Predstavitev Dr. Cookove BITLESS BRIDLE

Predstavitev Dr. Cookove BITLESS BRIDLE

3074
0
SHARE

V zadnjem času se dogaja tiha revolucija, ki spreminja umetnost in znanost konjeništva. Bitless bridle zagotavlja humano alternativo tehnologiji brzde, ki izvira iz bronaste dobe. V nasprotju z brzdo ne povzroča bolečine. Konja ni strah, pozorneje posluša, svobodneje diha in se giblje bolj graciozno. Z umirjenim, manj prestrašenim konjem izboljšamo komunikacijo, vzpostavimo zaupanje, izboljšamo izvedbo vaj in dosežemo harmonijo. Jahanje in vožnja postaneta enostavnejša, varnejša in bolj zadovoljujoča. Tako vi kot vaš konj se lahko sprostita in uživata.

Čeprav je bitless bridle nesporno uzda brez brzde, ni v ničemer drugem podobna prejšnjim in tradicionalnim uzdam brez brzde, kot so hackamori, bosali in »sidepull«. Tradicionalne uzde brez brzde imajo z uzdami z brzdo skupno to, da njihov mehanizem temelji na bolečini. Bitless bridle je edina uzda, ki zagotavlja neboleče delovanje vajeti. V primerjavi z vsemi prejšnjimi uzdami deluje po povsem novem in drugačnem konceptu. Bitless bridle omogoča tako rekoč popolno komunikacijo, medtem ko imajo vse tradicionalne uzde brez brzde omejitve pri svojih zmožnostih v omogočanju komunikacije med konjem in jahačem. Hackamorji in bosali, na primer, so dobri za ustavljanje (čeprav s podobnimi, neločljivo povezanimi problemi, kot so pri metodi z brzdo), ampak so slabi za usmerjanje konja, medtem ko »sidepull-i« omogočajo usmerjanje konja, ampak so slabi za ustavljanje. Razen tega je bitless bridle primerna za vse discipline, medtem ko tradicionalne uzde brez brzde niso. Za obširnejše in izčrpnejše informacije o razlikah med bitless bridle in tradicionalnimi uzdami brez brzde, kliknite tukaj.

USMERJANJE

Kratek poteg za eno vajet (rumena puščica) neboleče, ampak prepričljivo pritisne na nasprotno stran glave (rdeče puščice). Konji se odzovejo bolje, če jih neboleče pritisnemo (dregnemo) z bitless bridle (preko velike površine), kot če jih boleče potegnemo z brzdo (z zelo osredotočenim pritiskom na občutljiva tkiva v ustih). Kamor gre glava, tja sledi konj. V nasprotju z učinkom brzde, ki teži k upogibanju konjeve glave, tu glava ostane v pokončnem položaju in zavoj je bolj naraven in fiziološko pravilnejši. V primerjavi tako z brzdami kot z ostalimi uzdami brez brzde je učinkovitejše usmerjanje ena prvih prednosti, ki jo jahači opazijo. Bitless bridle »deluje« tako z direktno uporabo vajeti kot z naslanjanjem vajeti na vrat.

UPOČASNJEVANJE IN USTAVLJANJE

Kratek pritisk obeh vajeti ali izmeničen pritisk na vsako vajet povzroči nežen stisk cele glave in posledica tega je »uklonjen« odziv. Zaviranje verjetno lahko pripišemo kombinaciji pomirjajočega učinka objema cele glave, začetku ravnotežnega refleksa v tilniku, stimulaciji posebno občutljivih področij za ušesi in nebolečemu pritisku na nosni lok. »Zavore« so bolj zanesljive kot tiste, ki jih omogoča brzda. Prvič, bolečina zaradi brzde pri veliko konjih povzroči, da prej pobegnejo, kot pa se ustavijo. Drugič, v nobenem primeru konj ne more prikrajšati jahača za komunikacijo, ker ne more zgrabiti brzde z zobmi ali je spraviti pod jezik. V nasprotju z mehaniko brzde, hackamora, bosala ali sidepull-a, zaviranje ni odvisno od bolečine v nosnem loku, upogibanja v tilniku in blokiranja dihalnih poti.

Zgornje nasvete glede usmerjanja in ustavljanja z uporabo pristopa dregljaja/objema, ki ga omogoča bitless bridle, bi morali v idealnem primeru uporabljati enostavno le kot podporo (če je potrebno) pomembnejšim dejstvom teže, ravnotežja in dihanja.

NUJNA RAZLAGA

»Odpor do brzde« so na splošno razumeli kot slučajen problem, ki se kaže preko pol ducata različnih znakov. Ampak v zadnjih nekaj letih so raziskave dr. Cooka pokazale, da je brzda razlog za več kot sto vedenjskih težav. Vsaka od teh težav je bila znova in znova rešena z odstranitvijo brzde in uporabo bitless bridle. Velika učinkovitost uzde prinaša tudi dilemo, ko pride do posredovanja informacij o njej. Vsak, ki opisuje številne rešene probleme ali veliko število prednosti pri uporabi te uzde, tvega, da bo slišati kot prodajalec »kačjega olja«, ker je seznam tako dolg in – za večino konjarjev – tako presenetljiv. Vseeno pa je veliko uporabnikov uzde dalo komentarje, kot na primer: »Vse prednosti, ki jih opisujete, so resnične.« Torej – prepričani v to, da nismo krivi lažnega oglaševanja, nadaljujmo.

PET F-JEV

Brzda straši konja. Povzroča bolečino ali pa strah pred bolečino. Bojazen se izraža z enim ali več F-ji: strah (fright), pobeg (flight), boj (fight), otrplost (freeze) ali obrazna nevralgija (facial neuralgia) – bolečina v obraznem živcu, ki povzroča sindrom stresanja z glavo. Vsaka od teh glavnih kategorij ima svoj seznam simptomov (glej spodaj). Skupno je to čez sto simptomov in ti vplivajo in ovirajo skoraj vsak telesni sistem. Oviranje teh sistemov, ki so ključni za atletsko izvedbo (živčni, dihalni, mišično-skeletni in kardiovaskularni sistem), pomeni, da konj ne čuti samo bolečine in psihičnega stresa, ampak je dodatno še oviran kot atlet. Na primer, prisotnost brzde v ustih vodi do oviranja dihalne poti v grlu. Ker je konjev korak usklajen z njegovim dihanjem in je normalen korak odvisen od normalnega dihanja, vse, kar ovira dihanje, ovira tudi korak. Konj, ki ne more pravilno dihati in hoditi, tudi ne more teči in skakati s svojim polnim potencialom. Konj, ki čuti bolečino in je pod psihičnim pritiskom, se ne more naučiti na prvem primeru, niti ne more samozavestno in varno izvajati nalog.

TU JE NEKAJ PROBLEMOV, KI JIH JE REŠILA BITLESS BRIDLE, ali če rečemo drugače, tu je nekaj nadlog, neudobnosti, nemirnosti in bolezni, ki jih je pregnala odstranitev brzde:

Strah: konja je težko ujeti v izpustu, v hlevu je neprijazen, upira se uzdanju in razuzdanju, težko ga je zajahati. Med treningom je nestrpen, nepredvidljiv, nervozen, zelo napet, boječ, plašen, prestrašen, nagnjen k paniki, zategnjen in se prenapreza, pretirano se poti, ni osredotočen na delo na roki, oko je nemirno ali pa se kaže belina, počasi se uči ali pa v treningu sploh ni napredka.

Beg: težko ga je upočasniti ali ustaviti, konj se plaši, zgrabi brzdo z zobmi in odvzame jahaču kontrolo, poskakovanje, plesanje, vzpenjanje, hitenje, nemirnost pri počitku in med gibanjem, zelo občutljiv odziv na dejstva rok, divjanje na lonži.

Boj: upiranje, vzpenjanje, obračanje; agresiven, oblasten, razdražljiv, čemeren, besen, maščevalen, užaljen, zamerljiv, sovražen, jezen; ima »trda usta«, težek je v sprednjem delu, vleče naprej, težko ga je usmerjati v eno ali obe smeri, noče odstopati, se noče premakniti z mesta, vijuga, križa čeljusti, upira se vztrajanju v galopu, ima tog vrat, ne gre na pravo nogo.

Otrplost: To so odzivi na bolečino ali strah, ki se zaradi evolucijskih razlogov pogosteje pojavljajo pri oslih in mulah, ampak tudi pri konjih. Na primer, konj noče zapustiti črede, noče iti naprej, se umika, pomanjkanje poguma in samozavesti, ki vključuje tudi vihravost in upor v zadnjem trenutku pri skakanju, pomanjkanje impulza z zadnjega dela, nagnjenost k mišičnim krčem (asoturija, okvara skeletnih mišic zaradi napora).

Obrazna nevralgija (sindrom stresanja z glavo): med treningom odprta usta, metanje glave nazaj, »šviganje z nosom«, nad vajetmi in »gledanje zvezd«, za vajetmi in preveč ukrivljen, drgnjenje gobca ali obraza ob prednjo nogo, zadevanje v gobec s prednjo nogo, zelo hitro in včasih slišno mežikanje, preobčutljiv na močno svetlobo, veter ali dež, kihanje in sopihanje, občutljivost na muhe, poskuša gristi konje okrog sebe, grabi krak brzde ali jahačeve škornje, ima vodene oči in nosni izcedek, škrtanje z zobmi, nagibanje glave, trzanje ličnih mišic. Med počitkom lahko izraža splošno plašnost ob dotiku glave ali pa ga je težko prijeti posebej okrog ust in ušes, težko ga je striči ali umivati okrog glave. Ko ga vodimo na roki po treningu, se močno drgne z glavo ob vodnika.

Splošna nesrečnost: pomanjkanje spretnosti pri kontroli, lenoba, zdolgočasenost, obrzdanost (to pomeni flegmatično vdan v usodo zaradi kronične bolečine), zagrenjenost, počasi hodi, prezgodaj se utrudi, med treningom pritisnjena ušesa ob glavo, ob vsaki priložnosti se obrača proti hlevu, švrkanje z repom.

Težave pri dihanju (dušenje in težko dihanje): pretirano upogibanje v tilniku, potegne jezik za brzdo, »pogoltne jezik« (dvig in hrbtni premik mehkega neba), glasno dihanje ali očitno astmatičen konj, grgranje ali zamašitev sapnika, jezik čez brzdo, epiglotalna ujetost, kolaps in deformacija sapnika, pljučni edem zaradi dušenja (»krvavenje« ali s treningom povzročene pljučne krvavitve), kašljanje med treningom, bolezen malih dihalnih poti (bronhitis, bronhiolitis ali kronična bolezen dihalnih poti).

Oviranje koraka, tempa in gibanja: napet vrat, zategnjen ali odsekan korak, kratek korak, nekoordiniranost (včasih diagnosticirano kot protozojsko vnetje hrbteničnega mozga pri konjih ali EPM), spotikanje, težek v sprednjem delu, udarjanje v prednjo nogo z zadnjim kopitom, obrnjen okvir (visoko nosi glavo, vdrt, uleknjen hrbet), podrsavanje s prsti po tleh, noče vztrajati v galopu, napačna zbranost, se ne nosi. Primanjkljaj kisika (dušenje) povzroči kaskado posledic, ki se še posebej pogosto pojavljajo pri dirkalnih konjih, ampak nikakor niso povezane samo s tem športom. Ena posledica vodi k drugi. Na primer, prezgodnje preobremenjevanje vodi do napačnih korakov, napačni koraki vodijo do okvar, preobremenjevanje in izguba mišičnega tonusa vodita do drobnih odkruškov kosti, poškodb sklepov in nategov tetiv. Poleg tega preobremenjevanje lahko vodi tudi do padcev, padci pa do zlomov glavnih velikih kosti, posledica česar je v večini primerov usmrtitev konja.

Problemi z usti in zobmi: zlomljene čeljusti (zaradi padcev in drugih nesreč, ki jih povzroča brzda), zvezdasti zlomi na robovih ust, ki vodijo do odpada mrtve kosti (redko), pojav kostnega izrastka na robu ust (pogosto), resna obraba prvega ličnega zoba v spodnji čeljusti (pogosto) kot rezultat konjeve obrambe pred brzdo, ko konj zgrabi brzdo z zobmi, obraba drugega in tretjega ličnega zoba iz istega razloga (nekoliko manj pogosto), prezgodnja izguba zgornjega ličnega zoba iz istega razloga, bolečine v ustih, rane na ustnicah, raztrgan ali amputiran jezik, tumorji na ustnicah, ostri robovi na sklenini ličnih zob v zgornji čeljusti, ki povzročajo rane na notranji strani lic, enako v spodnji čeljusti, kar povzroča rane na stranskem delu jezika, izguba apetita, odpor do pitja na terenskem jahanju, kar vodi do dehidracije, viseč jezik med treningom.

Učinek na jahača:

Zaradi uporabe brzde ali brzd je jahanje po nepotrebnem težko, neveselo in nevarno. Ker se jahači pogosto ne zavedajo vzroka za težave in jih zato tudi ne znajo rešiti, izgubijo pogum na številne različne načine. Jahači lahko na primer:

Postanejo prepričani, da enostavno nimajo sposobnosti, da bi postali dobri jahači. Namesto, da bi krivili svoje pripomočke (brzde), ki bi jih morali, razvijejo:

 • občutek frustracije zaradi svoje navidezne nesposobnosti, da bi osvojili jahalno umetnost;
 • zametek nadlegovanja, sitnosti, ki že meji na jezo na konja;
 • naraščajoč odpor do treninga konja na pravih osnovah in izvajanje nadomestnih aktivnosti (izgovori);
 • obupajo nad tem, da bodo kdaj dosegli harmonijo s konjem, ki je vrhunec jahanja;
 • ne čutijo več zadovoljstva pri jahanju;
 • izgubijo samozavest, postane jih strah jahanja in odločijo se, da bodo prenehali z vsem skupaj;
 • prodajo konja, če se jim zdi, da ima neozdravljive težave, in kupijo drugega;
 • zaidejo v finančne težave zaradi usodnih poskusov, da bi rešili težave na kak drug način in ne tako, da bi odstranili vzrok (kar bi bil edini logičen pristop k zdravljenju);
 • utrpijo poškodbe (karkoli od zloma kosti, tilnika do smrtne poškodbe).

TOLIKO O NEGATIVNIH VIDIKIH BRZDE. Poglejmo zdaj …

POZITIVNI VIDIKI BITLESS BRIDLE. Ta novi pristop pri jahanju vam omogoča, da:

 • se izognete zgoraj navedenim težavam in vam dovoli, da ste prijaznejši do svojega konja;
 • izboljšate dobrobit svojega konja in njegovo psihično in fizično ravnotežje;
 • se izognete temu, da bi bil konj zmeden zaradi refleksa hranjenja in istočanega treninga (kar je učinek pri uporabi brzde);
 • imate boljše »zavore« (brzda povzroča beg);
 • uživate v mehkejših prehodih;
 • podaljšate korak vašega konja in s tem tudi njegovo hitrost;
 • je konj manj nevozen, veliko mirnejši, bolj sproščen in bolje posluša dejstva;
 • zmanjšate stres pri treningu za vas in za konja;
 • nehate privezovati konjev jezik in opustite nosnike;
 • omogočite konju, da dobi več kisika in razvije več energije, moči in vzdržljivosti;
 • hitreje napredujete pri treningu;
 • dosežete boljšo izvedbo nalog;
 • izboljšate svojo in konjevo varnost;
 • učinkoviteje in na konju bolj sprejemljiv način komunicirate z njim;
 • se izognete veliki količini pene na konjevi koži in v ustih ter pretiranemu slinjenju;
 • dovolite konju, da razvije bolj graciozno akcijo z bolj okroglo linijo in boljšo angažiranostjo;
 • zmanjšate verjetnost šepanja in okvar (zaradi pomankanja kisika, preobremenjenosti in težkosti v sprednjem delu);
 • zmanjšate verjetnost za krvavitve iz pljuč in nenadno smrt med treningom (ki jo povzroči oviranje, blokada v zgornji dihalni poti);
 • na dobro treniranega konja lahko daste začetnika, brez da bi se bali, da bo poškodoval konjeva usta, s tem pa omogočite, da se začetnik uči od dobro treniranega konja;
 • imate boljši partnerski odnos s konjem;
 • dosežete več sodelovanja in imate srečnejšega konja.

Te trditve niso pretirane in so podprte z dokazi, ki so navedeni v publikacijah dr. Cook-a in drugih. Za ogled člankov kliknite tukaj.

Če želite videti množico dokazov, dobljenih preko povratnih informacij (skupno čez 400 strani), ki jih navaja čez 1000 uporabnikov te uzde v vseh disciplinah, obiščite stran s komentarji uporabnikov.


V sodelovanju z dr. Strasser, znano po barefoot oskrbi, je Dr. Cook novembra 2003 izdal knjigo:

KOVINA V USTIH (METAL IN THE MOUTH): Zlorabljajoči učinki uzd z brzdami W. Robert Cook, FRCVS, PhD & Hiltrud Strasser, Dr. med. vet. PhD 144 strani z barvnimi slikami.
KOVINA V USTIH (METAL IN THE MOUTH): Zlorabljajoči učinki uzd z brzdami W. Robert Cook, FRCVS, PhD & Hiltrud Strasser, Dr. med. vet. PhD 144 strani z barvnimi slikami.

Brzda je vzrok za preko 100 škodljivih učinkov. Kot prvo in glavno je brzda boleča in straši konja. Zaradi tega je konju težko biti srečen pri delu, jahaču pa je težko doseči harmonijo, ki je bistvena za partnerstvo. Poleg tega konju otežuje dihanje, korak in izvedbo, konj pa tudi težko ostane zdrav. Knjiga razlaga to v laičnem jeziku in pokaže, zakaj nova bitless bridle naredi jahanje enostavnejše, varnejše in bolj zadovoljujoče.

OPOZORILO
Med prvo uporabo bodite pozorni na:

Ko konju prvič predstavimo bitless bridle, to včasih ponovno obudi konjevega duha z občutkom »končno svoboden«. Tako izražanje živahnosti bo sčasoma minilo, ampak bodite pripravljeni na to možnost, čeprav se pojavi pri manj kot 1% konj. Raje začnite v ograjeni maneži ali v majhnem izpustu kot na terenu. Premislite o predhodnem lonžiranju ali kratkem delu z običajno opremo. To in ostale strategije, ki jih poznajo konjarji, lahko uporabite, da zmanjšate majhno tveganje za vihravo obnašanje.

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem dr. Robert Cooka
Prevedla:
“Shandor”

BREZ KOMENTARJEV