Konjev vid

Konjev vid

6787
0
SHARE

KONJEV VID GLEDE NA POLOŽAJ NJEGOVE GLAVE

Lahko bi rekli, da imajo konji “tri-fokalni” vid. Gre za to, da konji za izostritev slike ne uporabljajo očesene leče, kot je to pri človeku, ampak imajo tri različne predele očesa, ki jim omogočajo tri vidne možnosti.

Ko je konjeva glava v normalnem položaju, vidi skozi center oz. osrednji del svojega očesa, kar mu omogoča jasno sliko vsega okrog sebe. Da bi videl oz. izostril sliko nečesa v daljavi, bo visoko dvignil glavo in na ta način pogledal skozi spodnji del svojega očesa. Da lahko izostri sliko zelo na blizu, bo ukrvil svoj vrat, približal eno stran svoje glave in pogledal skozi zgornji del svojega očesa, največkrat z vsakim očesom posebej, obračajoč glavo sem ter tja.

Tako lahko razumemo, zakaj konj, ko se približuje neznanemu predmetu, upogne svoj vrat in si ga včasih ogleda najprej skozi eno in nato še skozi drugo oko… in podobno, ko galopira proti oviri, bo na vsak način poskušal dvigniti glavo in pravilno oceniti razdaljo do nje. Ko bi se tekmovalci v parkurju zavedali tega dejstva, ne bi več tako vneto privezovali konjeve glave dol in ne bi poskušali pripeljati konja do ovire s čim bolj izbočenim hrbtom in vratom. Podobno je na terenu, ko konj na kratkih vajetih ne upa čez potok, jahač pa benti: “Kaj ne vidiš, da je potok globok le 5 cm?” Točno tako – ne vidi! Pustite mu dolge vajeti, da si vse skupaj lahko ogleda od blizu.

Kot pojasnilo: Položaj glave lahko pomeni kar nekaj stvari, npr.:

Visoko dvignjena glava:
Konj je začutil ali zaznal nekaj v daljavi in si mora to ogledati. Adrenalin se bo avtomatično izločil za primer, da bo treba bežati.
Konj je zaskrbljen, prestrašen ali negotov.

Nizko spuščena glava:
Ponavadi je to zelo dober znak sproščenosti. Ko ima spuščeno glavo, konj dejansko ne more izločati adrenalina (razen, če mu je nekdo prisilil glavo v ta položaj).

NOČNI VID

Tudi, ko so dnevi krajši in manj svetli, to nikakor ne pomeni, da morate svoje jahanje omejiti na kratke ure, ko je na razpolago dnevna svetloba, ali na umetno osvetljene kraje. Konji imajo odličen nočni vid in ponoči, če jim pot razsvetljujejo le luna ali zvezde, vidijo prav tako dobro, kot vidi človek pri dnevni svetlobi.

Jahanje po temi mnogim jahačem predstavlja neprijetno izkušnjo, a konj je sposoben popolnoma brez težav in varno nositi človeka prek travnikov, polj in rahlo pogozdenih planjav tudi v mraku in temi. Jahanje v temi po zelo gosto poraslem gozdu ali v eni tistih redkih zares temnih noči ni najbolj priporočljivo, a če gre za konju poznan teren, vas bo tudi v popolni temi varno pripeljal domov, če mu boste pustili, da si sam izbere pot.

Konj potrebuje približno 15 minut, da se privadi na spreminjajočo se intenzivnost svetlobe, kadar se giblje v različno osvetljenih okoljih. Kadar se iz razsvetljenega hleva podate na ježo po mračnem ali z zvezdami obsijanem terenu, jahajte v počasnem koraku in po poti, ki jo konj pozna, dokler se njegov vid ne prilagodi novim svetlobnim razmeram. Enako potrebuje čas, da se privadi na nenadno močno svetlobo, kar lahko opazite, če konje zjutraj hranite pred svitom in vas vsako jutro, ko prižgete luč v hlevu pričakajo mežikajoči kosmatinci.

Prevedeno in prirejeno s strani:
http://www.equisearch.com/magazines/Equus/nightvision_091003

Viri
Povzeto po Dr. R.M.Miller, dr.vet.med.

BREZ KOMENTARJEV