Delo s konjem ni skrivnost

Delo s konjem ni skrivnost

7847
0
SHARE

V ta prispevek je namenjen problemu, ki pesti prenekaterega jahača. Skozi čas vsak jahač razvije svoj stil jahanja in tako kmalu začne podzavestno izvajati gibe, ki so dostikrat napačni.  Če se jih ne zavedamo oziroma ne vložimo res velikega napora v spremembo, bomo vedno jezdili napak. Problem se imenuje spomin v mišicah, gre torej za nekakšne ustaljene tirnice, po katerih se gibljemo. Kako pa porušiti stare tirnice in postaviti nove? Besedo v nadaljevanju ima Larry 🙂

Vsi se učimo vsak na svoj način. Sistem, ki deluje pri eni osebi, ne bo nujno deloval pri drugi. Torej vam bom povedal, na kak način sem jaz rešil moje probleme s spominom v mišicah, vi pa nasvete lahko prilagodite, da bodo bolje pristajali vašemu načinu učenja oziroma potrebam.

Najprej ANALIZIRAM situacijo in poskusim dognati, kje je vzrok problema. Postanem POZOREN na to, kako jezdim in kakšno držo telesa imam. Poskušam ČUTITI, kako jezdim. (Nekdo drug se bo moral dejansko videti na videoposnetku.) Če ugotovim, da je problem v tem, kako se držimo na konju, se SKONCENTRIRAM na SPREMINJANJE svoje drže oziroma nepravilnih gibov, da bi tako spremenil spomin v mišicah. Vadim, da bi popravil problem, vendar se skoncentriram samo na popravljanje samo ENEGA problema naenkrat.

Naši možgani so ustvarjeni tako, da lahko mislimo samo na eno stvar naenkrat. Nemogoče se je skoncentrirati na več stvari hkrati. Poskusite misliti na dve stvari naenkrat. Ne bo šlo.

Torej delam samo na popravljanju prvega problema vse dokler mi pravilna izvedba postane navada. Ko mi postane gib ali drža v navadi, ne rabim več razmišljati o tem. Postane avtomatski odziv.
Potem se pomaknem na drug problem.

Naj prikažem zadevo na primeru ustavljanja…
Konja večkrat zaporedoma zaprosim za ustavljanje in sem zelo pozoren na to, kaj pri tem počne moje telo. Recimo, da sem ugotovil, da izbočim svoj hrbet in da so hrbtne mišice preveč napete. Spoznal sem tudi, da sedim na stegnih namesto na zadnjici in imam pri ustavljanju toge noge.

Prva stvar, ki jo naredim, je ta, da samo sedim na konju, ko on miruje, in si predstavljam oziroma poskušam „najti“ pravilno držo pri ustavljanju. Predvsem se skoncentriram na sproščenost v križu* ter sedenju na zadnjici. Pomen vaje je sedeti v sedlu popolnoma sproščen in STOPITI se v sedišče. Naj se vsa vaša teža prenese na zadnjico. Občutek bi moral biti, kot da sesedete, nekako tako kot  vreča krompirja.

*Za prehode v hitrejše hode se uporablja pritegovanje križa, pri ustavljanju pa se z zadnjico „zapeljemo“ po sedlu in sprostimo mišice okoli križa in ledij, tako da križ rahlo usločimo; Larry tu uporablja izraz „rounding my lower back“( kakršenkoli drug strokovnejši izraz dobrodošel); op. p.).

Ko mi gre zadeva gladko v mirovanju, zaprosim konja, da se ustavlja iz koraka. Ustavljam ga, dokler ne obvladam vaje narediti s sproščenim hrbtom v vsakem poizkusu. Morda je treba narediti 30 ali 40 ustavljanj v nekaj dneh, da postanem dosleden pri izvedbi.

Ko enkrat obvladam vajo v koraku, jo začnem izvajati še v kasu. Ponovno, treniram in ponavljam, dokler je ne opravim že miže 😉 . Ker jo obvladam v koraku, mi v kasu ne bo niti približno treba tako dolgo vaditi, da mi bo uspelo.

Nazadnje treniram še v galopu. Če kadarkoli med vadbo začutim, da sem tog med ustavljanjem, se vrnem korak nazaj in ponovno nekaj časa vadim v nižji hitrosti.
Šele ko postane sproščen hrbet pri ustavljanju navada, lahko pristopim k reševanju moje druge težave, trdih nog. Vse kar moram narediti je to, da sledim proceduri, ki sem jo uporabil za pravilno ustavljanje s križem.

Vem, da to zveni kot dolg in mukotrpen proces, a v bistvu ne bi smelo trajati več kot nekaj tednov, da obvladate zadevo. In ko jo enkrat obvladate, je le redko treba spet pomisliti nanjo, ker postane del NOVEGA spomina v mišicah.

Naj vas za konec pospremim z naslednjo mislijo:
Učiti se jezditi in uporabljati svoje telo pravilno je BOLJ POMEMBNO kot metode, ki jih uporabljamo za treniranje konj. V veliko primerih bo samo pravilno jahanje konja dovolj, da bo konj delal brezhibno.

Do naslednjič pa veliko veselja pri delu z vašimi konji!

Larry Trocha Training Stable
http://HorseTrainingVideos.com/

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem g. Troche!
VQH

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV