Zaščita pred insekti v hlevu in izpustu

Zaščita pred insekti v hlevu in izpustu

5982
0
SHARE
Delavec: Počasi se približujejo topli dnevi in tudi prve in prave konjske nadloge, mrčes. Kako se spoprijeti s tem problemom? Spodaj navedeni članek je bil objavljen na konji.com in pozabljen (pozabil sem ga ponovno dodati ob prenovi strani) in mogoče zna biti koristen. Kakšne so vaše izkušnje z insekti, kako jih zatirate? Prosim za pripombe glede spodaj napisanega in opozorila na morebitne napake ali glede neposrečeno prevedene besede. Preden zadevo dodam v konjo????? bi želel, da jo prehodno predebatiramo. 

Na strani nemških spletnih straneh http://pferdezeitung.com avtor ugotavlja, da obstajajo razna sredstva za zatiranje insektov, ki imajo skupno negativno točko v tem, da so draga. Poleg tega obstaja tudi alternativa, ki deluje podobno, v praksi pa je zanesljiva in učinkovita. Bistvo navedenega članka bom na kratko opisal, izvirnik (v nemškem jeziku) pa si lahko ogledate na zgoraj navedeni spletni strani, opisuje pa zaščito pred insekti v hlevu in v izpustu.

HLEV
Namesto dragih barv za beljenje, uporabite gašeno apno, ki deluje dezinfekcijsko, zanesljivo uniči jajčeca insektov in je topno v vodi (madeže lahko odstranimo), pri tem pa moč prekrivanja sten ni tako učinkovita kot pri modernih barvah. Belilni efekt je očiten šele po tem, ko se stene posušijo. Kot dopolnilna zaščita pred insekti, v zaprtih hlevih, pred okni in vrati dodamo navpične žaluzije (Streifenvorhänge) in namestimo električno napravo za uničevanje insektov, pri čemer moramo paziti na podatke proizvajalca. Pri tem je potrebno poudariti, da relativno draga naprava za 60 kvadratnih metrov ne zadostuje za hlev z osmimi boksi. Naprave je potrebno redno čistiti ter iz njih odstranjevati prah in pajčevino.

Poleg vsega navedenega lahko v hlev namestite še nekaj manjših pripomočkov, ki služijo uničevanju insektov, kot so nastavki za lastovičja gnezda.

Za uspešno borbo proti insektom mora biti hlev vsekakor čist, okna morajo biti čista, in pajčevina odstranjena.

V IZPUSTU
Od maja do oktobra (čas pašne sezone), konji neprestano nosijo trakove okoli vratu (Halsmarkierungsbänder) za govedo. Pri tem je (goveja ušesna sponka, ki je namenjena proti napadom insektov) pritrjena tako, da zagotavlja stalen kontakt s kožo (sponko obrnemo navznoter). Trak, širine samo 3,5 cm širok trak (iz Trevira-tekstilni material) omogoča takšno namestitev (drsno), ki konja ne moti. Traku ne odstranimo niti pri jahanju.

V kolikor bi se konj zapel za ovratnico, kar se je v opisanem primeru zgodilo le enkrat, se drsna sponka odpne sama.

Zaponka deluje od dveh do petih mesecev. Zaponka se imenuje »flektorn«, izdeluje pa jo podjetje Cyanamid Gmbh, 82515 Wolfratshausen, 08171-212-0, v Nemčiji pa so ji izdajali po receptu žvinonozdravnika. V paketu se nahaja 10 zaponk.

(Clips)-zaponke delujejo proti naslednjim insektom:

· Majhnim in velikim hlevskim muham, mušicam,
· Obraznim in očesnim muham,
· Deževnim obadom, konjskim zoljem.

Stranski učinki delovanja niso znani. Te zaponke se uporabljajo tudi pri klavni živini in so popolnoma nenevarne.

Omenjene zaponke lahko vpletemo tudi v rep in grivo, vendar od tam lažje izpadejo. Veliko bolje se prilegajo koži skupaj s trakom.

Edino proti čemur zaponke ne delujejo so komarji. Proti njim pa pomaga doma narejeno sredstvo (zdravilo), s katerim konje pred jahanjem še dodatno namažemo.
Recept: eno prgišče sveže nabranih, narezanih na majhne kose, bezgovih listov, ki jih kuhamo v enem litru kisove esenca (esenca=koncentrirana naravna ali umetna snov, ki ima karakterističen vonj ali okus), ki jo dobimo v trgovini. Kuhamo na majhnem ognju okoli dvajset minut. Prevretek zlijemo skozi krpo in pustimo, da se ohladi.
Prevretek se nato pomeša z vodo v razmerju do 1:2 do 1:5. Mešanica razmerja je lahko različna (odvisno od občutljivosti konja, lokacije in napadov insektov) pravo razmerje pa ugotovimo s preizkušanjem.

Poleg zgoraj omenjenega je avtor članka bezeg zasadil tudi v izpustu, saj je skoraj neuničljiv, hitro raste in je daje dobro senco. V prvem letu ga moramo zaščititi pred objedanjem. Čas za sajanje je jeseni.

Podobno varovanje konjev pred insekti sem opazil tudi v razpravah (diskusijah) na internetu in sicer na strani http://www.koppel.de/forum/pferde/news/archiv, kjer je navedeno, da je takšna zaponka velika 5,5 centimetrov, ima luknjo skozi katero se potegne močan trak, ki se obesi okoli vratu (pri komatu) ali pa se ga vplete v grivo. To sredstvo zelo dobro deluje proti obadom in muham. Ena takšna zaponka stane nekaj evrov.

Vir:
· http://pferdezeitung.com
· http://www.koppel.de/forum/pferde/news/archiv

Sodelujoči: Delavec, Akademik, Rojko, Špela, Wotan_go_west, 5ra

Akademik: Delavec, si pa res slika.
Sam sem se in se še ukvarjam s problemom mrčesa na zgoraj opisane načine. Sponke za krave pa imam doma, a prvič slišim, da delujejo tudi pri konjih. Pri kravah učinkujejo odlično. Snov kravi po dlaki potije po celem telesu. Nima posebnega vonja in še okrog hleva ni veliko muh.
Bom poskusil kako deluje na konjih in sporočil.
Drugače pa najbolje v hlevu deluje električna luč proti insektom, saj čez noč spraži vse in je zjutraj prav prijetno. Čez dan pa pridejo nove. Spražene pa ne morejo nalagati novih jajčec. Luč je pa potrebno vsak dan čistiti.

Rojko: Naj povem še jas eno svojih inovacij.POleg konja sem v ispust postavil tudi čistokrvnokravo ,ki pa sem jo začitil s neko prav za krave pripravljeno tekočino (mislim ,da so piritroidi komercialno ime sem pozabil) .Seveda sem sklepal ,da se bodo okoliški obadi zastrupili na kravi.Da bi se popolnoma prepričal o učinkovitosti pa mi ni uspelo ,ker je obade in muhe uspešneje pred tem pregnal jesenski mraz.Je pa izjemno žalostno ,da naši veterinarji o podobni zaščiti konj pred mrčesom kot pri kravah nimajo pojma- kar seveda po svoje priča o njihovi strokovnosti ,beri ozkoglenosti !

Špela: Ravno pravi čas za takšno debato. Dobri nasveti in domači recepti vedno pridejo prav. Pri nas konjem pred pašno sezono začnemo v hrano dodajati česnov sirup ( enako deluje tudi strt česen). Najprej majhne količine, da se konji navadijo na vonj in okus ( naj povem, da se ju nekateri “izbirčneži” ne navadijo nikoli ). Česen do določene mere zatira notranje zajedavce ( a nikakor ni enakovredna zamenjava farmacevtskih pripravkov, ki se uporabljajo v ta namen), pa tudi pri odganjanju muh in obadov pomaga, da vseh ostalih blagodejnih učinkov česna na konjev organizem niti ne omenjam. Glede naravne zaščite še tole: nikoli ne postrizi konju grive ali repa pred pašno sezono!- narava ju je konjem dala ravno zato, da se branijo pred insekti. Tule pa še domač recept za sprej proti muham:
SPREJ PROTI MUHAM:
V plastenko s pumpico zmešaj:

* 2 skodelici belega kisa ( za vlaganje)
* 1 skodelico otroškega olja za po kopanju ( npr. Johnson&Johnson’s baby oil)
* 1 skodelico vode
in če je mogoče
* 1 jedilno žlico evkaliptusovega olja ( dobi se v prodajalnah z naravnimi zdravili in v nekaterih lekarnah).

Špela: Mogoče bo koga zanimalo:
Defy The Fly ovratnica proti muham za konje
Ovratnico ohlapno namestimo okrog konjevega vratu, tako, da lahko pod trak brez težav porinemo dva do tri prste. V primeru, da se konj zatakne za ovratnico, se le-ta strga. Ovatnica začne odganjati muhe takoj, ko jo namestimo. Odganja tudi komarje in drug mrčes.
Ovratnica učinkuje dva meseca, tudi pri ekstremnih vremenskih pogojih. Učinkovine, ki odganjajo mrčes, so izključno naravnega izvora.
Za dodatno zaščito lahko konju namestite še trakove, ki jih namestimo na noge.
Cena: okrog 20 $ (4000 SIT+ poštnina…)- v Sloveniji je do zdaj še nisem zasledila.
Vir: http://www.pbshorsehealth.com/cgi-local/SoftCart.exe/flycontrol/defythefly.html?E+scstore

Wotan_go_west: Ojla! Glede cesna- v konjeniskih trgovinah ga lahko kupis prav pripravljenega za konje, ta je dokaj drag, lahko pa se znajdes in v navadni trgovini kupis mletega, ki se ga dodaja kot zacimbo in ga nato priblizno eno zlico dodas krmilom, lahko pa kupis tud celega in ga sama zdrobis. Te moram opozorit da pomaga ze, samo pa ne dela cudezev.

5ra: Domači recept: narezan česen namoči v alkoholni kis. Pomaga – čeprav jaz še vedno prisegam na kupljeni Zedan, ki drži nekoliko dlje.
Malo pa pobrskaj po forumu, vem, da se o tem precej govori prav vsako leto.

Aja, pa česen, namočen v olje, ki ga prodajajo recimo v Equusu, pomaga tudi za boljšo dlako in naj bi višal odpornost. Doze na steklenički so dokaj majhne, tako da se meni niti ni zdel drag.

 

BREZ KOMENTARJEV