Vpliv okolja na dihala konj

Vpliv okolja na dihala konj

1951
0
SHARE
Zalas: Včeraj sem imel čas prelistati Revijo o konjih. ustavil sem se pri članku o vplivu okolja na dihala konj, kjer sem naletel na zelo zanimiv podatek. Namreč v reviji je zapisano, da je za konja idealna zunanja temperatura 2°C pri manjši vlažnosti. Sedaj pa me zanima vaše mnenje. 

Meni se zdi ta temperatura kar malce prenizka.

Sodelujoči: Zalas, Savo, Sandi, Jana1, Maitchi, Liana

Savo: Ko sem se pred mnogimi leti izobraževal za inštruktorja nam je žal pokojni dr. Trapečar govoril o idealni temperaturi za konja od 8 – 18 stopinj celzije, z povdarkom, da konj odlično prenaša tudi višje in nižje temperature. Tudi literatura ki smo jo uporabljali je navajala takšne podatke.
Svoje tečajnike sem v teoretičnem delu tako učil. in če sem naredil napako se jim na tem mestu opravičujem, vendar bi rad če lahko nekdo da strokoven odgovor (ne osebno mnenje)

Zalas: V istem prispevku je tudi zapisano, da imajo v Sibiriji konje zunaj tudi pri -40°C in jim nič ni. Edino večkrat jih je potrebno česati in odstranjevati led iz njih, da prevzdignejo dlako

Sandi: V prvi vrsti je pomembno, da temperatura v hlevu NE niha. Se pravi konstantna temperatura, hlev mora biti zračen in vlaga ne previsoka.

Glede temperature velja, da naj bi ta pozimi ne padla pod 8°C. Seveda, če imamo angleške bokse, je to nemogoče zagotovit. Izkušnje kažejo, da se konji izredno dobro prilagajajo mikroklimi, tako da ta načela lahko marsikdo ovrže.

Osebno menim, da je 2°C temperatura, ki ni idealna, a če je konstantna pri nizki vlažnosti v hlevu, ne bi smela biti problematična.

Glede Sibirije pa tole: tam je vlaga zelo nizka, kar jo je, pa zmrzne in pade na tla. Ne moremo primerjat z Evropo torej… Podobno velja za centralni del ZDA, vlaga je občutno nižja kot v večini Evrope. Zato so tovrstne primerjave neprimerne. Tudi življenje konj večih generacij nazaj je treba upoštevati, pa še kaj. Zato imam npr. sam nekatere pomisleke o primernosti angleških boksev za naše podnebje (v primerjavi s klasičnim hlevom, kot ga poznamo v tem delu Evrope).

Jana1: Konji so po naravi divje in bežne živali, ki se odlično prilagajajo vsem temperaturam. Moj konj je že drug mesec 24 ur na dan zunaj in ima dlako kot medvedek. Pomembno je, da ima nadstrešek in prostor kamor se slabim vremenom in mrzlim vetrom lahko skrije. Tudiji pozimi, ko je kar nekaj stopinj pod ničlo jim ni nič hudega. Imajo namreč odličen sistem prilagajanja na temperaturne spemembe. Manjšo uslugo konju delamo, če ga spehajamo v hlev in nazaj ven, saj se mora tako prilagajati temperaturni spremembi.
Velja si zapomniti, da konj ni človek, ampak žival, torej tisto kar je za nas najboljše zanje največkrat ni.

Savo: Vsi vemo, da konj odlično prenaša nizko, kakor tudi visoko temperaturo.
Mene je zmotilo to, ker govorimo o članku v katerem piše “idealna”, zunanja temperatura.
Torej imamo v Sloveniji zelo malo obdobja z “idealno zunanjo temperaturo”.

Maitchi: Očitno ste površno prebrali članek, saj tam lepo piše, da se ta temperatura (2°C) nanaša na zimske razmere. Se pravi, pozimi naj bi bila temperatura v hlevu, seveda ob primerni vlagi, tolikšna.
Moramo pa razumeti, da konje zelo redkokdaj zebe, kajti ko se mi začnemo zavijati v jakne in plašče, začnejo konji šele uživati. Zanje je optimalna temperatura okrog 15°C. Najpogostejša napaka je, da konje pozimi, oz. ko temperatura začne padati zapiramo v hleve, kjer se začnejo kopičiti amoniak in vlaga, s tem pa pride do raznih respiratornih obolenj.

Savo: Osebno članka nisem bral. Odgovarjal sem samo na “zalasovo” postavljeno vprašanje.
Mi je pa “Maitchijin” odgovor vseč in mi potrjuje, da moje vedenje o tem ni bilo zmotno.

Sandi: Amoniak in vlaga se začneta kopičit samo v slabo čiščenih in slabo prezračevanih hlevih. Seveda je prezračevanje nekaj, na kar mnogi ob gradnji pozabijo, čeprav bi ravno takrat temu morali namenjat največ pozornosti.
Je pa res, da dvignjen nivo vlage škodi, v slabo zračenem in slabo čiščenem hlevu v kombinaciji z amoniakom pa je garancija za težave z dihali.

Liana: Se strinjam z Jano1. Konji so tako kot vse živali ustvarjeni za življenje na prostem in na svobodi. Temu so tudi odlično prilagojeni ravno tako kot divje živali, npr. srne. Hleve so si izmislili ljudje, s tem pa konjem odvzeli svobodo gibanja in proste izbire, kje se želijo zadrževati. Moja kobila je celo leto preživela zunaj in niti enkrat nisem videla, da bi se tresla od mraza. Tudi ko je bilo veliko snega, ni šla ležat v hlev, ki ga je imela ves čas na razpolago, ampak je bila v njem samo poleti v največji vročini – ker ji je očitno tako ustrezalo.

BREZ KOMENTARJEV