Najlepša lipicanska žrebeta in kobile v zibelki vseh lipicancev na svetu

Najlepša lipicanska žrebeta in kobile v zibelki vseh lipicancev na svetu

2783
0
SHARE

Združenje rejcev lipicanca Slovenije je pred kratkim predstavilo najlepša lipicanska žrebeta in kobile v zibelki vseh lipicancev na svetu, Kobilarni Lipica

MALI PLUTO JE NAJ LIPICANSKI ŽREBIČEK

Prvo uvrščeni žrebiček Pluto Valdamora III je star šest mesecev – Igrivo mladost preživlja na kmetiji rejca Milojka Strajnarja v Gorenjah pri Divači, nedaleč od Kobilarne Lipica

sivi-zrebicek-pluto-valdamora-iii

Sivi žrebiček Pluto Valdamora III, ki je 6. aprila letos prišel na svet na kmetiji rejca Milojka Strajnarja, je včeraj tudi uradno postal najbolje ocenjeno lipicansko žrebe letošnje generacije žrebet Združenja rejcev lipicanca Slovenije (ZRLS).

Njegova mama je lipicanska plemenska kobila Valdamora III, oče pa plemenski žrebec Kobilarne Lipica 548 Pluto Famosa V. Mali Pluto je v soboto, 22. oktobra, prepričal ocenjevalno komisijo ZRLS, da si med 28 žrebeti zasluži najvišjo oceno, s tem pa tudi rdečo lento in občudovanje zbranih ljubiteljev lipicanca.

»Zelo sem vesel in ponosen. Zame to pomeni pohvalo za celoletno rejsko delo,« je bil zadovoljen Milojko Strajnar, ki je v ZRLS dejaven že od njegove ustanovitve pred 25 leti.

Drugo mesto in tretje mesto sta si delila žrebiček Conversano Bonadea IV rejca Marjana Berceta iz Koroške vasi in žrebička Steaka rejca Bogdana Ambrožiča iz Podnarta pri Ljubnem. Vsi trije rejci so prejeli čestitke iz rok predsednika ZRLS Marka Avšiča, direktorice Kobilarne Lipica Lorele Dobrinja, strokovnega vodje Kobilarne Lipica in ZRLS mag. Janeza Rusa ter člana ocenjevalne komisije Klemna Turka, dr. vet. med.

Pred zahtevno ocenjevalno komisijo so stopile tudi štiri kobile. Vse štiri so bile sprejete v rodovniško knjigo, najvišjo oceno med njimi pa je prejela štiriletna kobila Slavina IX rejca Rajka Sinjurja iz Radanje vasi.

S svečano podelitvijo priznanj in nastopom članov ZRLS so se včeraj zaključili Zrejni pregledi ZRLS, ki že tradicionalno potekajo v Kobilarni Lipica. Kobilarna Lipica, izvorna kobilarna lipicanske pasme konj, vsestransko podpira ZRLS, ki povezuje zasebne rejce lipicanca, z željo po čim viši kakovosti reje in promociji slovenskega konja lipicanca.

Čredi Kobilarne Lipica in ZRLS skupaj štejeta več kot tisoč lipicancev, kar postavlja slovensko populacijo lipicanca v svetovni vrh tako po številčnosti kot tudi po kakovosti reje. Obe rejski organizaciji povezuje skupen rejski program, zato so včeraj predstavili tudi tri žrebeta Kobilarne Lipica. Vsi predstavljeni lipicanci tako pomenijo trdno zagotovilo, da je pred slovensko rejo lipicanca svetla prihodnost.