Koraki k boljšemu odnosu s konjem 8

Koraki k boljšemu odnosu s konjem 8

1261
0
SHARE

Video posnetek kot dodatek prispevku v decemberski številki Revije o konjih, leto 2009.

POGANJANJE IN USMERJANJE

Z veliko potrpežljivosti, močno voljo ter doslednostjo smo pri delu s konjem prišli tako daleč, da nam zaupa in se dovoli osedlati. Mi mu svoje spoštovanje do njegove odločitve izkažemo tako, da ga tudi razsedlamo in mu pustimo čas za premislek, čas, da se mu nova izkušnja vtisne v spomin. Kot smo poudarili že v prejšnjem prispevku, nikakor ne smemo biti pod pritiskom, da se je treba takoj zavihteti v sedlo in konja pognati naprej. Čez eno leto več ne bo pomembno, kateri dan, teden ali mesec smo prvič sedli na svojega konja. Pomembna in ključna je le kvaliteta priprave na ta trenutek in počasneje ko gremo, bolje je.

….
Ne glede na to, če želimo s svojim konjem tekmovati ali pa ga imeti samo kot partnerja na sproščujočih terenskih ježah, bi vseeno morali proučiti visoko šolane tekmovalne konje v disciplinah kot je reining, working cow horse ali dresura. Vrhunsko pripravljeni atleti in njihova pravilnost in lahkotnost v gibanju je to, k čemur bi moral težiti vsak lastnik konja, ne glede na to, za kaj ga uporablja.
Ko opazujemo konje na pašniku, lahko opazimo, s kakšno lahkoto se gibljejo, obračajo, ustavljajo, delajo leteče menjave galopa, … Vse, kar nam, ko smo v sedlu, dostikrat povzroča težave. Kje je torej krivda? Začne se že pri nepravilnem sedlu, nadaljuje z nepravilnim sedlanjem (tako preveč naprej kot tudi preveč nazaj omejuje konja v gibanju), da o tem, koliko vpliva tudi drža jezdeca, tako psihična kot fizična, ne izgubljam besed.

 

….

Cel članek preberite v Reviji o konjih, december 2009, str. 34 – 35.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/VCY6gV3ab4Y" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

Še opravičilo: video prispevki nastajajo iz posnetkov beleženja dela in napredka pri ujahovanju mladih konj (kar je pri nas redna praksa) in niso namensko snemani za prilogo k člankom. Zaradi tega njihova kvaliteta “šepa”. Vendar nam je pomembneje, da si lahko ogledate resnične situacije, v katerih se pri delu z razmišljajočim živim bitjem znajdemo in dejanske prve reakcije konj, kot pa zrežirane posnetke, katerih prikazovanje idealnega odzivanja bi bilo blago rečeno zavajajoče. Vašcer QH

 

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV