Živalice v ušesih

Živalice v ušesih

3712
0
SHARE

Članek objavljen v Reviji o konjih, oktober 1999, ČZD Kmečki glas, d.o.o., 1001 Ljubljana, Železna c. 14, avtor: Revija o konjih, po Cavallu (J.V.)

Je sploh kakšen delček konja, ki ga ne pregledate? Če dobro premislimo, je. Konjevo uho ponavadi ni deležno vaše pozornosti, čeprav se prav v njem dostikrat skriva razlog za stalno stresanje glave.

Če ste novopečeni lastnik konja ali ste začeli z jahalnim tečajem, ste takoj po prvi uri slišali »nasvet«. »Ušesa pustite pri miru, da ne boste konja splašili!«. Tako se ušesa skoraj nikoli več ne dotaknete, vse dokler ne ugotovite, da konj le mogoče stresa z glavo zaradi nečesa, kar se skriva v ušesu. To je lahko klop ali nedolžna smrekova iglica. Čeprav težave z ušesi niso vsakdanja težava v veterinarski praksi, so lahko velike – od nedolžnih komarjevih pikov do usodnih vnetij srednjega ušesa.{+}

Ušesna školjka je že sama po sebi zaščitena pred neprijetnimi zunanjimi vplivi. Gosta dlaka je zaščita pred vetrom, vodo in tudi insekti se le s težavo prebijejo skoznjo. Občutljive čutne dlačice v ušesu svarijo pred sovražnikom: že pri najmanjšem žgečkanju konj dvigne in strese glavo.

Če naravne zaščite ni, se vsem vsiljivcem vrata na široko odprta, zato živinozdravniki odsvetujejo britje ušes, ki se vse bolj širi v western in drugih tekmovanjih.

Iz Amerike uvoženi konji prinesejo s seboj celo vrsto slepih potnikov: v ušesih se skrivajo paraziti in tako so se v Evropo že pritihotapili ušesni klopi, ki so sicer doma v Afriki, Ameriki in Kanadi.

V evropskih deželah konjem sicer pijejo kri vrste klopov, kot so Ixodes ricinus ali mali klop. Od marca do oktobra prežijo na svoje žrtve na travnih bilkah in v grmičevju. S pikom prenašajo viruse, ki povzročajo vnetje možganske opne, bakterije borelioze in tudi enocelične krvne parazite. Gosta dlaka za klope ni vedno nepremagljiva ovira in ko se v ušesu ugnezdijo, konji trpijo zaradi stalnega srbenja ali pa pride celo do nevarnega vnetja.

Tvorba: Pri ušesni fistuli raste pod ušesom zobu podobna tvorba. Slika prikazuje fistulo, ki je prodrla vse do ušesa. Praviloma je konj star največ eno leto, ki si je fistula izborila pot na svetlo in "izdala" zob, ki je sicer viden le na rengentski sliki.
Tvorba: Pri ušesni fistuli raste pod ušesom zobu podobna tvorba. Slika prikazuje fistulo, ki je prodrla vse do ušesa. Praviloma je konj star največ eno leto, ki si je fistula izborila pot na svetlo in “izdala” zob, ki je sicer viden le na rengentski sliki.

Manj nevarni so kožuhožerci in pršice, ker le redko zaidejo v ušesa. Pršicam so ljubša pasja in mačja ušesa. Poleti je tako za konja kot za jezdeca zelo nadležna gobaška mušica, živalica, ki tako temeljito navrta tanko in dobro prekrvavljeno kožo v ušesu, do so vidne krvave kraste. Proti komarjem pomagajo le naušniki, medtem ko morate biti z raznimi sredstvi proti insektom previdni: v nobenem primeru jih ne smete pršiti v uho.

Kraste lahko previdno odstranite z mehko krpo, ki jo navlažijo s kamilosanom ali blagim dezinfekcijskim sredstvom.

Več nege lahko prej škodi, kot koristi, kot koristi. Priporočljiva je sicer redna kontrola ušes in če najdete kakšen tujek, primite koren ušesa, uho nagnite navzdol ga preglejte s pomočjo žepne svetilke. Nespametno pa je, če pregledujete uho, ko sedite v sedlu, ker lahko konja nenadno dvigne glavo in videli boste vse zvezde. Če je v ušesu tujek, je najbolje, da pokličete živinozdravnika.

V uho lahko poleg insektov zaidejo tudi kamenčki, treščice ali smrekove iglice. Stalno draženje teh tujkov povzroči boleča vnetja zunanjega sluhovoda in konj se začne šele takrat izogibati vašim rokam.

Z vnetjem je povezan tudi gnojni izcedek iz ušesa, če pa vnetje prodira v globino, se pojavi izcedek iz nozdrvi. V tej fazi pa je že čas za alarm. Zunanji sluhovod je od srednjega ušesa ločen le s tanko membrano bobniča, zatorej se vnetje hitro širi, prizadet je celotni sluhovod. Napredovanje vnetja na srednje ali celo notranje uho, kjer je središče za ravnotežje, lahko zaustavite s takojšnjo terapijo z antibiotiki.

Nenevarne pa so ploske obloge, ki imajo oblike krastic, nastanejo pa navadno zato, ker je konjev imunski sistem oslabljen. Te obloge navadno same od sebe izginejo, ko je konj ponovno zdrav.

Prelomljeno uho: Poškodba je posledica ugriza in konj je imel srečo v nesreči, ker je koža ohranjena in se je zarastla s hrustancem.
Prelomljeno uho: Poškodba je posledica ugriza in konj je imel srečo v nesreči, ker je koža ohranjena in se je zarastla s hrustancem.

Strah je odveč tudi v primeru, ko v soju svetilke opazite majhne bradavice, tako imenovane papilone. V večini primerov gre za otekline, ki so le lepotna pomanjkljivost. Če pa ti izrastki postanejo tako veliki, da vlečejo uho navzdol in ga »prelomijo«, mora priti na obisk živinozdravnik.

Vse opisane nadloge se skrivajo v ušesu, vendar so pogoste tudi poškodbe na zunanji strani ušesa. Na srečo konji niso take nravi kot ameriški boksar Mike Tyson, a v čredi se med grizenjem in brcanjem lahko marsikaj zgodi.

Konj se umakne že, če mu nasprotnik z mimiko pokaže, da ni zaželen, če pa njegovih groženj ne razume, lahko pričakuje tudi ugrize. Ko konj s svojimi močnimi zobmi namenoma ali nenamenoma zagrabi za uho, ga lahko »sleče«, kot bi vi potegnili črevo s salame. Uho je seveda po takšnem napadu bolj kot ne razcefrano in če želite, da bi vaš konj še imel normalno uho, morate takoj poklicati živinozdravnika, ki bo zašil povzročene rane. Ušesni hrustanec brez kože namreč že v nekaj urah odmre in namesto lepega ušesa bi ostal le še štrcelj. Podoben rezultat povzroči tudi izjemno redka zastrupitev z rženimi rožički, plesen v rži.

Če ušesa ni bilo moč rešiti, preostane še lepotna operacija, ki razveseli predvsem jezdeca, konj pa ima od nje bolj malo ali pa nič.

Revija o konjih, Oktober 1999 po Cavallu (J.V.)

BREZ KOMENTARJEV