Spet si umazan pujs

Spet si umazan pujs

1182
0
SHARE

A veste tisti občutek, ko imate cel dan tako natrpan, vendar vseeno najdete tisto eno urico, ki jo tako zelo potrebujete v družbi konj?

No, po navadi gre nekako tako: po natrpanem dnevu, se odpravite na uro jahanja, ki ste jo rezervirali že teden dni nazaj. vendar vam zadnje dni gre vse narobe in glej ga zlomka, zakaj bi ravno danes moralo iti vse po načrtu?? Malce pozni, zaradi gneče na cesti prispete v hlev, nakar ugotovite, da konja, ki so vam ga dodelili danes ni v boksu temveč je na pašniku. Optimistično in z iskrico upanja, da konjiča najdete izven blatne kopeli, odkorakate do pašnika… Glej ga »PUJSA«, cel je blaten :), vi pa imate samo 1 uro časa, da ga skrtačite, osedlate in zajahate. ….: « Zakaj, mora ravno zdaj biti takšen pujs?«

  • NARAVNA ZAŠČITA PRED MRČESOM

Medtem, ko se mi lahko pred nadležnimi insekti skrijemo med štiri stene in jim vztrajno preprečujemo vstop v naš osebni prostor, konji na žalost tega ne morejo početi. Blato tako ustvari naravno zaščito pred piki insektov.

  • ZAŠČITA PRED SONCEM

Blato in umazanija jim služita kot UV zaščita pred žgočim soncem. Svetlejše barve kot je konj, bolj je občutljiv in dovzeten za sončne opekline. Če imate bele konje, potem veste, da skoraj nikoli niso ravno beli 🙂 .

  • LAJŠA RAZDRAŽENO IN SRBEČO KOŽO

Ni boljšega, kot če vas nekdo popraska po hrbtu kajne? Konji si z valjanjem v blatu, lajšajo srbeče pike insektov.

  • HITREJE SE POSUŠIJO

Kadar so mokri ali potni, jim blato, ki se je med valjanjem prijelo nanj, omogoča, da se hitreje posušijo.

  • OHLADITEV

V vročih poletnih dnevih se zelo radi povaljajo v kakšni luži sredi pašnika, da se malce ohladijo.

  • NEGA IN ČIŠČENJE

Posebno na pomlad, ko prihajajo topleši meseci, se konji nadvse radi valjajo v blatu. S tem si odstranjujejo odpadajočo zimsko dlako.

No sedaj veste. Nasednjič, ko se vam tako mudi ujeti tisto eno uro jahanja, vaš konj pa vas spominja na blatnega pujska, se spomnite, da tega ni naredil, da bi vam ponagajal in vam otežil delo, temveč zato, ker si je s tem, olajšal tegobe konjskega vsakdanjika. 🙂

Vir: Horse Network, 2017: http://horsenetwork.com/2017/06/streaming-atomic-blonde-2017/