Stoje boš spal?

Stoje boš spal?

2541
0
SHARE

Konji lahko na nogah stojijo neprimerljivo dlje časa kot katera koli druga udomačena žival. Mehanizem za počivanje oz. »Equine Stay Apparatus«, ki je skupek vezi in tetiv, jim omogoča počivanje v stojé in obenem, kadar je to potrebno, pripravljenost na beg v najkrajšem možnem času.

Ker konju ustajanje iz ležečega položaja vzame kar nekaj časa, bi ga to lahko v trenutku, ko se proti njemu zapodi plenilec, stalo življenja. To je tudi eden glavnih razlogov zakaj konje čez dan redko vidimo ležati.

Prednost počivanja stojé omogočajo tri anatomske značilnosti konjeve noge. Zgoraj omenjeni »mehanizem za počivanje v stojé« (stay apparatus), »medsebojni mehanizem« (the reciprocal mechanism) in »mehanizem zaskočitve kolenskega sklepa« (locking mechanism).

»Mehanizem za počivanje v stojé« (stay apparatus) je sestavljen iz vezi in tetiv, ki stabilizirajo vse sklepe v prednjih in biceljne sklepe na zadnjih nogah. Za napetost tetiv in vezi je potrebno le minimalno delovanje mišic, ki preprečujejo upogibanje sklepov. To omogoča konju uravnotežiti njegovo težo na vse štiri noge skoraj kot da bi bile noge stola.

»Mehanizem zaskočitve kolenskega sklepa« (locking mechanism) in »medsebojni mehanizem« (the reciprocal mechanism) skupaj omogočata konju prenos teže iz ene zadnje noge na drugo, da lahko ena izmed njiju počiva. Konj lahko zaskoči koleno z dvigovanjem in rotiranjem kolenske pogačice in ga sprosti z vezjo, ki poteka čez sklep preko stegnenice.

»Medsebojni mehanizem« (reciprocal mechanism) prisili, da sklepa kolena in biclja delujeta usklajeno, da sta oba ali pokrčena ali iztegnjena. Torej, ko je kolenski sklep zaskočen z »mehanizmom zaskočitve«, je zaradi »medsebojnega mehanizma« zaskočen tudi biceljni sklep.

Koleno in bicelj sta popolnoma zaskočena, ko konj na tisto nogo prenese večino teže. Druga noga počiva na konici kopita. Taka poza je zlahka prepoznavna, saj se kolk, ki počiva, spusti nižje od tistega, ki ga podpira. To zahteva minimalno delovanje mišic zato konj vsakih nekaj minut prenese težo iz ene na drugo nogo.

Počivanje noge na konici kopita marsikdo zamenja za grožnjo brce, kar pa v večini primerov ni tako. Vedite pa, da je konj, ki sicer počiva, v vsakem trenutku popolnoma pripravljen na bliskovit beg.

Torej naslednjič, ko boste videli konja, ki stoji z nizko spuščeno glavo, povešeno spodnjo ustnico in enim kolkom nižje od drugega, boste vedeli, da si je privoščil počitek.

Avtor: Theresa A. Fuess, Ph.D., Pet Columns – University of Illinois, College of Veterinary Medicine.

Prevedla in priredila: Nusa

BREZ KOMENTARJEV