Theresa Sandin – Pentljaste vajeti

Theresa Sandin – Pentljaste vajeti

1928
0
SHARE

Pentljaste vajeti so absolutno tisti del pomožne opreme pri dresurnem jahanju o katerem se največ govori. V nem.jeziku se jim reče Schlaufzugel; besedo pa ironično velikokrat narobe izgovarjamo kot Schlafzugel (dobesedni prevod: »Spalne« vajeti ). Nobene pomožne vajeti niso večkrat uporabljene in zlorabljene, kot prav pentljaste. Nekateri celo razširjajo mit, da jih nujno potrebujemo, drugače konj ne bo pravilno delal.
Gre za dolge vajeti, ki so pritrjene na sedelni pas – ali pri straneh ali pa med prednjima nogama. Od tu tečejo skozi obročke brzde v roke jahača, ki ima možnost prilagajanja dolžine. Ta dolžina med sedelnim pasom, brzdo in roko, preprečuje konju, da bi dvigal glavo dlje, kot vajeti dovolijo. {+++}
Uporablja se jih za vse mogoče namene. Veliko jahačev, ki sem jih spoznala, jih je uporabljalo kot zadnjo možnost, da ustavijo svojega konja, preden jih odnese daleč stran. Nekateri jahajo z njimi preprosto za to, ker konj takoalitako mora imeti glavo v tem položaju, torej zakaj ne? Videla sem tudi take, ki jih, najbrž, uporabljajo zato, ker svojih konj ne znajo jahati »na brzdo« ali pa jih je sram, kadar njihov konj vrže glavo v zrak, zaradi npr. izgube ravnotežja ali drugih težav. Kakorkoli že, menim da ni potrebe za nadaljnje razlaganje možnosti uporabe nečesa, kar ne bi smelo biti uporabljano in se bom raje posvetila opisovanjih slabih strani. {+++}

slikca slauferji
Sila

Poskusi, da bi konju fizično zvlekli glavo navzdol le z vajetmi, so ponavadi zaman.
Dejstvo je, da ima jahač na konju, na katerem so nameščene pentljaste vajeti, precej več moči, kot drugače. Kadar konja jahamo samo z navadnimi vajetmi, lahko le-ta dvigne glavo toliko visoko, dokler razdalja med njegovo glavo in našimi rokami ostaja enaka. Če hoče jahač konja premagati s silo, mu poskuša zvleči glavo navzdol s pritiskanjem rok navzdol ( primer na zgornji sliki). To pa se ponavadi ne izkaže za prav učinkovito.
Torej, pentljaste vajeti so inštrument, ki deluje zaradi moči in NE zaradi razumevanja, sodelovanja in zaupanja. Ampak, zaupanje, kako narediti nezaupljivega konja z bolečinami v hrbtu, ki hiti in ‘gleda v zvezde’, ubogljivega?
Če namesto, da se sprašujemo take stvari, raje pogledamo, kaj pentljaste vajeti v resnici naredijo in začnemo seštevati + in -, potem se ta opcija kar naenkrat ne zdi več tako dobra.

slikca

Aktivna pentljasta vajet, ki vleče brzdo navznoter in navzdol, v smeri med sedelnim pasom in roko, »uklešči« konja. Seveda, konj ima prostor, da se premakne navznoter, nikakor pa to ni zaželjena smer (to bi bila: naprej, dol, ven). Konj se torej lahko spodvije navznoter ( zelena barva na gornji sliki) ali pa skrajša vrat in dvigne glavo (rdeča barva na gornji sliki), ko se hoče osvoboditi pritiska brzde.
Če hoče, da konj sprosti čeljust in spusti teme (predel konjeve glave med ušesi), ter da se iztegne naprej, dol in ven, mora jahač spustiti pentljasto vajet iz roke in dati konju prostor. Če smo pošteni, to ni ravno tisto, kar zagovorniki pentljastih vajeti ponavadi počnejo! Velika večina problemov namreč izvira ravno iz ne-čuteče roke, ki redko ‘daje’, če pa že, pa zelo redko v primernem trenutku. Raztezanje pri jahačih, ki uporabljajo te pomožne vajeti, vsekakor nima prednosti pred vlečenjem skupaj in skrajševanjem okvira.
Ponavadi veliko težavo predstavlja ‘dajanje roke’ na pentljasti vajeti ter hkratno vzdrževanje kontakta na navadnih vajetih. V najboljšem primeru lahko pentljaste vajeti uporabimo tako, da držimo napete, kadar konj skuša dvigniti gobec in glavo, ter popuščene, kadar ima sproščeno čeljust. Večji del dela mora seveda biti opravljen s popuščenimi pomožnimi vajetmi.Vendar pa, to očitno ni pravilo pri jahačih, ki jahajo z njimi. Če bi bilo, jih ne bi potrebovali!

Konj, zvlečen skupaj s pomočjo pentljastih vajeti.

Sprožanje refleksa uleknjenosti

Vlečenje (navadnih) vajeti navzdol ob konjevih straneh ne bo pomagalo znižati glave »zvezdogleda«. Naloga navadnih vajeti NI nameščanje glave navzdol, temveč samo sproščanje čeljusti in jezika. Konj je tisti, ki se znižuje, ne jahač in niti ne (pomožna) oprema !

 

Konjeva vretenca, potegnjena navznoter, zaradi refleksa, ki ga sprožijo pentljaste vajeti.

Kratke pentljaste vajeti povzročijo popolnoma isto stvar, kot rollkur. Konj se ulekne. Poleg tega, pretiran pristisk na jezik povzroča napetost v čeljusti in na temenu, kar bo povzročilo približno isti učinek, kot pri t.i. zvezdogledu. Ali konj drži glavo v zraku ali pa se na vse pretege trudi, da bi jo, pa mu to preprečijo pentljaste vajeti; to je ista stvar.

Prevedeno in povzeto po: www.sustainabledressage.com
Kontakt: tessan@kahlin.net

BREZ KOMENTARJEV