Andaluzijec

Andaluzijec

5990
0
SHARE

Zgodovina:

Veliki konjeniški strokovnjak vojvoda Newcastelski je leta 1700 dejal: “Andaluzijski konji so najpametnejši, najlepši in najplemenitejši!” In v srednjem veku so bili dejansko najboljši konji, ne samo v svoji domovini, temveč v celi Evropi. Iz Španije so ga uvažale mnoge države vse do srede 19. stoletja. Na Nizozemskem so ga rabili za izboljšanje frizijskega konja, na Danskem za izboljšanje danskih vprežnih konj, v Angliji za nastanek hackneyja. Njegova kri je v flamanskem konju v Belgiji in orlovem kasaču v Rusiji. Skoraj vsi nemški polnokrvni konji (holjštajnski, oldenburški, hanoveranski) imajo kri andaluzijca; prav tako tudi anglo – normandijski konji v Franciji in potemtakem tudi nonius, saj le ta prihaja od normanskega konja (tudi kasneje je andaluzijska kobila Gascone, mati žrebica Noniusa IX., vnesla nekaj andaluzijske krvi v pasmo noniusa). Sodeloval je tudi pri razvoju našega lipicanskega konja.
{+++}Vzgojili so ga iz domačih španskih kobil, ki so bile v času mavrske vladavine oplemenjene s krvjo barberskih konj. Kasneje so za melioratorje uporabljali arabske in neapeljske konje, tako, da je pravzaprav sorodna reja neapeljskih konj. Nastala sta dva tipa: težji villanos, ki so ga veliko uporabljali na vitežkih turnirjih, in lažji, bolj plemeniti genette, doma prav iz Andaluzije. Tedanji španski konj je imel težko glavo z ovnovim profilom, visoko nasajen vrat in dolg, nekoliko mehak hrbet. Visok je bil okoli 165 cm.

Foto: Tanja
Foto: Tanja

Danes ga največ uporabljajo za dresurno jahanje, preskakovanje ovir in tu pa tam tudi za vprege.

Kratek opis konja:

Imajo pogosto veliko glavo, z rahlim ovnovim nosom, ukrivljen, lepo nošen vrat z dobrimi pleči, nizkim vihrom in okrogel križ z nizko nasajenim, bujnim repom. Najpogosteje se pojavljajo sivci, griva in rep pa sta posebej dolga, svilnata, gosta in valovita. Imajo zelo živahen temperament ob zelo dostojnem koraku. visok je med 155 do 165 cm. Zanj je zelo poseben visoki hod (španski hod).

Viri:
Pasme konj – Sašo Krumpak
Pasme, nega, šolanje, šport – Heidrun Werner
http://home.earthlink.net/~luisalfaro/

SHARE
Prejšnji članekAmeriški saddlebred
Naslednji članekAppaloosa

BREZ KOMENTARJEV