Smolika

Smolika

5679
0
SHARE

(avtorica: Oliva)

Smolika se lahko pojavi kot komplikacija kužnega kašlja (influence). To je bolezen predvsem mladih konj, najbolj so ji izpostavljena žrebeta v času odstavitve.

Povzročitelj je Streptococcus equi. Inkubacija traja od 4 do 8 dni, lahko tudi samo 1 do 2 dneva. Telesni napori povečujejo dovzetnost živali za bolezen, prav tako prehladi in slaba hlevska higiena.

Bolezen se začenja z vročino okrog 40 stopinj C in tudi višjo. Zaradi bolečin v področju žrela držijo živali iztegnjeno glavo, ne morejo niti jesti niti piti, hrana in voda se pogosto vračata skozi nos. Živali oslabijo in shujšajo. Bezgavke v medčeljustju so otekle, boleče in trde, po nekaj dneh se odprejo in iz njih teče gnoj. Iz nosu se poceja najprej sluzast izcedek, nato gnojen. Pri živalih, ki niso ustrezno zdravljene, se pojavijo komplikacije kot pljučnica ali trebušna smolika. Smolika lahko zapusti tudi posledice, naprimer kronična vnetja dihal in prebavil, vnetja sklepov in tetivnih ovojnic ter norost.{+++}

Smolika je zelo nalezljiva bolezen, prenašalec je lahko tudi človek, zato je potrebna toliko večja previdnost. Če je dovolj hitro in temeljito zdravljena ne pusti hujših polsedic, drugače pa lahko mlade živali popolnoma zahirajo. {+++}

Posebno se smolike bojijo v kobilarnah in žrebetiščih, ker živali v najbolj kritičnem obdobju, po odstavitvi, zaostanejo v rasti in je navadno slabše razvit celoten letnik.
Da bi predvsem mlade živali obvarovali pred smoliko, jih je treba ustrezno krmiti, zelo pomembna je oskrba z vitamini in rediti v higienskih hlevih.

Z gibanjem na svežem zraku živalim povečujemo odpornost. Ker vse bolj prevladuje mnenje, da influenca ustvarja pogoje za pojav smolike, oziroma ker večkrat neposredno preide v smoliko, je zaščitno cepljenje proti influenci tudi eden izmed zaščitnih ukrepov, s katerim pred smoliko varujemo predvsem mlade živali.

BREZ KOMENTARJEV