5 tednov, 3 dirke, 3 lokacije, 3 dolžine, 1 konj?!

5 tednov, 3 dirke, 3 lokacije, 3 dolžine, 1 konj?!

883
0
SHARE

Vsako leto v začetku meseca maja, se med ljubitelji galopskih dirk po svetu, predvsem pa v ZDA poraja vprašanje:”Kdo bo letošnji zmagovalec “Triple Crown” dirke? Bomo videli še enega 3-letnika, ki bo imel posebno mesto v zgodovini galopskih dirk?”

Od prve podelitve naslova “Triple Crown Winner” je preteklo že 98 let, zmagovalcev pa je le 12.

Triple Crown je ena najprestižnejših in najzahtevnejših dirk galopskega športa na svetu. Tekmovanje sestavljajo tri dirke: Kentucky Derby, Preakness Stakes in Belmont Stakes. Torej, 3 lokacije, 3 različne dolžine in dirka konj starih 3 leta, ki niso le fizično, temveč tudi umsko v vrhunski formi. Konj, ki zmaga vse tri dirke v isti sezoni dobi nalsov Triple Crown Winner.

Vse se začne s prvo dirko Kentucky Derby na 2.0km. Tradicionalna dirka se prične vsako leto na prvo soboto v maju, ko so travniki postlani z najbarvitejšim cvetjem. To je obdobje v kateri se pojavi evforija nenavadnih klobukov, prestiža, pitja in veseljačenja. Dva tedna za otvoritveno dirko, sledi dirka Preakness Stakes, ki je od vseh treh dirk najkrajša. Proga pa dolga 1.9km.

V zgodovini galopskih dirk smo velikokrat imeli favorita, ki je zmagal prvi dve dirki, tretje pa ne.

Tri tedne po Preakness Stakes-u sledi dirka Belmont Stakes, ki je od vseh treh najzahtevnejša. Zakaj? Ker je najdaljša in zahteva tako hitrost, kot vzdržljivost.

Izraz “Triple Crown” je prvi začel uporabljati novinar Charles Hatton leta 1930, ki je pisal člake za Daily Racing Form. Do leta 1940 je bil izraz “triple crown” v vseh časopisih in novicah ki so pisali o galopskih dirkah. Uradno je izraz prišel v veljavo 10 let kasneje, decembra leta 1950, ko so naziv “Triple Crown Winner” podelili Sir Barton-u, konju, ki je prvi zmagal vse tri omenjene dirke v isti sezoni, leta 1919.

Že leta 1919, 31 let pred uradnim poimenovanjem Kentucky-ja, Preakness-a in Belmont-a v “Triple Crown”, so bile te tri dirke ene najprestižnih in najpomembnejših za 3-letnike.

Zanimivo je, da je po drugi razglasitvi zmagovalca Triple Crown preteklo 18 letno obdobje v katerem je tekmovanje v povprečju imelo vsako drugo leto novega zmagovalca. To povprečje se je končalo z zmago Citationa. Po njegovi zmagi je preteklo 25 let, preden je Secretariat leta 1973 zmagal in hkrati postavil rekord, ki ga do sedaj še nihče ni porušil. Po zmagi Secretariata, je preteklo 5 let preden je Seattle Slew osvojil prestižni naslov, takoj naslednje leto pa je naziv osvojil Affirmed. Zadnji, ki je osvojil naslov “Triple Crown Winner” je bil in še vedno je American Pharoah. Naslov je osvojil leta 2015.

Med zadnjim in pred zadnjim zmagovalcem Triple Crown-a je preteklo 37 let. Le koliko jih bo preteklo spet preden bomo imeli čast spoznati novega? (American Pharoah 2015)

 

Vir: Gallop Winners, 2017: https://www.gallop-magazine.com/triple-crown-winners/