“Povratek” – razstava Hrvoja Dumančića v Lipiku

“Povratek” – razstava Hrvoja Dumančića v Lipiku

1661
0
SHARE


Ž
ivljenjepis

Hrvoje Dumančić je rojen 1975. leta v Zagrebu. Leta 1994 je zaključil šolo modernih umetnosti in oblikovanja, 1998. leta je na Akademiji likovnih umetnosti na Vseučilišču v Zagrebu diplomiral iz smeri kiparstvo.
Od 1998. leta dalje je član Hrvaškega društva likovnih umetnikov in od leta 2004 član Hrvaškega združenja svobodnih umetnikov.

Do sedaj je s svojimi deli sodeloval na tridesetih skupnih in desetih samostojnih razstavah doma in po svetu.

Je dobitnik prve nagrade za skuplturo “Aramis” na 10. Salon International de Saumur v Franciji leta 2002. Ta prestižna nagrada mu je omogočila študijsko bivanje v umetniški hiši La Colombiere v Saumuru.

Sodeloval je na mednarodnih razstavah Salon d’Art Equestre in Salon du Cheval v Parizu.

Na 3. Svetovnem konjeniškem festivalu je na pobudo organizatorjev postavil  samostojno razstavo kipov v Samuel Tessedik Museum v Szarvasu na Madžarskem.

Konji so osnovni motiv njegovih umetniških del. S svojim umetniškim delom se trudi prispevati k popularizaciji umetnosti na temo konj.
{+++}
Naslov: Ulica Božidara Magovca 92, 10020 Zagreb, Hrvatska
Telefon: ++385 660-15-35, GSM 098/ 744 – 539
E-mail: hrvoje.dumancic@zg.t-com.hr
www.dumancic.net

Govorica simbolov – naj se vrnejo!
(predgovor k razstavi)

Kiparska postavitev Hrvoja Dumančića “Povratek” je sodobno umetniško delo, ki v sebi združuje bistvene značilnosti sodobnega kiparstva: to so
nastanitvena (ambientalna) kompozicija, sestavljena iz niza variant na isto temo (belega konja lipicanca), ki se od postavitve do postavitve menja in s tem odpira in menja število figur, njihov prostorski soodnos, pa tudi prostor, na katerem se kompozicija postavlja.

Na tej razstavi je prav prostor tisti, ki se ključno razlikuje od dolgočasnih postavitev, ki smo jih lahko videli (na primer na razstavi v Zagrebški Gloptoteci leta 2006). Poudarek je torej na originalnem ambientu, na mestu na katerem se postavlja ta odprta, rastoča (work in progress), mobilna in spremenljiva kompozicija, v prostoru kjer živijo originalni modeli vseh malih, z energijo nabitih figur.

Ker je namen in cilj umetnosti da budi in širi vest in zavest družbe, tako tudi ta razstava zaradi prostora in lepote, zbite v kiparsko uresničenje konj malih dimenzij Hrvoja Dumančića, prikliče vprašanje o tistih ki jih ni – o pregnanih konjih in o možnostih da se vrnejo. To je dodaten, hvale vreden namen umetnika, velikega ljubitelja in poznavalca konj v kiparstvu in konjeniškem športu.

Branka Hlevnjak

Lipik – odprta razstava “Povratek” Hrvoja Dumančića

LIPIK – Razstavo skulptur lipicancev akademskega kiparja Hrvoja Dumančića imenovano “Povratek”, je včeraj, 03.10.2007, ob Dnevu mesta Lipika ki se obeležuje na dan zaščitnika Frančiška Asiškega, otvoril župan Lipka, Antun Haramija.

Razstava je postavljena v konjušnici v Lipiku, ki je bila, potem ko je bila v času državljanske vojne porušena, letos obnovljena s pomočjo Ministrstva za kulturo, ter Ministrstva za morje, promet, turizem in razvoj. Hlevi lipiške črede so bili zgrajeni leta 1843 za časa Avstro-ogrskega cesarstva, in imajo status kulturnega spomenika.

Ob otvoritvi razstave je župan Haramija poudaril, da je ta razstava “napoved povratka razigrane črede konj iz Lipika, vožnje s kočijami in zvokov nepozabnih dunajskih valčkov”.

Ideja za razstavo se je, po besedah Hrvoja Dumančića, porodila kot odziv na današnje stanje hrvaških lipicancev. Misli, da bi bilo treba interes javnosti za lipicance obdržati vse dokler lipicancev, dela hrvaške kulturne dediščine, ne vrnejo iz Srbije, kjer so zapuščeni in zanemarjeni.

Na razstavi v 168 metrov dolgi konjušnici je postavljenih 88 konjskih skulptur, višine od 25 do 45 centimetrov, ki simbolizirajo enako število konj, ki so bili pred šestnajstimi leti ukradeni in odpeljani v Srbijo.

V sklopu svečane otvoritve je bila ob kipcih lipicancev, s pomočjo edinega rešenega lipicanca iz Lipika, Conversana Gaete in njegove lastnice in trenerke s katero sta izvedla dresurni program, simbolično prikazana vrnitev lipicancev v Lipik.

 

Prispeval: Hrvoje Dumančić
Prevedla: Spela

BREZ KOMENTARJEV