Koraki k boljšemu odnosu s konjem 7

Koraki k boljšemu odnosu s konjem 7

1318
0
SHARE

Video posnetek kot dodatek prispevku v novembrski številki Revije o konjih, leto 2009.

PRVO SEDLANJE

Ne glede na ves trud, ki smo ga vložili v delo na tleh, je konju občutek sedla na hrbtu še vedno nekaj povsem novega, neznanega, celo grozljivega. V divjini je nenadni občutek teže na hrbtu pomenil le eno: napadel te je plenilec in tvoje življenje je v nevarnosti. Nagon preživetja je pri udomačenem konju ostal, zato moramo biti pripravljeni in konjevo reakcijo sprejeti z razumevanjem.

….
Navkljub temeljitem delu na tleh in najdetajlnejšim pripravam nekateri konji vseeno začno ritati, če ne prej, v galopu. V takem primeru mu stopimo iz poti in ga pustimo ritati. Dovolimo mu, da razdela situacijo sam. Želimo, da spozna, da mu sedlo, tako kot mi, ne bo škodovalo. Ko neha ritati, stopimo do njega in mirno nadaljujemo z delom.

….

Cel članek preberite v Reviji o konjih, november 2009, str. 34-35.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/tosaW7db3d8" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

Še opravičilo: video prispevki nastajajo iz posnetkov beleženja dela in napredka pri ujahovanju mladih konj (kar je pri nas redna praksa) in niso namensko snemani za prilogo k člankom. Zaradi tega njihova kvaliteta “šepa”. Vendar nam je pomembneje, da si lahko ogledate resnične situacije, v katerih se pri delu z razmišljajočim živim bitjem znajdemo in dejanske prve reakcije konj, kot pa zrežirane posnetke, katerih prikazovanje idealnega odzivanja bi bilo blago rečeno zavajajoče. Vašcer QH

 

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV