Problemi z zobmi

Problemi z zobmi

2293
0
SHARE
"Valovito zobovje" je posledica neenakomerne obrabe predmeljakov in meljakov. Konju s takim zobovjem hrana pogosto pada iz ust. Zgornje in spodnje zobe je potrebno zbrusiti tako, da je med vsemi enak stik.

Omogočimo dobro počutje starejšemu konju

Povprečna doba konja je zrasla iz 9 let v začetkih 20. stoletja do 19 let sedaj. Deloma zaradi drugačne uporabe konja in deloma zaradi rutinske nege, kot naprimer cepljenja in razparazitenje. Veliko več časa posvečamo generalnemu dobremu počutju konja ne glede na starost in s tem z njim pridobimo boljši in daljši odnos.

Učinkovito veterinarsko zdravljenje igra veliko vlogo pri ohranjaju živahnega konja in veliko lastnikov nudi svojemu veteranu mirno upokojenost. {+++}

Ko se začnejo naši konji starati, je neizogibno, da postanejo njihovi organi in telesne funkcije bolj občutljive na naravne spremembe. Na primer, spremembe na zobovju in prebavnem traktu imajo lahko dolgotrajne posledice.
V starosti se konjem zobje veliko hitreje obrabljajo, zato težko učinkovito prežvečijo hrano. Požiranje lahko postane težavno in konj lahko začne metati napol prežvečeno hrano iz ust.
Nezmožnost žvečenja zmanjša učinkovitost prebave in s tem pride do težav:

  • izguba teže
  • kolike
  • diareja
Fotografija: konji.com

Nenormalna obraba zob pa lahko povzroči ostre robove ali prerasle zobe. Lahko se razvije artritis v čeljustnih sklepih. To privede do začaranega kroga – boleče žvečenje, kot posledica nenormalnega vzorca žvečenja in obratno.
Ko pride do velikih sprememb v čeljustnih sklepih, ni veliko kar bi lahko naredili razen, da konju dajemo pain killerje – proti bolečinska sredstva in mu prilagodimo jedilnik, da bo lažje jedel. S tem pa se bo povečal problem premajhne in nenormalne obrabe zob in smo spet na začetku.
Obraba zob ni izogibna pri starejšemu konju. Pri tem ne moremo pomagati. Pojavlja pa se pri različnih konjih v različnih starostih, odvisno od hrane, ki jo dobivajo in splošnega zdravja.

Na splošno naj bi konji stari manj kot 10 let imeli primeren veterinarski pregled zob vsako leto. Med 10 in 20 letom naj bi pregled opravljali na pol leta. Konji nad 20 let pa naj bi imeli 3 ali več pregledov na leto, da se jim popravi ostre in prerasle zobe. Majavi in zlomljeni zobje morajo ven!

Poleg problemov z zobmi so tu še problemi s prebavnim traktom, ki pri starejšemu konju oslabljeno dela. Vlakninska hrana se težje in manj učinkovito prebavi tudi, če je z zobmi vse v redu.
Zato naj bo hrana primerna konjskemu »seniorju«.

Viri: www.horseandhound.co.uk

BREZ KOMENTARJEV