Žalostna usoda žrebet in kobil na Premarin farmah

Žalostna usoda žrebet in kobil na Premarin farmah

7543
0
SHARE

Premarin je zdravilo, katerega ime izhaja iz njegove bistvene sestavine in sicer urina brejih kobil (pregnant mares’ urine). Predpisujejo ga za blaženje simptomov menopavze. Letno se ga na trgu proda za $1 milijon.

Zdravilo naj bi nadomestilo nadomestilo estrogen, ki ga proizvaja človeško telo s tistim, ki ga proizvajajo breje kobile.

Zadnji podatki kažejo, da je skupno število Premarin (krajše PMU) farm v Kanadi in ZDA 431.

Breje kobile, so drugega ali tretjega meseca brejosti na paši, preostanek brejosti pa so nehumano privezane v ozkih privezih imenovanih “pee line” ali “urinske linije”, ki jim onemogočajo, da bi se ulegle na tla. Žrebeta, ki se skotijo so ponavadi nezaželjena in kaj kmalu se znajdejo na “mesarskih vagoing” na poti v klavnice. Od matere jih ločijo pri dveh do petih mesecih nato jih pošljejo na dražbe, kjer nekatere že takoj odkupijo klavnice (meso žrebičkov je priljubljeno predvsem na Japonskem), nekatere pa odkupijo, jih zredijo in šele nato pošljejo v klavnico.

To pomankanje gibanja pa vodi v hudo zatekanje nog, poruši se struktura kopit, poveča se tudi nevarnost kolike. Pet mesecev na leto so na njih nameščene vrečke za zbiranje urina in v tem času so kobile navadno ves čas v privezih, higienski pogoji so neznosni, vode pa prav tako ne dobijo veliko, saj “eksperti” pravijo, da voda razreči koncentracijo PMU-ja v urinu, s tem pa kvaliteta pade. Kobile se za proizvodnjo uporablja do 9 let nato jih pošljejo v klavnico. Večina jih pogine že prej zaradi infekcij, ki jih povzročajo vrečke v kombinaciji z urinom ali pa zaradi odpovedi ledvic in jeter. Tudi 60.000 žrebet letno, ki veljajo kot stranski proizvod, nima za preživetje skoraj nobene možnosti in večina jih pristane v klavnicah. Kobilice imajo 1:10 možnosti za preživetje, žrebčki pa 1:50 za preživetje. Kobilice imajo več možnosti zato, ker jih dosti obdržijo za nadaljno proizvodnjo urina, kjer jih pripustijo pri približno 24 mesecih.

Večina žrebičkov je hladnokrvnih pasem, čeprav se v zadnjem času vedno bolj pojavljajo križanci s quarter konji in paint konji. Žrebeta, ki jih reševalnim skupinam uspe kupiti, odpeljejo na razne ranče, kjer se jih lahko s plačilom simbolične vsote posvoji. Reševalne skupine pa odkupujejo tudi odslužene kobile namenjene v klavnico, ki so potem ko si opomorejo prav tako na voljo za posvojitev.

Kako lahko pomagamo?
Če ste ženska in vam je predpisan Premarin, ki ga proizvaja Wyeth-Ayerst kot estrogensko nadomestilo, se lahko z zdravnikom posvetujete o sintetičnih alternativnih zdravilih kot so:

 • Cenestin, ki ga proizvaja Duramed
 • Climara, ki ga proizvaja Berlex
 • Estrance, ki ga proizvaja Mead/Johanson
 • Estratab, ki ga proizvaja Solvay
 • Ogen, ki ga proizvaja Upjohn
 • Ortho-Est, ki ga proizvaja Ortho-Mcneil
 • Provera, ki ga proizvaja Upjohn
 • Estinyl, ki ga proizvaja Sherin
 • Estradrem, ki ga proizvaja Ciba

Vsi ti produkti so narejeni iz rastlinskih izvlečkov. Sintetične nadomestitve so varne in zanesljive ter učinkovite, kar pa je najpomembneje zaradi njih na trpi nobena žival.

Kaj vse spada v isti razred kot Premarin?
Poleg Premarina obstajajo še Prempro, Premphase, Prempac in Premelle. Vsa ta zdravila se pojavljajo v različnih oblikah (tablete, kreme, obliži, injekcije), prav vsa pa so narejena iz urina brejih kobil. Če ne verjamete lahko razpolovite Premarin tabletke in jih povohate, saj imajo značilen vonj urina. Premarim in ostala zdravila prepisujejo poleg že omenjega še za zmanjšanje nevarnosti osteoporoze in zmanjšanje možnosti srčnih boleznih pri ženskah nad 50 let in zmanjšanju Alzheimerjeve bolezni.

Kako dolgo se to zdravilo že uporablja?
Prvič je bilo to zdravilo predstavljeno že leta 1942, dolgo preden so iznašli alternativna zdravila. Premarin je bil eno prvih zdravil za hormonsko zdravljenje pri menopavzi. Industrija tega zdravila se je uspešno razvijala desetletja, vse dokler obtožb o zlorabi in mučenju ni bilo mogoče več prezreti. Leta 1986 je HorseAid prvi javno opozoril na ta problem in na tem področju so aktivni še danes.

Vir:

 • Tuesday’s Horse, 2017: https://tuesdayshorse.wordpress.com/2017/02/06/premarin-horses-year-in-review-2016/
 • Premarin.org,2017: http://www.premarin.org/
 • Last chance for animals, 2017: http://www.lcanimal.org/index.php/campaigns/other-issues/horses

BREZ KOMENTARJEV