Pravilna skrb in vzdrževanje vaše investicije

Pravilna skrb in vzdrževanje vaše investicije

2228
0
SHARE

Kako skrbeti za sedlo in ostalo opremo?

Čestitamo ob nakupu – ali pa morda le želite polepšati nekaj, kar že imate. Kot pri vsaki stvari bo primerna nega občutno izboljšala izgled vaših usnjenih predmetov in njihovo življenjsko dobo. To drži ne glede na to, katere znamke sedlo ali ostalo opremo imate.

Ena najpogostejših zmot se pojavlja glede uporabe mila za usnje. Le-ta so v osnovi točno to, na kar namiguje ime: mila. Kot taka so namenjena izključno čiščenju. Pravzaprav: milo, ki je bazično, in pot, ki je kisel, sta dva najhujša sovražnika usnja, če ju ne odstranimo. Milo za usnje se uporablja zato, da se z usnja znebimo nabrane nesnage in potu, ki – če ju ne odstranimo – povzročata krhkost in razpokanost usnja. Čistoča sedla je pomembna tudi zato, da to ne draži konjeve kože. Če ne drugega, ga vsaj splaknite z vodo vsak dan po ježi poleti in vsakih nekaj dni po ježi pozimi.

Ljudje včasih ne odstranijo mila z usnja po čiščenju – in to je preprosto narobe! Ta mila vsebujejo glicerine in vlažilce, ki so koristni le za zmanjšano odstranjevanje naravnih olj v samem usnju med čiščenjem. Vendarle pomislite nase: ko je pri umivanju las šampon opravil svoje, ga sperete z njih in ko si umijete roke, sperete milo. Pogosto uporabite kremo ali losijon, da bi povrnili koži vlago, ki jo je odvzelo milo. Milo razžira kožo. Današnje vrste usnja bo neodstranjeno milo uničilo, ker vsebuje več kemikalij.

Usnje je pravzaprav le koža, ki smo jo obdelali (ustrojili), kožo pa sestavlja 70-80% vode. Tudi, ko jo ustrojimo v usnje, še vedno vsebuje približno 25% vode. V preteklosti se je usnje strojilo več kot 6 mesecev in je bilo bolj obstojno, danes pa proces traja le kakih 6 tednov. Vsakokrat, ko očistite oz. operete sedlo, morate milo sprati (ne le obrisati!) z njega in potem namazati z vlažilnim sredstvom. Goveja koža (usnje) je podobna naši koži, le da vlage ne zmore obnavljati sama in zato morate to narediti vi.

Ko je milo sprano (velja tudi za mila, ki vsebujejo glicerin), je potrebno na usnje nanesti vlažilec, ki bo povrnil naravna olja, kajti usnje ni več živa koža, da bi se lahko obnovilo samo. Močno priporočamo kremo za usnje s čebeljim voskom brez kakršnihkoli čistilnih sestavin, ki jo lahko koristno uporabite za vse svoje usnjene izdelke. Olje za usnje se lahko uporabi kot enkraten tretman za celotno sedlo ali drugo opremo, če želite potemniti originalno barvo. Na sedlu pa naj se kasneje uporablja le na blazinah spodaj, saj bo volneno polnilo vpilo odvečno količino. Če ga uporabite na sedišču, bo prišlo skozi usnje na ogrodje. Če gre za tradicionalno ogrodje iz lesa, bo olje doseglo laminirane lepljene plasti ogrodja, kar se lahko konča s poškbo ogrodja. Tudi pri sedlih z drugačnimi okvirji ne priporočamo uporabe olja bolj pogosto. Po pravilu bi olja ne smeli uporabljati nikjer tam, kjer jahač pride v stik s sedlom (hlače, rokavice), saj rado pride do obarvanja. Poleg tega pa olje na sedelnih listih privede do pretiranega omehčanja usnja in listi postanejo premehki, da bi še lahko opravljali svojo vlogo.

Predvsem pa uporabljajte izdelke za usnje. Olje za dojenčke spada na dojenčke, olivno olje pa spada na solato, ne na usnje! Idealno bi bilo, da bi opremo očistili vsakokrat po uporabi. Vsaj na hitro bi jo morali očistiti (obrisati), enkrat tedensko pa temeljito. Če boste svoje sedlo oz. opremo shranjevali za dlje časa, jo imejte po možnosti na sobni temperaturi, nikoli pa pod 5°C. Vlažnost naj bo 30-40%, to ohranja usnje mehko. Naj vas ne skrbi, če na usnju nastane plesen – to je le dokaz, da je usnje še vedno živo in ima še vedno dovolj vlage, da je privlačno za plesni. Temeljito čiščenje in nega z vlažilcem bosta hitro povrnila prvoten izgled.

Sandi prevedel po: Jochen Schleese – The Proper Care and Maintenance of Your Investment, Junij 2007 (www.schleese.com)

BREZ KOMENTARJEV