Flegmona?

Flegmona?

18137
0
SHARE

Že majhna rana je dovolj, da konjeva noga močno oteče. Konj ima namreč tanko kožo, njegov organizem pa se na vsako infekcijo burno odzove. Vnetje podkožnega tkiva, ki ga povzroči vdor mikroorganizmov skozi kožo, imenujemo flegmona.

KLINIČNI ZNAKI
Prvi klinični znak flegmone je oteklina, najprej oteče le majhen del podkožja in pogosto preteče le nekaj ur, da postane cela noga otekla in je konj ne more več premikati. Pri flegmoni gre za vnetje podkožnega tkiva in ne le za nabiranje tekočine v podkožju, kot pri edemu, zato je noga na otip topla, včasih celo vroča. Pritisk na otekli del telesa povzroči močne bolečine, niso pa vidne udrtine prstov. Večja, ko je oteklina, bolj se koža napenja in obsežne flegmone v bližini sklepov povzročajo močno šepanje. Konj obolelo nogo razbremenjuje, lahko jo pri stoji celo drži nekoliko dvignjeno. Večina konj ima povišano telesno temperaturo, so potrti in izgubijo tek. Pogosto se tudi potijo, imajo povišan srčni utrip in hitreje dihajo.

Flegmona se pravzaprav lahko pojavi kjerkoli na telesu. Večje so navadno na mestih, kjer je veliko vezivnega tkiva, npr. na ustnicah ali notranji strani stegna.. Flegmone na glavi so lahko za konja življenjsko nevarne, če se vnetje razširi na možgane. Tako imenovane retrobulbarne flegmone v ozadju zrkla niso vidne, medtem ko žrelne flegmone takoj opazimo, ker je pri njih celotno področje žrela in ličnic otečeno. Vneto tkivo, ki je otečeno in boleče, povzroča težave pri žvečenju in požiranju, zato konji iztegujejo vrat daleč naprej. Če pritiska oteklina na dihalne poti, so pri dihanju slišni glasovi, podobni smrčanju, lahko pa pride tudi do zadušitve.

VZROKI
Flegmona je gnojno vnetje vezivnega tkiva v podkožju in limfnih žil. Povzročajo ga gnojne bakterije, predvsem streptokoki, ki vdrejo v organizem skozi rane. Majhne poškodbe so bolj nevarne od velikih, krvavečih ran, prvič zato, ker se nam ne zdijo tako hude in drugič, ker jih dostikrat niti ne opazimo. Poleg tega se koža hitro zaceli in bakterije imajo idealne pogoje za razmnoževanje.

Eden od najpogostejših razlogov za flegmono so fini, a globoki vbodi z vilami. Tudi črepinje, ostri robovi v boksu in žične ograje na  pašniku povzročajo rane, skozi katere lahko bakterije vstopijo v organizem. Ne smemo zanemariti vbodov s trni, ki pustijo kot las tanko sled, vendar so prav tako nevarne ali npr. poškodb, ki si jih konj povzroči sam, ko se s kopitom drgne ob drugo nogo.

Za to, da se flegmona večkrat pojavi na zadnjih nogah kot na prvih, obstajata dva razloga, in sicer: krvni obtok je daleč od srca nekoliko počasnejši, zato kri, ki se zaradi vnetja zbira, počasneje odteka – pravzaprav prihaja do »zastoja«. Drugi razlog pa je, da sta zadnji nogi bolj izpostavljeni, tako pri pretepih v čredi, ko se konji brcajo in tudi sicer sta manj zaščiteni od prednjih, nad katerima sta glava in vrat. Konj pred sabo vidi nevarnost in se ji izogne.

Retrobulbarne flegmone so lahko posledica poškodbe, ki nastane, ko konj galopira pod nizkim vejevjem dreves in ga kakšna veja udari po očesu. Flegmone na ustih ali na jeziku se pojavijo zaradi poškodb, ki jih povzročijo tujki v ustih ali pa zdrs pile za brušenje zob. Flegmone v področju medenice pri kobilah so posledice poškodb pri pripustih ali porodih. Pri moških živalih pa so flegmone v bližini penisa pogoste po kastraciji.

Poleg poškodb z vbodi, urezi ali udarci, štejejo h glavnim razlogom za flegmono še rape in druga kožna vnetja, ki prizadenejo kožo v taki meri, da nastanejo odprte rane, skozi katere vdrejo bakterije. V redkih primerih je okužba možna tudi pri apliciranju injekcije, predvsem pri uporabi nesterilnih igel.

RIZIČNI PACIENTI
Konji s svetlo kožo so bolj dojemljivi za kožna vnetja in se zato pri njih flegmona pogosteje pojavlja. Čeprav barva dlake načeloma ne igra nobene vloge, je občutljiva bela koža pod biclji še posebej ogrožena. Tudi pravilna stoja je pomembna, ker so pri konjih, ki se med hojo krešejo, poškodbe na nogah pogostejše. Tako imenovane kronične recidivne flegmone so razmeroma pogoste. Do njih prihaja predvsem zaradi ponavljajočih poškodb na istem mestu in hude prizadetosti kože in žil določenega dela telesa.

POTEK BOLEZNI
Flegmone se začnejo »potiho«. Konj najprej postopa naokrog nekako brez prave volje, toda, če sežemo na notranjo stran stegna zadnje noge, kjer potekajo limfne žile precej pod površjem kože, ugotovimo, da so otekle in vroče. Že po nekaj urah ali največ v dveh dneh je otekla že cela noga. Pod kožo se razmnožujejo bakterije, ki uničujejo vedno več tkiva in se širijo vzdolž limfnih žil. Če je zdravljenje flegmone napačno oziroma zdravljenja sploh ni, se pojavijo abscesi, to so z gnojem napolnjene votline v tkivu. Ko se gnojna votlina odpre, da gnoj izteče, se vnetje navadno sicer pozdravi, toda včasih prodre gnoj v krvne žile, sklepe ali kitne ovojnice. V takem primeru lahko pride celo do usodne zastrupitve krvi.

POSLEDICE
Res je, da zaradi flegmone konj redko pogine, večkrat pa ima trajne posledice. Dlje ko je noga otečena, več beljakovin kroži v tkivni tekočini, zato organizem pošilja na obolelo mesto celice za vezavo tkiva. Te celice tvorijo otekline, ki brez ustreznega zdravljenja že na začetku obolenja nikoli več ne uplahnejo. Veterinarji imenujejo noge, ki so trajno zadebeljene, slonove noge.

Razen tega je lahko posledica flegmone ugreznjen edem, pri čemer gre del prekomerne tekočine v tkivu iz flegmone v limfne žile in se zbira pod vnetim predelom. Takšni edemi so nevarni še potem, ko je konj že zdrav. Ker poškodovane limfne žile izgubijo sposobnost delovanja, podkožno tkivo pa je razvlečeno, konjem, ki dalj časa stojijo v boksu, noga ponovno oteka.

ZDRAVLJENJE
Pri konju je vsak vbod nujni primer. Ker imajo oboleli konji ponavadi povišano temperaturo, morajo mirovati v boksu. Če sumite na flegmono, morate takoj poklicati veterinarja, kajti čim hitrejše  pravilno zdravljenje lahko prepreči, da bi vnetje povzročilo nepopravljivo škodo.

Da bi se flegmona lahko popolnoma pozdravila, je potrebno intenzivno zdravljenje. Visoka doza antibiotika, največkrat penicilina, uspešno uničuje bakterije. Streptokoki so le v redkih primerih odporni proti takšni terapiji. Konj dobiva tudi zdravila, ki zmanjšujejo oteklino in zavirajo vnetje, blažijo bolečine in zbijajo povišano temperaturo.

Poleg zdravil potrebuje pacient še obvezo, ki jo zalivamo z vodo. Na vroči koži se voda hitro segreje, toplota razširja žile in izboljšuje prekrvavitev. S krvjo pridejo v obolelo tkivo tudi imunske celice, ki pomagajo uničevati povzročitelje bolezni. Vzpodbujeni krvni obtok lahko prekomerno tekočino v tkivu bolje odvaja. V vodo za obkladek se dodaja razkužilo, ki zavira vnetje in uničuje bakterije.

Obveza preprečuje hitro večanje flegmone in s tem še večje napetosti kože ter večje bolečine, pomembno pa je, da ni pretesna. Flegmono na glavi je prav tako potrebno obvezati. Da bi preprečili nastanek ugreznjenega edema, konja v boksu privežemo levo in desno, da drži glavo pokonci in tekočina v tkivu težje teče navzdol. Kjer ni mogoče uporabiti obveze, jo naj nadomesti mazilo, ki jih nanašamo na področje, kjer ni rane; hladilna mazila blažijo vneta in otekla mesta, mazila, ki ugodno vplivajo na prekrvavitev pomagajo pri transportu tekočine v tkivu.

Pogosto sama terapija flegmone ni dovolj; npr. če jo povzročijo rape, ki jih je potrebno prav tako zdraviti. Skozi vbodne rane in drugače povzročene rane prodirajo tudi bakterije, ki povzročajo tetanus, zato mora veterinar preveriti ali je bil konj cepljen proti tetanusu – po potrebi cepljenje ponovi.

ALTERNATIVNO ZDRAVLJENJE
Pri kronični flegmoni lahko pomaga ročna limfna drenaža. Ta tehnika je prenesena iz humane medicine in je prilagojena za konje. Pri akutni flegmoni je ta terapija izredno nevarna in se lahko vnetje tako močno poslabša, da pride do življenjsko nevarne zastrupitve krvi.

TRAJANJE TERAPIJE
Če takoj pokličete veterinarja, ki začne s pravilno terapijo, bo otekla noga lahko že v nekaj dneh zopet normalne oblike. Ko pade tudi telesna temperatura in ko konj preneha šepati, ga previdno sprehajajte, da se prekrvavitev ponovno vzpodbudi. Intenzivno zdravljenje traja običajno 5 – 7 dni, pri hudih primerih pa lahko traja celo 2 – 3 tedne.

Flegmona na glavi mora biti strokovno obvezana

PREPREČEVANJE
Kdor konjeve noge vsak dan natančno pregleda, rane ali ranice hitro odkrije in lahko tudi hitro pokliče veterinarja. Da bi bakterijam preprečili vdor v organizem, je priporočljivo tudi najmanjšo rano očistiti in pokriti s sterilnim povojem. Na terenske ježe vzemite prvo pomoč, ki bo v primeru poškodbe še kako prav prišla. V hlevu in v bližini hleva naj ne bo predmetov, na katerih bi se konj lahko poškodoval. Tudi žične ograje na sodijo na pašnike. Nastajanje rap in posledično flegmone lahko preprečite z rednim čiščenjem kopit in kože nad njimi.

Petra Kramar, dr.vet.med.

Revija o konjih, junij 2000

BREZ KOMENTARJEV