Cutting – “Wild West”?!

Cutting – “Wild West”?!

5008
0
SHARE

Teleta, krave, junci in podobni parkljarji, raztepeni po širnih planjavah ali zaprti v ogradah, zdravi ali bolni, za rejo ali prodajo, žigosani ali ne, so glavni krivci za razvoj discipline cutting. To, kar je bilo včasih potreba, je danes ogromen strošek. Vsaj za tiste, ki se profesionalno ukvarjajo s tekmovanjem in jim kmetovanje ne predstavlja glavnega vira zaslužka.

Cutting je disciplina western jahanja in izvira iz …? Ja le kje drugje kot pa iz »divjega zahoda«. Disciplina se je razvila iz vsakodnevne potrebe po ločevanju več glave živine – kastracija, cepljenje, žigosanje ipd.. Ker je bila potreba po tem vse večja, so seveda konje kmalu začeli trenirati le v ta namen.

UČENJE

Da si kavboj ustvari sovjega cutting konja, zato potrebuje dosti časa. Najprej mora konj tele oz. kravo spoznati. Največji problem se pojavi, če se konj odloči, da mu krava predstavlja navečji strah v njegovem življenju – ne semjte se, poznam veliko konjev, ki se jih bojijo! 🙂  Skratka, vsak ki se tega loti mora imeti vsaj malo osnovnega znanja. Predvsem pa je potreben čas, potrpljenje in pravilna kombinacija osnvnega znanja in treninga. Vam že v štartu povem, da konj, ki se ne vstavi na »WOAH!« vi pa ga še tri kroge v maneži po dani komandi poskušate ustaviti, nima kaj početi med kravami. Pri cuttingu je torej pomembno, da je konj naučen: ustavljanja na komando, izključitev zadnjega dela (najprej reagira s sprednjimi nogami) in razvit smisel za premikajoče se tele (kako in kdaj se premikati z živino). Pomebno pri vsem tem je, da konj reagira čimveč na jahačeve komande skozi noge in ne žvalo, saj le tako ima dovolj svobode, da lahko prosto premika ramena.

Večina cutting konjev naj bi obvladala osnove že nekje pri dveh letih, vendar vsak konj dozori drugače in to je treba spoštovati. Osnovne vaje so tako sestavljene iz spremljanja krave po maneži. Tu konj razvije občutek za telesno govorico krave in njene premike. Ustaviti se mora, ko se ustavi »tarča«, jezdečeva dolžnost pa je, da v tej fazi konja vedno vodi ob njenem boku. Takšen trening konju vliva občutek, da je on tisti, ki premika kravo, kontrolira njeno gibanje, da pa se mora ustaviti, ko se ona ustavi. S časom in ponavljanjem vaje mu gradite samozavest in ga pripravite na naslednjo vajo.

Ko enkrat konj razume osnove spremljanja živine ob boku, je naslednji korak soočenje. Obrnjen proti kravi lažje vidi njene premike, vendar pa se gledata iz oči v oči in napetost naraste. Če konj ni povsem pripravljen, bo ob takšnem srečanju postal zaskrbljen in posledično ali plašen ali pa pretirano nestrpen v pričakovanju premika krave. Od mladega konja pa se pričakuje samo, da kravo ustavi in jo obrne. Njegove zadnje noge morajo biti trdno na zemlji in pripravljene na močan odriv, ko prve krenejo v akcijo. Nič obračanja zadnjice proti kravi, rama na ramo, nos na nos. In to je nekaj povsem drugega kot je konjeva prvinska reakcija (najprej zbeži in potem razmišljaj). Ne dovolite, da se vaš konj prestraši. Če je zaskrbljen ali prestrašen, nikakor ne smete dovoliti ali ga celo sami odpeljati stran od krave, ki je grozeče zamahnila z glavo proti njemu. Izredno težko ga boste namreč spet pripravili na soočenje.

TEKMOVANJE

Tekmovanja se lahko udeleži konj kakterekoli pasme, vendar pa je naverjetneje, da boste na tekmovanjih največ srečevali konje pasme Quater Horse. Konji imajo kar težko nalogo saj morajo najprej tele ločiti iz črede in ko je to storjeno, predvideti in spremljati gibanje teleta in mu preprečiti, da bi se vrnil nazaj v čredo. Ocena soestavlja več faktorjev: pogum konja, izgled, čredno delo, kontroliranje teleta, stopnja zahtevnosti, čas in popuščenost vajeti. Jahač je lahko diskvalificiran če uporablja nedovoljeno opremo, zapusti areno pred iztekom določenega časa in za nehumano tretiranje konja.

Najpomembnejša naloga tekmovalca in njegovih pomočnikov pred začetkom tekmovanja je prav gotovo analiziranje živine, ki je namenjena za delo. Več oči več vidi in zaupanje je v ekipi ključnega pomena, zato čuvaja črede, obračalca in tekmovalec sami na podlagi izkušenj in opazovanja že pred nastopom izberejo tele, dva, tri, ki ga bodo ločili od črede. Prvi vtis o osebnostih se ustvari že med opazovanjem »settlerja«, osebe, ki umirja čredo pred tekmovanjem, jezdi skozi čredo in okrog nje. Tele mora biti sproščeno, vendar ne otopelo. Če sploh ne reagira na bližino oz. približevanje konja, se ga izogibajte, ker je najbrž prepočasno. Prav tako se je tvegano odločiti za nestrpno tele, ki nervozno dviguje glavo v zrak in se ustraši konja. V bistvu je dobra krava tista, ki deluje zdravo, zadovoljno, ima prijazen pogled in svetlečo dlako. Ko opazi konja, dvigne glavo le za malenkost in vzdržuje enakomeren, sproščen korak.  Seveda svojo vlogo igrajo tudi posebnosti pasem. Hereford je pasma z dlako značilno rdeče barve in belimi lisami po glavi, vratu, prsih in na koncu repa. Povprečno se ne odzivajo dobro na konja, so sumničavi in leni, če že ne kar otopeli. Brahme opazite že od daleč, saj imajo na vratu grbo, mlahava ušesa in višek kože po prsih vse do popka. Pojavljajo se v vseh odtenkih sive, so pa tudi rdeči ali črni. Čistokrvne Brahme znajo biti ekstremno divje, zato tekmovalci raje delajo na križani živini. Brangus je npr. 5/8 Angusa (brezroga črna živina, ki izvira iz Škotske) in 3/8 Brahme. Na koncu tekmovalcem ostane še naloga, da si izbrano živino zapomnijo in jo med tekmovanjem v čredi tudi najdejo.

ZANIMIVOSTI

  • Prvo uradno tekmovanje iz discipline je bilo organizirano leta 1898 – Cowboy Runion v Teksasu. Tekmovanja naj bi se udeležilo kar petnajst tisoč ljudi iz Dallas News.a, Kansas Citya. Na tekmovanje, so seveda prišli kar na konjih ali pa s kočijami.
  • Nagrada za zmagovalca je takrat znašala 150$. Mogoče se sedaj ko to berete smejete vendar vedeti morate, da je to za takratni čas bila zelo visoka nagrada.
  • Tekmovanja se je udeležilo 11 jezdecev na svojih konjih.

  • Uradna rodeo disciplina, pa je »cutting« postal šele leta 1919.
  • Z naraščanjem zanimanja za tekmovanje in vsevečjimu vsakoletnemu številu udeležbe tekmovalcev iz te discipline, so leta 1946 postavili pravila.
  • Danes je cutting ena najpopularnejših in najpomembnejših disciplin na rodeih.

Vir: American Quarter Horse Journal
in Willow Brook Farms, 2017: http://www.willowbrookhorses.com/disciplines/cutting


BREZ KOMENTARJEV