Skupaj premagali prepreke

Skupaj premagali prepreke

1408
0
SHARE

 

Zgodilo se je na sobotno jutro. Z ženo sva ravno hranila in čistila konje, ko je na najino dvorišče pripeljal avto. Iz njega je izstopila zaskrbljena ženska v njenih očeh je lesketal žarek upanja. »Slišala sem da lahko otroci pri vas vsako soboto pomagajo pri delu s konji. Imam hčerko ki že dve ni spregovorila ene same besede. Stara je trinajst let in zelo rada bere knjige o konjih. Zanima me ali se vam lahko pridruži ob sobotah?« je vprašala.

Deklica po imenu Sophie je na poziv mame prestrašena izstopila iz avtomobila. Še sedaj se spominjam kako bleda in sključena je bila, kakor da bi na svojih ramenih nosila nevidno težo. V trenutku sem vedel kam jo peljati. Imeli smo kobilo po imenu Darcy. Darcy je bila ena izmed 30 konji, rešena iz rok slabega lastnika. K nam je prišla pred nekaj dnevi, suha, zanemarjena, z vročino, razpokano kožo na nogah in prestrašena, v očeh ji je bilo mogoče začutiti žalost, nezaupljivost in željo po smrti. Tisti dan je Darcy obiskal veterinar, saj dobila vročino, zaradi gnojnih ran na nogah.

V trenutku, ko je Sophie stopila v boks me je Darcy presenetila z reakcijo. Stopila je do deklice in ji položila glavo na ramena. Darcy-jina reakcija me je resnično osupnila, saj tega v teh dneh odkar je bila pri nas ni nikoli naredila. Med njima se je v trenutku razvila posebna vez. Sophie mi je medtem ko sem kobili menjal povoje pri tem pomagala ter jo crkljala. Čeprav sem ves čas med tem govoril deklica ni spregovorila niti besede, tudi ko je odhajala se ni v slovo obrnila in pomahala.

Minil je teden dni in Sophie je zopet prišla. Tokrat je iz avtomobila izstopila vesela in mi v Darcy-jin boks sledila veliko bolj živahno. Ko jo je Darcy zagledala je takoj prišla do vrat boksa in takoj zarezgetala. Darcy tega ni storila pri nobenem od drugih otrok, ki so pri nas prav tako pomagali. Naučili smo jo kako se za konja skrbi in kako se ga poštregla.

Sophie je na ranč prihajala vsako soboto kjer je skrbela za Darcy, ta pa ji je začela neizmerno zaupati. Z veseljem do dela se je po nekaj obiskih sprostila in se kmalu začela smejati in igrati z drugimi otroci vendar nikoli ni spregovorila niti besede.

Darcy je pridno okrevala, razpoke na nogah so se zacelile in kmalu je začela dobivati voljo do življena. Skupaj sta okrevali obe.

Nekega dne, ko se je poletje bližalo koncu zaslišim droben glas, ki je prihajal izza vogala. Bil sem šokiran in hkrati presrečen, ko sem slišal da se je Sophie pogovarjala po telefonu, njen glas je bil lahkoten in vesel. Še zdaj se spomnim njenih besed: »Hodila sem od hlevov proti pašniku, ki sta med seboj zelo oddaljena. Darcy je začutila, da prihajam in začela veselo razgetati, to vedno naredi samo kadar sliši mene da prihajam.«

Ko so starši prišli iskat Sophie sem za njo zaklical:« Adijo Sophie, se vidimo naslednji teden!« in na moje presenečenje je odgovorila z zelo jasnim in veselim glasom.

Kasneje tisti dan, je klicala njena mati:« Kaj ste naredili? Moja hčerka govori, veselo, jasno in razločno, kakor, da nikoli ni prenehala govoriti.«

Po tem pogovoru se mi je v mislih porodila ideja. Vedel sem da obstaja že kar nekaj organizacij, ki so uporabljale konje pri zdravljenju odraslih s psihološkimi motnjami. Tak način zdravljenja sem želel prenesti na otroke z duševnimi motnjami, otroke s posebnimi potrebami in otroke, ki so bili označeti kot »problematični«.

Kmalu za tem smo se preselili v Devon na ranč ženinega očeta. Posvojili in odkupili smo konje, ki so »odslužili« prvotnemu namenu in poiskali primeren kader, ki bi otrokom omogočil takšno okrevanje, kot ga je bila deleža Sophie.

Konji imajo močno terapevtsko in zdravilno moč na ljudi in pomagajo pri zdravljenju psiholoških motenj. To se je pokazalo v odnosu med Darcy in Sophie.

 

Vir: Mail Online, 2017: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1360813/Healed-love-horse-The-inspiring-story-couple-set-refuge-abandoned-racehorses–transformed-lives-troubled-children.html