Zaupati si

Zaupati si

1300
0
SHARE

Zaupala vam bom nekaj, kar ni splošno znano, a bi morali vedeti vsi. Ko ljudje to prvič slišijo, se odzovejo s precej mešanimi občutki: navdušenje, olajšanje, morda celo jeza, ker niso tega odkrili že sami mnogo prej…

»Samo zato, ker je nekaj zraslo na vašem zeljniku, ker je ugotovitev ali ideja popolnoma vaša, še ne pomeni, da ni brilijantna«.

Zdaj pa prosim preberite zgornji stavek še enkrat in ga prebirajte dokler niste povsem prepričani, da razumete, kaj pomeni.

Foto: Špela
Foto: Špela

Verjemite, da je pomembno, da se tega zavedate. Iz mnogih razlogov. Prvič zato, ker je mnogo ljudi, ki jim primanjkuje samozavesti in zaupanja vase, še posebej, če se s konji ne ukvarjajo ravno vse življenje. Če nekdo bolj izkušen pravi, da ta in ta konj potrebuje »trdo roko«, poznam ljudi, ki se tega držijo, čeprav čutijo, da delajo narobe. Preprosto zato, ker so prepričani, da mora bolj izkušena oseba vedeti več. Kar pa zelo pogosto ni res.

Zbistrite misli. Prisluhnite konju. In prisluhnite sebi. Odgovori niso vedno jasni in rešitve ne lahke, vseeno pa ni treba, da vsaka težava preraste v boj. Potrudite se izvedeti čim več na splošno o konju, o tem, kaj potrebuje, o psihologiji konj. In ko se pojavi težava, pomislite »kako naj konju pojasnim, da je to, kar želim od njega, dobro zanj?« Ne pozabite, da lahko konja tisto, kar želite od njega, straši, lahko da ne razume. Samo pomislite, kolikokrat pride do nesporazumov med ljudmi, pa smo vsi predstavniki iste vrste. Zakaj torej pričakujemo od konja, da vedno razume kaj se nam mota po glavi? Lahko da potrebuje nekaj časa, da vse skupaj premisli. Monty Roberts pravi: »Ljudje rabijo 10 minut, da pregledajo in preučijo jedilni list v restavraciji, preden naročijo hrano, od svojega konja pa zahtevajo, da se v trenutku odloči, kako se bo odzval«. Dajte svojemu konju priložnost!

Prevedeno in prirejeno po: www.montyroberts.co.uk
Rubrika člankov: Kelly Marks

BREZ KOMENTARJEV