Trakenec

Trakenec

5213
0
SHARE

Zgodovina:

Večina nemških strokovnjakov bo pri trakenskem konju priznala, da gre za najplemenitejšega konja v Nečiji. Prihaja iz kobilarne Trakehnen, ustanovljene leta 1732 v vzhodni Prusiji, na meji med nekdanjo ZSSR. Do druge svetovne vojne sta bila vzhodnopruski in trakenski konj dve različni pasmi. V 19. stoletju so bili trakenci najboljši vojaški konji; imeli so močno mišičje in dosegali so izredne hitrosti, tudi več kot 1000 metrov v eni minuti.{+++}
Za leto nastanka tega konja šteje leto 1732, ko so bile po ukazu Friedricha Wilhelma I. izbrane kvalitetne kobile in bile privedene v kraljevo kobilarno Trakehnen. Po barvi so jih razdelili v štiri skupine, v vsaki pa se je težilo k edinstvenemu tipu. Plemenili so arabski in angleški polnokrvni žrebci, ter najbolši žrebci domače vzgoje. Arabski konj je dal temu konju lepoto in naravno skladnost, angleški polnokrvni konj pa večji okvir. Cilj je bil narediti srednje močnega konja z globokim prsnim košem, mirnega temperamenta, ki pa bi vendarle ohranil temperament in plemenitost dobrega športnega konja. To jim je tudi uspelo.

Trakenec

Danes se pasma uporablja predvsem v športne namene, se pravi za preskakovanje ovir, terensko jahanje…

Kratek opis konja:

Ima nekoliko arabsko glavo in srednje dolg, mišičast vrat z visokim nastavkom. Viher je dolg in dobro izražen. Pleče je dolgo in ravno položno, hrbet elastičen, spoj kratek, križ je dolg, mišičast in rahlo položen. Prsa so globoka, a ne preširoka. Noge so mišičaste, sklepi zelo močni in prožni, kopita so odlična in hodi izdatni. Temperament je živahen in energičen. Višina vihra je pri žrebcih 168 cm (160-175 cm), dolžina trupa je 170-175 cm obseg piščali pa 22 cm. Možne so vse barve, čeprav so sivci ali belci zelo redki.

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner

BREZ KOMENTARJEV