu. Ako se konj ukopa na mjestu i zuri u nešto, nemojte  ga  odmah  tjerati dalje. Dajte mu  vremena da  se opusti i shvati da opasnosti nema. Ukoliko se konj i preplaši nečega, vi se ne smijete prepustiti strahu i panici. Kada na terenu konj počne bježati, on panično trči prema staji i to uvijek onim putem kojim je i došao. Imajući to na umu, jedino što morate i možete napraviti je sjesti duboko u sedlo, nagnuti se nazad i usporavati konja dizginima i glasom. Vaša hladnokrvnost je presudna.

Za Vaš “gušt”

Iako ove upute i zvuče pomalo strašno jer naglašavaju što se može dogoditi, nikako se ne smije zaboraviti užitak koji pruža jahanje na terenu. Jahanje vani svaki puta je drugačije i donosi novo iskustvo. Promjena  okoline  biti  će  dobra  i  za  vas  i  za  konja,  a  svakako  će doprinijeti vašem partnerstvu. Ispočetka birajte  lakše  i preglednije staze, za vježbu, a kasnije kada  i vi  i konj budete  sigurniji u  sebe, postavite (pred vas kao tim) nove ciljeve. Smišljajte rute, istražujte nove putove, budite kreativni. Također, ako ikako možete, povedite sobom još jahača, time ćete ohrabriti i sebe i konja jer je u društvu uvijek sve lakše. I samo još jedan prijedlog naposljetku – zima je tu, ako vam se pruži prilika za jahanjem po snijegu, nikako je nemojte propustiti – nema većeg užitka od galopa kroz snijeg.

Pažnja - cesta! Trudite se izbjegavati ceste, ipak, ukoliko vam se na putu ipak isprječi neka, dobro pogledajte oko sebe, te, ako ikako možete, sjašite s konja i prevedite ga preko ceste. Ako pak dio puta morate proći jašući po cesti, držite se strogo lijeve strane, najbolje u hodu.
Pažnja – cesta! Trudite se izbjegavati ceste, ipak, ukoliko vam se na putu ipak isprječi neka, dobro pogledajte oko sebe, te, ako ikako možete, sjašite s konja i prevedite ga preko ceste. Ako pak dio puta morate proći jašući po cesti, držite se strogo lijeve strane, najbolje u hodu.

Tekst i foto: Petra Gospodnetić

Za ogled prispevka v slovenskem jeziku klikni tukaj.

BREZ KOMENTARJEV