Nasveti za delo s konjem: o pravilnem vrstnem redu

Nasveti za delo s konjem: o pravilnem vrstnem redu

1829
0
SHARE

Dragi prijatelji in konjarji,
dobrodošli v še enem prispevku z nasveti za boljše delo s konjem.

Danes vam bom zaupal še nekaj nasvetov okoli treniranja konj. Govoril bom o pravilnem ZAPOREDJU dela, le-to vam bo prihranilo marsikatero razočaranje.

Ko trenirate konja, ga NAJPREJ učite stvari, ki zahtevajo POGANJANJE in GIBANJE NAPREJ. V začetnih fazah sta POGANJANJE in GIBANJE NAPREJ skrivnostni sestavini za dobre obrate, kroge in spine. MOČNO USTAVLJANJE/ STOP in HITRO ODSTOPANJE/BACK učite konja NAZADNJE.

Zakaj?

GIBANJE NAPREJ je nujno potrebno pri vsakem obratu, krogu in spinu. Pogon in gibanje naprej v spinih je to, kar pripravi konja, da prekriža nogi spredaj in zapiči zadnjo, pivot nogo v tla. »Stop in back up« sta manevra v NASPROTNO STRAN. Če postane vaš konj zelo odziven pri odstopanju preden temeljito obvlada spin, boste imeli težke čase pri učenju pravilnega križanja nog. Preveč se bo želel potegniti nazaj, rezultat pa bo, da bo križal nogo ZADAJ in se zadeval z eno ob drugo, zaradi tega bo upočasnjeval prvi del in povzročal, da bo zadnji del odneslo iz pravega položaja. Še en razlog, zakaj pustiti VELIKI stop za nazadnje:  da bi ga naredili prav, mora konj resnično poslušati. Če ga morate hkrati naučiti še en kup drugih stvari, se konj ne more pravilno skoncentrirati na ustavljanje.

Torej, to ne pomeni, da naj ne bi trenirali NIČ ustavljanja v začetnih fazah. Definitivno bi morali. Samo ne ukvarjamo se z »ultra-finim uglaševanjem« ustavljanja dokler se mora naučiti še ogromno ostalih stvari.

 

Recept za neuspeh

{+++}

Če se odločite preizkusiti moje metode, jih delajte NATANČNO tako, kot jih pokažem. Na začetku NE dodajajte nikakršnih svojih VNAPREJ USTVARJENIH idej o treningu. Če pa, lahko povzroči, da trening metode ne bodo delovale. Dober primer: v mojem »roll back in spin« videu zelo poudarjam kako pomemben je »poganjanje« in »gibanje naprej« da bi konj pravilno izvajal spin in uporabljal pravo pivot nogo. Kljub izrecnim navodilom dosti ljudi ignorira to in poskušajo vleči konja »nazaj«, da z zadnjimi nogami »počepne« oz. pokrči skočni sklep. Seveda se zaradi tega konj tepe s prvima nogama, se ne more obrniti prav in zadnjico mu vrže iz smeri. Zakaj ljudje to počno? Prav ali narobe, v glavah imajo, da je konja treba potegniti nazaj v počep v skočnem sklepu, da bi spinal. In to so slišali od svojih jahalnih kolegov, torej mora biti res. Upam, da vi ne boste storili enake napake. Trenirajte, kot je prikazano v videih. Šele potem, ko imate enkrat nekaj USPEHA, lahko začnete EKSPERIMENTIRATI z dodatnimi tehnikami.

Še dve stvari sta, zaradi katerih imajo jezdeci slabe rezultate. Prva, da že od samega začetka ne delajo dovolj na mehkosti in uvijanju. Druga je ta, da ne uporabljajo svojih rok, nog in telesa na način, kot je prikazano v videih. Samo MISLIJO, da to počno. Na žalost imajo zaradi starega/slabega spomina v mišicah (Skriti “skrivnostni dejavnik” in Ne več tako “skrivnostni dejavnik”) slabe rezultate.

S tem zaključujem moje današnje pisanje.

Do naslednjič pa veliko veselja pri delu z vašimi konji!

Larry Trocha Training Stable
http://HorseTrainingVideos.com/

Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem g. Troche!
VQH

Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.

BREZ KOMENTARJEV