Tetanus pri konjih

Tetanus pri konjih

3008
0
SHARE

Tetanus je nenalezljiva bolezen toplokrvnih živali in ljudi, posebej občutljivi na okužbo so konji.
Povzročitelj je bakterija Clostridium tetani, ki je sicer normalen del bakterijske mikroflore v okolju (v nastilju, prsti, celo v črevesni vsebini konj), vendar se v pogojih kjer je običajno prisoten tudi kisik nahaja v neaktivni obliki (bakterijske spore).

Do infekcije organizma s sporami pride pri poškodbah kože, sluznic, kopit. Najnevarnejše so globoke vbodne rane, ki se hitro zaprejo in jih zlahka spregledamo (vbodi v kopito, rane v ustni votlini..) ter popek pri novorojenem žrebetu. V takšni rani se ustvarijo pogoji brez kisika, kar je idealno za razvoj nevarne aktivne oblike bakterije. Nevaren je pravzaprav njen toksin, ki povzroči blokado prenosa živčnega dražljaja na mišična vlakna.

Značilni bolezenski znak tetanusa pri konju je otrdelost mišic; zelo težko se premikajo (nekateri konji padejo in se ne morejo več pobrati), ne morejo odpreti ust, rep in ušesa so napeta zaradi krča muskulature, v notranjem očesnem kotu izstopi tretja veka. V zadnjem stadiju bolezni pride do paralize dihalnih mišic, kar povzroči smrt zaradi zadušitve.

Bolezen ima izjemno resen potek, zdravljenje pa je zelo zahtevno, drago in največkrat neuspešno.
V smislu preventive ima bistven pomen cepljenje, saj je to edina zanesljiva metoda s katero lahko zaščitimo konja pred tetanusom.
Posebej je potrebno poudariti pomen cepljenja kobil: žrebeta necepljenih kobil namreč nimajo nikakršne zaščite v smislu protiteles, ko ob rojstvu pridejo v okolje polno spor in so zaradi nezaščitenosti in zaradi svežega popka, ki je pravzaprav odprta rana, visoko rizična skupina za okužbo s povzročiteljem tetanusa.

Ob upoštevanju programa rednega cepljenja svojemu konju omogočimo, da njegov imunski sistem razvije protitelesa, ki v primeru okužbe onesposobijo povzročitelja in tako preprečijo, da bi se bolezen razvila.
Žrebeta cepljenih kobil s prvim mlekom prejmejo protitelesa od svoje matere, kar jim zagotovi zaščito pred boleznijo v prvih tednih življenja.

Program

cepljenja:

  • 2 začetna odmerka v razmiku 4 tednov
  • naslednji odmerek čez 6 mesecev
  • naslednji odmerek čez 1 leto
  • nato vsaki 2 leti

Žrebeta prvič cepimo pri 4 mesecih starosti.

Eva Jakop Dorn, dr.vet.med.

Vir; Veterina Brestanica